Miért dohányoznak a nők?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Ami a dohányzást illeti, Marlboro-man-érzésnek réges-rég leáldozott. A mai átlagos dohányos fiatal, esetleg társadalmilag hátrányos helyzetű, rosszul kereső - és egyre gyakrabban nő. Míg a férfiak egy plusz inger élménye miatt gyújtanak rá, a nők számára a cigaretta a stressz, az idegesség vagy az elhízás ellen hatásosnak gondolt eszköz.

A dohányzás terén a férfiak még mindig megelőzik a női nemet, ám az arányok és az életkori megoszlások gyorsan változnak. Jelenleg a férfiak 37, míg a nők 28 százaléka gyújt rá rendszeresen. A 18-19 korosztály körében minden második lány dohányzik, s a 20 és 39 közötti korcsoportban is 40 százalékot tesz ki a füstölgő nők aránya.

A kockázatok és „mellékhatások” tekintetében már rég nem a háziorvos, vagy a gyógyszerész kérdezendő; a dohányáru dobozán található figyelmeztetések nélkül is tudja – még a legfiatalabb korosztály is -, hogy a dohányzás akár halált is okozhat: Németország-szerte naponta 400 olyan haláleset történik, amely összefüggésbe hozható a dohányzással.

Statisztikailag nézve a függők átlagosan nyolc évvel rövidítik meg életüket, s a dohányzás számít a halál leggyakoribb kiváltójának: ha a német példánál maradunk, a kimutatásokból kiderül, hogy 2000-ben ezer emberből egy esett gyilkosság áldozatául, hét autóbalesetben vesztette életét, és 500 (!) a cigarettázásnak „köszönhette” halálát.

Míg az első kettőről szenzációszerűen és nagy előszeretettel számolnak be a médiumok, a leggyakoribb halálok mellett szinte szótlanul mennek el.

Más okok miatt dohányoznak a nők

A dohányzás következményei hozzávetőlegesen ugyanazoknak számítanak a férfiak és nők esetében, a dohányzást kiváltó okokban viszont lényeges eltérések tapasztalhatók.

Ezek közül a legszembetűnőbb, hogy a férfiak a rágyújtásban leginkább új ingert keresnek, a nők pedig idegességüket, családi konfliktusaikat, mérgüket, munkahelyi frusztrációjukat szeretnék ily módon levezetni. Gyakorinak indoknak számít még a harag és agresszió levezetése, vagy a gyász és egyedüllét feldolgozása.

A dohányzó nők számának rohamos növekedése tehát leginkább az említett tényezők fokozott jelenlétével magyarázható.

Egy német tanulmány, amely a nők és férfiak stressz-szituációkra adott válaszainak eltéréséről értekezik, a következő megállapításokat tette: a stressz vagy félelmek feldolgozása érdekében minden negyedik és minden negyedik nő nyúl az alkoholos flaskához.

Gyógyszerekkel a férfiak 16, a nők 45 (!) százaléka próbálkozik, a cigaretta pedig a férfiak 39, a nők 44 százalékánál kerül elő.

Nikotinfüggőségi teszt

Azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? A tesztből megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved. Nikotinfüggőségi teszt kitöltése

Elhízás ellen?

A nők esetében létezik egy további, a dohányzást kiváltó, ám legtöbbször elbagatellizált motiváció: a közfelfogás szerint a cigaretta jól alkalmazható étvágycsökkentő eszközként, s a nők többsége úgy véli, hogy a dohányzással korunk egyik legnagyobb mumusát, az elhízást is elkerülheti. Számos tudományos anyag számol be arról, hogy a fiatalkorúak esetében nagyon sokan – a teljesen arányos testalkatúak – is azért kezdenek dohányozni, hogy a nem kívánt túlsúlyt „megelőzzék”.

A heidelbergi székhelyű Német Rákkutató Központ egyik figyelemreméltó statisztikája szerint manapság a legtöbb dohányos a társadalom azon rétegeiből kerül ki, amely tagjai alacsonyabb végzettségűek, kevesebb jövedelemmel, s alacsonyabb szakmai képesítéssel rendelkeznek.

Dohányos szinglik és elváltak...

A nők körében is hasonló a helyzet: a kevésbé képzettek gyakrabban gyújtanak rá, de a szinglik, elváltak és gyermeküket egyedül nevelők körében is magas a dohányzók aránya.

A 20-39 év közötti nők esetében például a szakképző intézetben végzettek körében kétszer akkora a dohányzók száma, mint az érettségizettek között. A gyermekét egyedül eltartó nők 52, s a gyermektelen elvált nők 75 százaléka számít nikotinfüggőnek. Az arányszámok – minden figyelmeztetés ellenére – a terhes nők körében is hasonlóan alakulnak: az egyedülálló és elvált nők között háromszor annyi a terhesen dohányzók száma, mint a házasságban vagy élettársi kapcsolatban élők esetében.

A családi háttér mellett a foglalkozás is hatással lehet a füstölgésre. A legtöbb dohányzó nő a vendéglátóiparban dolgozók (45%), az időseket gondozók (36%), pénztárosnők (35%), takarítónők (35%) és ápolónők (34%) közül kerül ki.

Miden öntudatosság és önállóság – amely a legtöbb nőre jellemző – egy bizonyos szempontot – a dohányzást és az arról való leszokást – tekintve a mai dohányzó nők gyengének bizonyulnak. Kilencven százalék fölé tehető azok aránya, akik életükben legalább egyszer megpróbáltak már megszabadulni egészségtelen szenvedélyüktől, ám a legritkább esetben sikerül fogadalmukat hosszú távon is megtartani.

Ugyanakkor ebben nincenek egyedül a nők: a férfiak hasonlóan gyakori esetben vallanak kudarcot.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.