Memóriajavító ételek

MTI
megjelent:

Fekete csokoládé, tea, bor - azok az idősödő hölgyek és urak, akik egész életükben rendszeresen fogyasztottak teát, csokoládét, bort, a gondolkodást vizsgáló elmepróbák során sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik az előbbi élvezeti cikkek egyikével sem éltek.

Idős korban mérhetően javítja a gondolkodási képességet és a memóriát a sok flavonoidot tartalmazó ételek, italok rendszeres fogyasztása.

Azt, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsevés jót tesz az egészségnek, tapasztalatból is régóta tudtuk, de a tudományos vizsgálatok mind gyakrabban igazolták, hogy ennek magyarázata a különböző flavonoidok szervezetünkre gyakorolt, kedvező hatása. A szakirodalomban sokat írtak erről a kérdésről, de egyértelmű válasz még nem született.

A biztató eredményt hozó vizsgálatokat a táplálkozástudomány vezető folyóirata, a Journal of Nutrition összegezte.

A kutatók elsősorban azzal foglalkoztak, hogy a flavonoidok bizonyíthatóan javítják-e a szív- és érrendszeri betegségek lefolyását, illetve gátolják-e a rosszindulatú daganatok kifejlődését.

Tudta Ön?

A latin szó: "flavus" azt jelenti, hogy sárga. Ebből a szóból lett a "flavonoid" kifejezés, ahogy azt a sok ezer, növényi eredetű vegyületet nevezik, melyek a legkülönbözőbb színű növényekből, gyümölcsökből származnak.

Nemzetközi munkacsoportok hét vizsgálatban nézték, hogy a bőséges flavonoid bevitel csökkenti-e a szélütés előfordulását. Öt tanulmányban nem volt értékelhető eredmény, de két vizsgálat azt mutatta, hogy sok flavonoid tartalmú étel-ital fogyasztása esetén lényegesen ritkább az agyi katasztrófa, mint azoknál, akik nem így étkeznek.

Meggyőzően igazolták, hogy a flavonoidok fokozzák szervezetünkben az értágító hatású nitrogén-monoxid fölszabadulását, ezáltal javul a szövetek vérellátása. Koszorúér betegek vizsgálatakor észlelték, hogy a sok flavonoidot tartalmazó, fekete tea bőséges iszogatása kiválóan tágítja a verőereket.

Garantálja a szellemi frisseséget

Francia doktorok két éve csaknem kétezer, 65 évesnél idősebb ember adatait közölték, akiket tíz év alatt négy alkalommal vizsgáltak. Részletesen fölmérték azt is, hogyan táplálkoznak. Kiderült, hogy azok, akik a legtöbb, olyan ételt-italt fogyasztották, amiben sok volt a flavonoid, szellemileg frissebbek maradtak, mint a többiek.

Optimális vérnyomás kalkulátor

Számolja ki Önnek milyen vérnyomás lenne az ideális! Optimális vérnyomás kalkulátor

A kakaó, a fekete csokoládé flavonoidban gazdag táplálék. Farzaneh A. Sorond amerikai ideggyógyász és munkatársai az agyhoz futó erekben mérték a véráramlás sebességét, mértékét.

A vizsgált személyek két hétig vagy flavonoid-dús csokoládét kaptak, vagy olyat, ami pontosan ugyanolyan színű és ízű volt, de flavonoidokat nem tartalmazott.

Kétheti csokizás végén a hatás jól mérhető volt: a sok flavonoidot tartalmazó, fekete csokoládéval kezeltek agyi véráramlása fokozódott, míg az ugyanolyan megjelenésű, de flavonoid-mentes csemegének ilyen kedvező tulajdonságát nem észlelték. Nem véletlen, hogy az ígéretes eredmények alapján más kutatók is bekapcsolódtak ebbe a munkába.

Flavonoidban gazdag: tea, csoki, bor

Legutóbb Norvégiában Eha Nurk és munkatársai három, flavonoidban gazdag élelelmiszer hatását vizsgálták: tea, csokoládé, bor.

Mind a zöld tea, mind a fekete tealevél bőségesen tartalmaz flavonoidokat, csak ezek jellege, aránya különbözik. A bennük lévő koffein mennyisége sem azonos és a koffeintartalom függ az elkészítés módjától is. A fekete csokoládében sok a flavonoid.

Optimális energiaszükséglet

Számolja ki, mennyi energiára van szüksége! Energiaszükséglet kalkulátor

Sajnos, a legtöbb kakaóporban ezek mennyisége kiszámíthatatlanul csökkenhet a holland eredetű kezelési módszer miatt, de itt a kutatók páciensei jó minőségű csokoládékat ettek-ittak.

A norvég munkacsoport kétezernél több, 70-74 esztendős hölgyet és urat vizsgált: kikérdezték őket, hogyan táplálkoztak, mivel foglalkoztak, aztán emlékezőképességük, gondolkodási teljesítményük részletes vizsgálata következett.

Figyeljen oda Ön is, hogy mit eszik!

A harmadik, fontos flavonoid forrás a bor. A vizsgálati alanyok borfogyasztását is gondosan följegyezték. Végül matematikai értékelés történt, van-e összefüggés a tea, csokoládé és bor ivása, illetve az emlékezet, a gondolkodóképesség megtartása között.

A statisztika világosan mutatta, hogy azok az idősödő hölgyek és urak, akik egész életükben rendszeresen fogyasztottak teát, csokoládét, bort, a gondolkodást vizsgáló elmepróbák során sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik az előbbi élvezeti cikkek egyikével sem éltek.

Mértékletesen fogyasztva használ

A legjobb eredménye azoknak volt, akik mindhárom flavonoid forrást rendszeresen igénybe vették: ittak teát, ittak és ettek fekete csokoládét és a bort sem vetették meg, de csak mértékletesen fogyasztották.

A mértékletesség alatt az értendő, hogy a férfiak naponta legfeljebb két decit, a hölgyek egy deci bort vettek magukhoz.

Félreértések elkerülése végett: a doktorok nem azért intik a női nem tagjait, hogy csak felét igyák meg annak az alkoholmennyiségnek, amit a férfiaknak tanácsolnak, mert sajnálják tőlük a szeszt, hanem azért, mert a női szervezet kisebb mértékben, lassabban bontja az alkoholt, ezért a hölgyeknek már kisebb adag megárt!

A legjobb eredményt azoknál mérték, akik maximum napi egy deka csokit majszoltak el és legfeljebb egy deci bort ittak. A tea szempontjából viszont ilyen összefüggést nem találtak.

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.