• A gyermekkori elhízás refluxhoz vezethet

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kaliforniai Kaiser Permanente kutatói szerint az elhízott gyermekek esetében nagyobb a fájdalmas emésztési rendellenesség, a gyomor-nyelőcső reflux betegség (GERD – gaszto-özofageális reflux betegség) kialakulásának kockázata.

    A szélsőségesen elhízott gyermekek esetében egész pontosan 40 százalékkal magasabb a GERD kockázata, a mérsékelten elhízottak esetében pedig 30 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki a betegség, mint a normális testsúlyú gyermekekben.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Eddig is tudtuk, hogy a gyermekkori elhízás számos súlyos betegség, például a cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek és a rák megnövekedett kockázatával jár, kutatásunkból azonban további betegséggel egészítette ki ezt a listát” – nyilatkozta az International Journal of Pediatric Obesity folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője, Corinna Koebnick, a Kaiser Permanente dél-kaliforniai részlegének kutatója. A krónikus emésztőszervrendszeri betegség okait ugyan nem ismerjük pontosan, de úgy tűnik, az elhízás közéjük tartozik. Koebnick úgy véli, hogy a gyermekkori elhízás járványszerű terjedésével a GERD egyre nagyobb problémát okozhat a közeljövőben.

    A GERD ronthatja az életminőséget, mert krónikus gyomorégést és hányingert okozhat, ezen kívül légzőszervi rendellenességek, például makacs köhögés, gégegyulladás és asztma kialakulásához is hozzájárulhat. A gyomor-nyelőcső reflux betegségben szenvedők körülbelül 10 százalékában a rendellenesség rákmegelőző állapot, ún. Barrett-nyelőcső kialakulásához vezethet, amely néhány esetben rákot is eredményezhet. A felnőttkori makacs GERD megnövelheti a nyelőcsőrák kockázatát idősebb korban.

    Az Egyesült Államokban a nyelőcsőrák a leggyorsabban előretörő rákbetegség, melynek gyakorisága a következő 20 évben várhatóan duplájára fog nőni. Ez a növekedés pedig Koebnick szerint részben az elhízás járványszerű terjedésével magyarázható.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

    A hasi elhízás és a depresszió

    Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA