• A 2-es típusú cukorbetegség és életmód - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    Anyukám cukorbeteg és gyógyszeres kezelés alatt áll. Túlsúlyos, magas a vérnyomása és dohányzik is. Ha felhívom a figyelmét, hogy keveset mozog megharagszik. Hogyan segítsek neki? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Kérdező!

    A gyógyszerrel egyensúlyban tartható "időskori", 2-es típusú diabétesz, aminek a kialakulása életmóddal összefügg. Amiket Ön leírt (túlsúly, magasvérnyomás, dohányzás), mind rizikófaktor a kialakulásával összefüggésben.

    Hirdetések
     A téma cikkei

    A gyógymód a testúlycsökkentés (diéta), életmódváltás (mozgás) és ha szükséges a gyógyszeres vagy inzulinos kezelés. A gyógyszereknek és később az inzulinnak is lehet sajnos alacsony vércukorértéket okozó hatása.

    Ha ilyen tüneteket észlelnek, mindenképpen javasolt lenne diabetológussal beszélni, hogy nincs-e szükség terápia módosításra.

    Emellett elképzelhető, hogy pszichológus segítségét is érdemes kikérni.

    Ehhez természetesen az kellene, hogy ezt megbeszélje az édesanyjával és azt gondolom, ha elmondja, hogy mik a félelmei, azzal talán az édesanyja is megértőbbé válik. Gyakran másokért lépünk, akkor is, ha magunkért nem tennénk meg.

      A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei


    A 2-es típusú cukorbetegség (vagy korábban használt elnevezéssel késői kezdetű, felnőttkori vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség, diabétesz mellitusz) kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Alapja leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem tudja vércukorszint-csökkentő hatását megfelelő mértékben kifejteni, vagyis inzulinrezisztencia áll fenn.
    Ez általában a 30. életév után alakul ki arra genetikailag hajlamos és nem megfelelő életmódot folytató egyéneknél, ám napjainkban az elhízott gyermekek körében is egyre gyakoribb.
    Ha Ön egyre túlsúlyosabb és fogyókúrás próbálkozásai rendre csődöt mondanak, jóval nagyobb az esélye, hogy Ön 2-es típusú cukorbeteg lesz. Elhízás nélkül ritkán alakul ki 2-es típusú diabétesz (ezzel szemben az 1-es típusú diabéteszre fogyás jellemző).
    A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei>>

    (WEBBeteg/ Felszeghy Enikő)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Lehet 1-es típusú cukorbeteg felnőttként is

    Az 1-es típus cukorbetegséget gyakran gyerekkori diabetes-nek is hívják, ám az elnevezés megtévesztő, ugyanis felnőttként is ugyanúgy diagnosztizálásra kerülhet. Hogy milyen tünetek utalhatnak rá, és hogy miként lehet kezelni, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa adott felvilágosítást.

    Cukorbetegségre utaló laboreltérések

    A diabetes mellitus (cukorbetegség) diagnosztikája alapvetően vérvételen alapul. A diagnózishoz vezető vérvétel mindig vénás vérből történik, nem elegendő az ujjbegy megszúrása.

    Hogyan segíthet az életmód-terápia a cukorbetegeknek?

    Az életmód-terápia a cukorbetegség kezelésének sarokköve. Akár a gyógyszeres kezelés mellett vagy önmagában is fontos szerepet játszik a diabétesz kezelésében.

    Az életmód a felelős? - 26 millió cukorbeteg az USA-ban

    Már megközelíti a 26 milliót a cukorbetegek száma az Egyesült Államokban, az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) legfrissebb adatai szerint az elmúlt két évben 10 százalékkal nőtt a diabéteszben szenvedők aránya.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA