Miért tennék le a cigarettát a dohányosok?

Független Hírügynökség
megjelent:

A család motiválta, motiválná leginkább a korábban dohányzókat illetve a jelenleg is dohányzókat a leszokásra - többek között ez derül ki abból a felmérésből, amely az Egyensúly Alapítvány megbízásából készült. Ezen kívül a gyerekvállalás, illetve anyagi okok miatt akarják a dohányosok letenni a cigarettát.

Bánfi Andrea, az alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön elmondta: a kutatás alapján többen szoknának le, ha a családok a jelenleginél sokkal inkább támogatnák érzelmileg őket és a háziorvosok is szakmailag jobban segítenének.

A vizsgálatot, amely a rászokás illetve főként a leszokás okait kutatta, az alapítvány megbízásából a Szinapszis Kft. végezte. Az országos reprezentatív vizsgálatot 300 fős minta alapján készítették. A 25-40 éves megkérdezett között 200 dohányzó és 100 már a cigarettáról leszokott nő és férfi volt.

A megkérdezettek átlagosan 11-12 éve dohányoznak és naponta 15-16 szál cigarettát szívnak el. Az életkor emelkedésével nő a naponta elszívott cigaretta mennyisége. A szenvedélybetegek szinte teljes köre tisztában van azzal, hogy a dohányzásnak súlyos következményei lehetnek, de nem betegségként kezelik, és nem fordulnak orvoshoz. A megkérdezettek mindössze egyharmada gondolja, hogy ő maga is függő.

Sok a sikertelen kísérlet

A válaszadók átlagosan 2-3 alkalommal kísérelték meg abbahagyni a dohányzást, átlagosan alig több mint egy évig bírták cigaretta nélkül. Minden negyedik dohányosnál fordult már elő valamilyen dohányzással kapcsolatos egészségügyi szövődmény.

A vizsgálat alapján a család miatt 54 százalék, a gyerekvállalás miatt 46 százalék, és az anyagi okok miatt 45 százalék hagyta, illetve hagyná abba a dohányzást. A dohányosok környezetében lévő emberek befolyása már a rászokásnál tetten érhető, hiszen a megkérdezettek több mint fele első alkalommal a barátok és a társaság miatt gyújtott rá. Ráadásul a vizsgálatból az is kiderül: a dohányosok környezetében minden második ember cigarettázik.

A megkérdezett dohányosok háromnegyede próbált meg leszokni a cigarettáról egyedül, segítség nélkül, nem sok sikerrel. A leszokni vágyók egyharmada válaszolta azt, hogy kész szakemberhez fordulni segítségért, valójában azonban csak 2 százalék fordult orvoshoz. Pedig a szakemberek szerint azoknak a dohányzóknak, akik orvosi segítséggel próbálnak lemondani káros szenvedélyükről, hatszor nagyobb az esélyük a sikerre.

(FH)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.