• Dohányosok táplálkozása

        Szerző:
        WEBBeteg

        Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot, így nem érdemes a kövérségtől való félelem miatt ragaszkodnia a káros szenvedélyhez.

        A dohányosoknak több antioxidáns vitaminra van szükségük, mint nemdohányzó társaiknak, a leghatásosabbak az A-, E-, és C-vitaminok, ennélfogva több gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztaniuk, mert a természetes vitaminok hatásosabbak, mint a tablettaformában bevitt készítmények.

        Hirdetések

        Az E-vitamin védi a sejteket a káros anyagoktól. A növényi olajok (pl. a repce-, a búzacsíra-, és a napraforgóolaj), különösen gazdagok ebben a vitaminban, de a teljes kiőrlésű rozskészítmények, a zöld zöldségek (pl. brokkoli, spenót, leveleskáposzta, kelkáposzta) is rengeteg E-vitamint tartalmaznak.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Hanyagoljuk a béta-karotin tartalmú italokat, a táplálékkiegészítőket és a vitaminkészítményeket, mert az ezekben található túlzott béta-karotin mennyiség, a dohányosokat még inkább hajlamosítja a tüdőrák kialakulására. A zöldségek, gyümölcsök épp elegendő béta-karotint tartalmaznak.

        A hízástól való félelem ne tartsa vissza a cigi letételétől: ha hirtelen pár kilót fel is szed, egy idő után testsúlya visszaáll a középértékre. A hízás veszélye közvetlenül a "cigistop" utáni időszak, ilyenkor érdemes valamilyen testmozgást végezni: sétáljon vagy biciklizzen naponta legalább 30 percet.

        A cigarettával való leállás után, egyen kisebb adagokat mint korábban, és kerülje a zsírban gazdag ételeket. Jóllakottságérzetét növelje rozskészítményekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Igyon energiaszegény italokat, vizet, gyógynövény-, és gyümölcsteákat!

          További hasznos tippek


        Ha hirtelen Önre tör az éhség, egyen kalóriaszegény ételt, például egy almát vagy egy répát, ezek jóllakottságérzetet adnak, utána jutalmazza meg magát egy darabka csokival.

        Ne stresszelje magát a hízástól való félelemmel, koncentráljon inkább a sikerre! A dohányzás sokkal egészségtelenebb, mintha pár kilóval nehezebb valaki. Nemdohányzóként kifinomulnak az érzékei, újra felfedezi, intenzívebben érzi majd az ízeket, az illatokat, mint azelőtt.

        (WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Magánorvosi ellátás

        Oktogon Medical Center

        Kiemelkedő szakmai múlt, minden igényt kielégítő eszközpark. (x)

        Visszatérő herpesz

        WEBBeteg

        Nagyon sokat tehetünk a megelőzésért és a tünetek enyhítéséért! (x)

        Magas vérnyomás - Kik a...

        A hypertonia betegség alattomosan, gyakran tünetmentesen károsítja érrendszerünket, így alapvető a vérnyomás mielőbbi normalizálása....

        Az otthon veszélyei: a harmadlagos...

        Az, hogy a dohányzás gyakorlatilag minden szervünket közvetve károsítja, mindenki számára nyilvánvaló. Ugyanakkor kevésbé ismert, hogy a...

        Cigaretta - 4000 kémiai vegyület egyetlen...

        A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül...

        Hasznos tanácsok COPD, asztma és alvási...

        A légzőszervi betegségek kialakulásában egyrészt a környezeti tényezőknek, másrészt a szervezet érzékenységének, a családi hajlamnak...

        Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

        A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell komolyabb betegség hozzá - gondoljunk csak a...

        A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a...

        A világ legnagyobb elhízással kapcsolatos vizsgálatát az USA-ban végezték. Dallas városában véletlenszerűen válogattak be önkénteseket...

        Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

        A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy...

        A csontritkulás okai és rizikófaktorai

        Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA