Vízipipa vagy cigaretta?

KamaszPanasz
megjelent:

A vízipipázás szertartása egyre nagyobb divatnak örvend. Felmerül azonban a kérdés, vajon kevésbé ártalmas-e, mint a cigarettázás.

Sokan azt hiszik, hogy a vízipipa biztonságosabb mint a cigi, mert a víz miatt kevesebb méreg jut az ember szervezetébe. Pedig a dohány nem kevésbé káros. A vízipipázók tulajdonképpen több dohányfüstöt lélegeznek be, mint azok, akik dohányoznak, a füst állandó áramlása miatt.

Ezt az eszközt évszázadok óta alkalmazzák a Közel-Keleten és Ázsiában a dohányszívásra. Most már hazánkban is megtalálható nagyon sok kávézóban, teaházban, de sokaknak otthon is.

Amikor a dohányzó a csövön keresztül belélegez, egy nyomáskülönbség, ami elhagyja a melegítő eszközt, ami a dohányt melegíti, ezt hívjuk a belélegzett füstnek.

Habár sokan azt hiszik, hogy a víz a pipában kiszűri az összes káros anyagot a dohányfüstből, ez nem igaz. Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy tipikus, egy órás „szeánsz” 100-200 szorosára emeli a füst szintjét ahhoz képest, amit mondjuk egy cigiből lélegzel be.

Még azután is, hogy elhagyta a vizet, a dohányfüst magas százalékban tartalmaz mérgező anyagokat, beleértve a szén-monoxidot, nehézfémeket, és rákkeltő anyagokat. A vízipipázás szintén jelentős mennyiségű nikotin bevitelt jelent, ami ugye a legtöbb dohánytermékben megtalálható adalékanyag.

A vízipipázás divatja aggasztja az orvosokat, és a szakértőket, mert annak ellenére, hogy a használók nem ismerik be, a vízipipázás legalább ugyanannyira káros, mint a cigizés.

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.