• Az amerikai cigaretták veszélyesebbek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az amerikai cigaretták füstjében jóval több az egyik rákkeltő összetevő mennyisége, mint a külföldön gyártott márkákban. A kutatók a dohányspecifikus nitrozaminok koncentrációját találták magasabbnak az amerikai termékekben.

    Az Egyesült Államok Betegségellenőrző és -megelőző Központjában dolgozó kutatók amerikai, ausztrál, brit és kanadai cigarettákat hasonlítottak össze, és azt találták, hogy a hazai termékekben sokkal magasabb, mintegy háromszoros a dohányspecifikus nitrozaminok szintje, mint a vizsgált külföldi füstölnivalókban.

    Hirdetések

    A kutatók kimutatták azt is, hogy a nitrozaminok szintje – bár általánosan magasabb volt, mint a vizsgált egyéb mintákban -, erős kilengéseket mutatott attól függően, hogy milyen márkáról volt szó. A vizsgálatot végző központ közleményben tudatta a sajtóval az eredményeket, és egyben kérte a dohánytermékek gyártóit, hogy a súlyosan rákkeltő nitrozaminok szintjét csökkentsék.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Két dolog aggaszt engem ezzel kapcsolatosan – nyilatkozta Dr. Norman Edelman, az Amerikai Tüdő Szövetség orvos-igazgatója – az egyik természetesen az, hogy az amerikai dohányzó lakosság sokkal magasabb nitrozamin koncentrációnak van kitéve, mint külföldi társaik.

    A másik az, hogy a kutatást végző szakemberek azt hiszik, hogy ennek az egy rákkeltő anyagnak a redukálása hatékony lépés lehet, pedig épp ellenkezőleg, ez által az emberek azt hiszik majd, hogy a cigik biztonságosabbak lettek, pedig a füstben még több száz más veszélyes rákkeltő anyag van.”

    (medipress)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Dohányzás,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Magas vérnyomás - Kik a veszélyeztetettek?

    A hypertonia betegség alattomosan, gyakran tünetmentesen károsítja érrendszerünket, így alapvető a vérnyomás mielőbbi normalizálása. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért ilyen lényeges ez, mekkora is pontosan annak a veszélye, hogy az elkövetkező években súlyos szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen.

    Vakságot is okozhat a dohányzás

    Jelentősen ronthatja a látást a dohányzás, akár vakságot is okozhat - mondta Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA