Sportolás a nyári melegben

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Annak, aki nagy melegben sem mond vagy mondhat le a sportról, két dolgot mindenképp érdemes megfogadnia: igyon sok vizet és tartson gyakran pihenőt! Hőségben azonban senkinek sem tanácsos sportolnia!

Edzés közben mindenképp érdemes hosszabb szüneteket beiktatni. Akik 30-40 oC-os hőségben szabadidős sportot űznek, különösen nagy veszélynek vannak kitéve, a sportolás ilyen melegben szívüknek és érrendszerüknek is nagy megterhelést jelent. Különösen azoknak kell óvatosnak lenniük, akik vérnyomásproblémákkal vagy szív- és érrendszeri betegségekkrl küzdenek.

A szervezet hőszabályozása a fokozott izzadással és a légzésben részt vevő izmok nagyobb igénybevételével valósul meg, mindez sokkal több energiát igényel, mint egyébként. Hőségben edzeni tehát semmilyen körülmények között és senkinek sem ajánlott. Azoknak is, akik a nagy melegben nem mondanak le sporttevékenységükről, midnenképpen ajánlott óvatosan lenni és betartani néhány alapvető szabályt.

Az edzett, aktív sportolók ugyan pszichésen felkészültek a nagy testi megterhelésre, ez a szabadidős sportot űzőkre nem feltétlenül igaz. Emiatt az orvosok azt tanácsolják, hogy az efféle mozgásformát választók se tartózkodjanak naphosszat a tűző napon, hanem lehetőleg árnyékos, hűvös helyen folytassák az edzést.

Amennyiben Ön kocogni szokott, a nagy melegben tanácsos inkább úszásra váltani, ha mégis ragaszkodik a megszokott edzéshez, reggelente vagy estefelé induljon el, és a tempón is lassítson!

A folyadékpótlás elengedhetetlen!

Az izzadással ásványi anyagokat is vesztünk, emiatt az elektrolitegyensúly felborulhat, aminek következtében fájdalmas izomgörcsök is kialakulhatnak. A fokozott izzadás megköveteli a szervezet folyadék-utánpótlását, erre a célra a legmegfelelőbbek az ásványvizek vagy a káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmazó izotóniás italok. Szív- és vesebetegségben szenvedők beszéljenek orvosukkal a napi ideális folyadékmennnyiségről!

Ne feledkezzen meg az UV-sugarakkal szembeni védelemről sem!

Kaphatók kifejezetten sportolók számára készült fényvédő spray-k és gélek. A vízi sportot űzők számára ajánlott legalább a 40-es faktorszámú napvédő termék használata.

Folyadékpótlás a hőségben: Fontos tanácsok mindenkinek

A hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges, napi 2-4 liternyi folyadékfogyasztás, ezért a megfelelő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljünk. Magyarországon a csapvíz iható, és az ország legnagyobb részén minősége is jó. Folyadékpótlás a hőségben

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.