• Alváshiány és anyagcserezavarok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Fektessük le időben gyermekeinket! A kevés alvás megnöveli a gyermekkori túlsúly kialakulásának kockázatát. Ám ha hétvégén és ünnepnapokon bepótólják a hiányzó alvásidőt, azzal mérsékelhető a kockázat.

    Keveset alaszanak a gyerekek?

     Alvászavar


    Az alvászavar csökkenti az alkalmazkodóképességet, azaz a "túlélést": a reagáló-, tanulási- és tűrőképesség, a figyelem, a munkateljesítmény csökken, egyre kifejezettebb ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, sőt, tartósan kimerült állapotban a testi (szomatikus) betegségek és a szellemi leépülés (dementálódás) kockázata is lényegesen fokozódik hatására. A WebBeteg cikke az alvászavarról>>

    „Az amerikai gyermekek nem alszanak eleget” véli a kutatás vezetője, Dr. David Gozal, aki a University of Chicago Gyermekkórházának (Comer Children's Hospital) vezetője. Egy héten át 308 gyermek alvási szokásait mérték fel, majd ezt összevetették a gyerekek BMI-jével (testtömegindexével), amely a gyerekek testsúlyából és testmagasságából számolt érték. A 4 és 10 év közötti gyermekek átlagsan nyolc órát aludtak éjszakánként, kevesebbet, mint az ajánlott átlagos 9,5-10 óra.

    „Azok között a gyermekek között, aki eleget aludtak, a túlsúly, cukorbeteség és szív-érrendszeri megbetegedések kockázata alacsony volt. A kevés illetve rendszertelen alvás több, mint négyszeresre emelte a kövérség kockázatát” - írták a kutatók. Ugyanakkor megemelkedett a szív-érrendszeri megbetegedések és a kezdődő cukorbetegség kockázata is. Ha a gyerekek hétvégente pótólták az alvást, a kövérség és anyagcserezavarok kockázata csak 2,8-szeresére emelkedett. Gozal szerint korábbi felmérések már bizonyították a nem megfelelő alvás biológiai hatásait, mint például a magas vércukorszinteket illetve az édesség és magas zsírtartamú ételek utáni vágyat.

    Hirdetések

    Az alvás hiánya és a kevés alvás a kövérségért is felelős

    A kevés alvás a testsúlycsökkentést is megnehezíti. „ Az alvás az anyagcsere egyik fontos szabályozója. Ha nem alszunk eleget , nagyobb a kövérség kialakulásának kockázata, a szív-érrendszeri betegségek és más anyagcserebetegségek valószínűsége” - olvasható a cikkben. Különböző okok miatt alszanak keveset a gyermekek. A sűrű családi programok és az elektronikus média - a mobiltelefonok, számítógépek és a tv - mind az értékes alvásidőt rövidítik. Sajnos éjszaka egyre későbben fekszenek, reggel mégis a megszokott időben kell ébredni. A legjobb, ha gyermekeinket pontos alvási rendhez szoktatjuk.

      Az alvás fázisai


    Alvásunk mélysége nem állandó, közben jellemző fázisok követik egymást. Ezeket a fázisokat két nagy csoportba lehet osztani, az agy EEG-vel történő vizsgálat közbeni működése alapján: beszélhetünk non-REM és REM alvásról. Az alvás fázisai >>

    „Korábbi tanulmányok is arra jutottak, hogy a nem megfelelő alvás a gyermekkori kövérség egyik rizikótényezőjének” - ért egyett Frederick J. Zimmerman a Los Angeles-i University of California munkatársa. A tudós szerint a kísérletek ismételten azt igazolták, hogy a nem kellő mennyiségű és minőségű alvásnak különböző anyagcserehatásai vannak. Ugyanakkor nem magyarázza, hogy miért függ össze a kövérség az alvással. Lehet, hogy a kövérség az alvást is zavarja, vagy, hogy a nem megfelelő alvás növeli a kövérség kockázatát. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy az éjszakába nyúló tévénézés egyszerre oka az alváshiánynak és a kövérségnek is.

    „A szülőknek pontos alvásrendet kell kialakítaniuk, mely rendszeresen megfelelő mennyiségű és pihentető alváshoz segíti gyermekeiket” - véli Zimmerman. "Bár a korai fekvés elérése nem könnyű feladat, ezzel sokat tehetnek gyermekük egészségéért és boldogságáért”. Fontos az órát is figyelni, hiszen a szülők átlagosan 60-90 perccel túlbecsülték gyermekük alvásidejét. Az összefoglaló online jelent meg január 24-én, mielőtt nyomtatásban leközölné a februári Pediatrics.

     A horkolás: komoly betegség tünete is lehet


    Legtöbbször a tartós horkolás az egyik jele az alvási apnoe-nak, amely során a beteg légzése többször is leáll alvás közben, és akár százszor is felébredhet emiatt egy éjszaka alatt, anélkül, hogy emlékezne rá. Többek között ezért is van, hogy a sokat horkolók reggel kialvatlannak érzik magukat.
    Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden rendszeresen horkolónak alvási apnoéja van, ez a betegség a horkolók körülbelül 50-60 százalékánál fordul elő. A horkoló hang akkor jelentkezik, amikor a levegő a szájból vagy az orrból a tüdő felé áramolva a járatok valamiféle dugulása vagy elkeskenyedése miatt vibrál. Minél inkább blokkolt a levegő útja, annál jobban kell a testnek dolgoznia, mely megterhelheti a szívet. Ezért is van, hogy idővel a horkolás magas vérnyomáshoz vezethet. A hangosan horkolóknak 40 százalékkal nagyobb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására
     mint azoknak, akik nem horkolnak. 34 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy szívinfarktust kapnak, és 67 százalékkal nagyobb az esélyük a stroke-ra. A horkolás: komoly betegség tünete is lehet>>

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi lehet az oka?

    A fáradtság fogalma orvosilag nehezen definiálható, a fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátterében betegségek is állhatnak.

    Bioritmus: szívbetegséghez is vezethet a felborulása

    A bioritmus kifejezéssel nap mint nap egyre sűrűbben találkozunk, ám sokszor nem pontosan tudjuk, mit is rejt magában a kifejezés. A nem megfelelő bioritmus számos betegség forrása is lehet. Az alvászavarok és a szívbetegségek egyes fajtáinak kialakulása is ezzel magyarázható.

    Teával a narancsbőr ellen

    A speciális méregtelenítő gyógyteák segítik a máj működését, így a szervezet tisztítását is elősegítik. Ha valaki szeretne egy pár kilótól megszabadulni, az esztelen fogyókúrák helyett inkább méregtelenítsen, hiszen így a felgyorsuló anyagcsere következtében a zsírpárnák is olvadni kezdenek.

    Táskás szemek - Mi okozhatja?

    Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelennek meg a szem alatti táskák. A szemmozgató izmok az évek során fokozatosan gyengülnek, a normálisan jelenlévő zsírszövet az alsó szemhéj területére vándorol, emellett a szemhéjak területén a folyadék is felgyülemlik.

    Vízfogyasztás és anyagcsere

    A víz nemcsak szomjoltó, hanem aktiválja az anyagcserét is.

    Apró trükkök a jó alvásért

    Krónikus álmatlansággal küzd? Nehezen alszik el, órákig ébren hánykolódik az ágyban? Szakértőnk segítségével most bemutatjuk azokat az apró változtatásokat, melyek segítségére lehetnek a nyugodt elalvásban, és azt is eláruljuk, mit tegyen, ha mindez kevésnek bizonyul.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA