Vízipipa vagy cigaretta?

Szerző: KamaszPanasz

A vízipipázás szertartása egyre nagyobb divatnak örvend. Felmerül azonban a kérdés, vajon kevésbé ártalmas-e, mint a cigarettázás.

Sokan azt hiszik, hogy a vízipipa biztonságosabb mint a cigi, mert a víz miatt kevesebb méreg jut az ember szervezetébe. Pedig a dohány nem kevésbé káros. A vízipipázók tulajdonképpen több dohányfüstöt lélegeznek be, mint azok, akik dohányoznak, a füst állandó áramlása miatt.

Ezt az eszközt évszázadok óta alkalmazzák a Közel-Keleten és Ázsiában a dohányszívásra. Most már hazánkban is megtalálható nagyon sok kávézóban, teaházban, de sokaknak otthon is.

Amikor a dohányzó a csövön keresztül belélegez, egy nyomáskülönbség, ami elhagyja a melegítő eszközt, ami a dohányt melegíti, ezt hívjuk a belélegzett füstnek.

Habár sokan azt hiszik, hogy a víz a pipában kiszűri az összes káros anyagot a dohányfüstből, ez nem igaz. Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy tipikus, egy órás „szeánsz” 100-200 szorosára emeli a füst szintjét ahhoz képest, amit mondjuk egy cigiből lélegzel be.

Még azután is, hogy elhagyta a vizet, a dohányfüst magas százalékban tartalmaz mérgező anyagokat, beleértve a szén-monoxidot, nehézfémeket, és rákkeltő anyagokat. A vízipipázás szintén jelentős mennyiségű nikotin bevitelt jelent, ami ugye a legtöbb dohánytermékben megtalálható adalékanyag.

A vízipipázás divatja aggasztja az orvosokat, és a szakértőket, mert annak ellenére, hogy a használók nem ismerik be, a vízipipázás legalább ugyanannyira káros, mint a cigizés.

(KamaszPanasz)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Terhesség Terhesség

Hüvelyfolyás és hüvelyfertőzés terhesség idején? Vegyük komolyan! (x)

A száraz novemberről

Immár ötödik éve, hogy a Kék Pont Alapítvány meghirdeti a Száraz november elnevezésű kihívását, melyben arra buzdít, hogy ebben a hónapban...

Égető kérdés: a dohányzás új...

A dohányzással járó ártalmak csökkentésének számos módja létezik. Nem kérdés, hogy az egészség megőrzése érdekében az arany standard a...

A vízipipázás hatásai - Az orvos...

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen hatása lehet a vízipipának? Esetleg a növekedésben gátolhat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.