Candida - Bujtor István halálát is ez okozta

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

Candida gomba okozta Bujtor István pénteki halálát - nyilatkozta az elhunyt színész felesége számos találgatást követően a Blikk című lapnak. A candida a legyengült immunrendszerű szervezetet támadja meg.

Sokáig nem lehetett tudni, hogy mi miatt került kórházba a színész, szóba került a vastagbélműtét, az agyvérzés, sőt az ellenőrizetlen léböjt kúra is. A színész felesége most elárulta: candida gomba okozta a súlyos fertőzést.

A veszprémi színház igazgatója július végén egy súlyos fertőzés miatt került kórházba. Napokig életveszélyes állapotban feküdt a veszprémi megyei kórház intenzív osztályán. Augusztus végén állapotának lassú javulásáról adtak hírt, csütörtökön pedig arról, hogy Bujtor István elhagyhatta a veszprémi kórházat és rehabilitációját Budapesten folytatják tovább. A színművészt két napja a budapesti Állami Egészségügyi Központ intenzív osztályán kezelték, itt érte a halál.

Candida, és remény a felépülésre

Candida albicans gomba
Candida albicans gomba

A veszprémi kórházat - ahol másfél hónapja kezelték Bujtor Istvánt - megdöbbentette a színész-rendező halála. Dr. Tótth Árpád az intézmény orvos- és minőségügyi igazgatója szombaton a Független Hírügynökségnek elmondta, kecsegtető volt Bujtor állapota, amikor átszállították egy budapesti kórházba, joggal reménykedhettek felépülésében.

Dr. Tótth Árpád hozzátette, a kórház aneszteziológus főorvosa is Bujtor Istvánnal tartott átszállításakor és állapotában semmilyen változás nem következett be az út során. Elmondta, már másfél hete sem lélegeztető gépre, sem pedig művese kezelésre nem szorult a színész, állapota reménykeltő volt. Ezért is döntöttek a családdal és több orvossal együtt arról, hogy Budapestre szállítják rehabilitációra.

Dr. Tótth Árpád hozzátette, még ha egy beteg - mint ahogy Bujtor István is - túl van a kritikus és életveszélyes állapoton, akkor is felmerülhetnek olyan komplikációk, amelyek halálhoz vezethetnek. Arról ezúttal sem akart nyilatkozni a kórház orvos igazgatója, hogy miért került kórházba másfél hónappal ezelőtt a színész.

Candida-fertőzések (candidiasis)

A candida gomba

A széles spektrumú antibiotikumok alkalmazásának elterjedésével és az immunrendszert elnyomó kezelések növekvő számával a gombás fertőzések egyre gyakoribbá válnak. Részletesen a candida okozta fertőzésekkel kapcsolatos tudnivalókról

A Candida a normál flóra része, mely panaszokat, betegséget csak különböző hajlamosító tényezők fennállása esetén okozhat. Székletből történő kimutatása betegséget még nem jelez, bár ha sok telep tenyészik ki, felmerülhet kórokozói szerepe. A gombaellenes szerek használata csak kimutatott nyálkahártya-elváltozások esetén indokolt. Rendszerint enyhe lefolyású betegségekért tehető felelőssé, ám a legyengült immunrendszerű betegeknél súlyos, gyakran végzetes kórfolyamot indíthat el.

A candida fertőzés érintheti a bőrt vagy nyálkahártyát (leggyakoribb előfordulási helyek a végbéltájék, a hüvelybemenet, valamint a testhajlatok), csecsemőkorban gyakori a száj érintettsége (szájpenész), okozhat húgyúti fertőzést vagy hüvelygyulladást, de a vérben is megjelenhet, vérmérgezést okozva, a véráramban keringő gombasejtek pedig szemészeti tüneteket (retinaelváltozásokat), vagy akár szívbelhártya-gyulladást is okozhatnak.

Ez is érdekelheti ÖntCandida-fertőzések (candidiasis)

Mit tehetünk a candidiasis elkerülése érdekében?

A WEBBeteg orvos szakértője szerint a bizonytalan, szerteágazó panaszok esetén nem a candidiasis mint diagnózis felállítása lehet elsődleges és helyes. Célszerűbb először az immunrendszer erősítése, probiotikumok használata, méregtelenítő kúra, akár böjt tartása is. Mindezeken felül pedig az egészséges életmód megvalósítása lehet még a leginkább célravezető.

(WEBBeteg összeállítás; Forrás: WEBBeteg, MTI, FH Lektorálta: Dr. Jóna Angelika)

Cikkajánló

Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Candida
A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb életmódváltással is megelőzhető a kialakulása, máskor komolyabb veleszületett vagy szerzett betegség áll a háttérben.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.