A gerincfájdalom lelki tényezői

Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány
frissítve:

A fájdalom a test sérülésének kellemetlen, érzelmileg megrázó élménye. A hirtelen bekövetkező sérülés és az általa okozott fájdalom, nyilvánvaló ok-okozati összefüggésben állnak. A tartósan fennálló, idült fájdalom általában a mélyebb szövetekből ered.

A fájdalom szubjektív érzet, nagyon sokféle jelzővel illethető. Lehet szúró, hasogató, égő, lüktető, nyilalló, görcsös stb. jellegű.

A fájdalomküszöb, vagyis az a határ, amikor egy érzést már fájdalomként élünk meg, széles határok között változik: egyéni, egészségi állapotbeli, pillanatnyi helyzetből adódó, kulturális különbségek határozzák meg, de az agyi aktívitás pillanatnyi szintje is hatással van rá.

Egy adott emberre nézve szintje nagyjából állandóan jellemző.

A fájdalomtűrés szintje hihetetlen mértékben változó. Elsősorban a tudat határozza meg, de a személyiségtől, kulturális, viselkedési elvárásoktól nagyban függ. Magas a fájdalomtűrőképesség vészhelyzetben, sport-, harci- vagy mentési körülmények között, bizonyos betegségekben. Alacsony, ha valaki bizonytalan, egyedülálló, depressziós vagy védtelen stb., valamint egyes betegségekben. Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni a lelki tényezőket sem.

A testi és lelki állapot között is fellelhető a kapcsolat. Mindenki a maga “gyenge pontjával” reagál a lelki közérzetének zavaraira: egyesek gyomorfájdalommal, szívpanaszokkal, mások viszont - és sok ilyen ember van - nyak- vagy hátfájdalommal, fejfájással. A gerincfájdalomnak e lelki részét semmiképpen sem szabad lebecsülnünk.

Minden diszharmóniára, vagyis az egyensúly kellemetlen megbomlására (függetlenül attól, hogy milyen területen jön létre) a test azonos módon reagál: elsősorban az egyensúly keresésével (ami túlterheléshez vezet), ezen túl elfáradással és végül fájdalommal. Stresszhelyzetben gyakran tapasztaljuk a vállöv- és a hát-, illetve derék izmaiban a tartós izomgörcs okozta kis, nyomásérzékeny csomók megjelenését, melyek igen fájdalmasak lehetnek, de egyszerűen kezelhetők és elmulaszthatók.

Ez is érdekelheti

(Magyar Reumatológia Haladásáért Alapítvány)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.