Lelki problémák a mozgásszervi betegségek hátterében?

Oxygen Medical
megjelent:

Mozgásszervi betegségekkel a felnőtt népesség döntő többsége találkozik élete során. Egyes becslések szerint a lakosság 4-5 százaléka, tehát közel félmillió ember szenved jelen pillanatban is deréktáji fájdalomtól. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa a testi panaszok hátterében meghúzódó pszichés okokról beszélt.

Dr. Dobos Márta a korábbi konzervatív szemléletű gyógyítást, az évek folyamán váltotta fel a holisztikus szemlélettel. Először a természetes szerek, majd a szellem és a lélek erejét is felfedezte, és azóta is sikerrel alkalmazza mindazon betegeknél, akik nyitottak ebben az irányban. Ennek egyik feltétele, hogy a beteg kibeszélhesse magát, ez már jó kiindulás a gyógyulás felé vezető úton.

- Manapság az általános válság kapcsán, tapasztalatom szerint, ugrásszerűen megemelkedett a derékfájósak száma, óriási a lelki és anyagi teher az embereken. Ennek ellenére kevesen hajlandóak tenni valamit a gyógyulásukért, jellemzően kívülről várjuk a segítséget. Sokak számára az az egyetlen elképzelhető út, ha bekapnak egy-két fájdalomcsillapítót, esetleg az orvoshoz is csak a receptért mennek és azonnali gyógyulást várnak.

Akinek intenzív, nagy fájdalma van, természetesen ajánlott annak csillapítása, de csak addig, amíg átvészeli a legnehezebb időszakot. A tartós gyógyszerszedés semmiképpen sem tesz jót az egészségnek. Előfordul, hogy az orvosilag indokolt pihenést, fekvést sem tartják a betegek kötelezőnek, munka mellett szeretnének, illetve kénytelenek felépülni. Ilyenkor kompromisszumot kell kötni, hiszen bár esetleg több hétig pihenni kellene, ezt sokan nem tehetik meg, mert kockáztatnák a munkahelyüket. Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt a külső szorítás és a belső béke, a gyógyulás között.

A probléma felismerése fél siker

Van, aki nem veszi komolyan, hogy a betegség a lélek jelzése. Általános tapasztalat, hogy ha a finomabb jelekből nem értünk, mozgásszervi betegségek terén eljuthatunk például a porckorong-sérvig.

Aki viszont rendszeresen foglalkozik magával, kielégítően mozog, pihen, egészségesen táplálkozik és a lelki életére is energiát fordít, tünetmentesen is megélhet egy mozgásszervi problémát, akár elferdült, kopásos gerinccel is.

A burnout (kiégés) szindróma

Ha elfásul, ha indítékszegény, munkájával, környezetével érdektelen, közönyös, kilátástalanság érzése van, fáradékony, gyakran beteg, nehezen gyógyul, nem tud aludni – ez esetben kezelést igényel! Forduljon pszichiáterhez, pszichoterapeutához. Az állapot magától nem múlik el, nem érdemes várni, szenvedni.
Gyógyítható a burn out!

Amikor megbillen az egyensúly az életünkben, ugyanez az alaphelyzet fájdalmat, korlátozott mozgást okozhat. Tehát egy fizikai elváltozás a lelkileg, szellemileg egészséges, kiegyensúlyozott embernél nem jelentkezik feltétlenül tünettel, míg másnál esetleg komoly problémát okoz.

Az alapvető probléma tisztázása az első és megkerülhetetlen lépés. A szembenézés mindig fájdalmas és kockázatos, hiszen ha felismerjük, hogy túl sok nehézséget okoz nekünk egy helyzet, esetleg ki is léphetünk belőle – vagyis vége a szőnyeg alá söprés nyugalmának.

Ugyanilyen alapvetés, hogy a mozgásrendszert mozgással lehet gyógyítani, ebben persze kivételt jelentenek például a gyulladásos és a baleseti traumán átesett betegek, akiknek átmenetileg éppen a pihentetés javasolt.

Az esetek nagy részében azonban rendszeres, legalább napi fél óra mozgásnak a testre és a lélekre is nagy hatása van.

Ennek pedig nem csak az úgynevezett örömhormon termelődése az oka, de a sport hosszútávon növeli az önbizalmat, megerősíti a megküzdési stratégiákat, és a szó minden értelmében javítja a belső tartást. Mozgásszervi problémák megléte esetén, ideális sport lehet például a kerékpározás és az úszás, de mielőtt életmódot váltanánk, mindenképpen érdemes ortopéd orvossal konzultálni, a sérülések és a túlterhelés kivédése miatt.

A szakember szerint, aki változtat az életén, lelkileg, szellemileg és fizikailag, akár egy jelentősebb állapotromlást is megélhet tartós tünetmentességgel.

Alapvető tudnivalók a mozgásszervi betegségekről

A lakosság 15-20 százalékánál diagnosztizálható valamilyen mozgásszervi betegség: a derékfájás, ínhüvelygyulladás a leggyakoribb betegségek közé tartozik.

(Oxygen Medical)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia és Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Puskás Réka, reumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.