Várandósként kell-e véralvadásgátló injekciót beadnom magamnak

13. hétben lévő kismama vagyok. Februárban már volt egy spontán vetélésem. Édesanyámnak 7-szer volt trombózisa 25-35 éves korában. Ezért küldött a nőgyógyászom hematológushoz, azt mondta összefügghet a februári vetéléssel. 80 kg vagyok. A hematológus elküldött egy genetikai vérvételre, melynek az eredménye még nem jött meg, ennek ellenére felírt 10 db injekciót, CLEXANE 8000 NE/0, 8 ml (80 mg) oldatos injekció. A beadást nomber 3.-án kezdtem szombaton. Hétfőn elküldött laborba vérképre. 2 injekció után a PLT (Thrombocyta) 189 G/L lett, amikor nem szúrtam magam, akkor ez az érték 199, 00 G/L volt. Semmi trombózisra utaló jelem nem volt és nincs is. Nem tudom, hogy nagyon szükséges-e nekem szúrnom magam, félek, hogy nehogy baja legyen a kisbabámnak, nehogy bevérezzek...Kockázatos lenne-e, ha 10 db után esetleg abbahagynám ezt az injekciót? Hiszen a vérlemezke számom most jó! Az alsó határt súrolom, félek, hogy ha továbbra is beadom, túl híg lesz a vérem és utána az lesz a baj?! Azt mondta a hematológus, lehet, hogy a terhesség alatt végig szúrni kell magam. Miért mondja, mikor még meg sem jött a genetikai vérvételem és tulajdonképpen semmi bajom és már kezel. Féltem a babámat, kérem válaszoljon, nem tudom mit tegyek! Köszönöm!

Dr. Földi Ildikó válasza trombózishajlam témában

Kedves Kérdező!

Fontos lenne tudni esetleg a korábbi vetélés körülményeit (hányadik héten történt, spontán vetélés volt-e, be kellett-e avatkozni műszeresen, volt-e szövettani vagy genetikai viszgálata az elhalt embriónak-magzatnak stb) egyáltalán nem biztos, hogy ez összefügg a thrombózishajlammal. A thrombózis kialakulásánál általában több tényező játszik szerepet, ezek között vannak öröklött és szerzett (pl terhesség, gyermekágy, trauma, immobilitás, stb..) faktorok. Fontos tudni, hogy bizonyos öröklött véralvadási zavarok, amik thrombózisra hajlamosíthatnak (pl protein C, protein S deficeincia) terhesség alatt pontosan nem vizsgálhatók, mivel a hormonok hatására terhesség alatt egészséges egyénekben is megváltozik a szintjük, így ilyenkor ezekről nem lehet véleményt mondani. Szerencsésebb lett volna ezeket a vizsgálatokat az újabb terhesség vállalása előtt elvégeztetni. Bizonyos eltéréseket (pl Leiden mutáció) azonban ki lehet mutatni. Minden esetben fel kell mérni a rizikófaktorokat, és ezt követően dönteni a kezelés módjáról, időtartamáról.Őszintén szólva én az előzmények alapján egyelőre nem látom teljesen indokoltnak a kezelést, bár nem vagyok haematológus sem (de klinikai és személyes tapasztalatom is van a témában) . Azt javasolnám, keressen fel speciális (véralvadási zavarokkal foglakozó) ún. haemostasis szakrendelést (Debrecenbena Klinikán és Budapesten biztosan van ilyen) , ahol nagy gyakorlattal rendelkeznek a hasonló esetek ellátásában. Érdemes lenne édesanyjánál is elvégezni az un. thrombofilia vizsgálatokat, ha ezek eddig nem történtek meg. A heparin a magzatra nem káros, ha szükséges valóban a terhesség végéig és a gyermekágyban is alkalmazandó. A vérlemezke szám rendben van, ezt azért ellenőrzik rutinszerűen, mert a heparin ritkán okozhat vérlemezke szám csökkenést (heparin indukálta thrombocytopeniát) , de Önnél erről az adatok alapján nincsen szó.

Kérdés: 2012. november 06., 10:06; Megválaszolva: 2012. november 07., 12:49
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vashiány lehet?
Jó napot doktor nő. Férjem vérképével kapcsolatban szeretnék véleményét kikérni. Előzményekben annyi lenne,hogy idén januárban COPD-t...
Allergia gyógyszer
Fehérvérsejtek aránya
Kedves Doktornő! 20 éves fiamnak jogosítvány szerzéséhez rutin vérvizsgálatot végeztek. Az eltérő eredmények nagyon nyugtalanítanak. Csatolom a...
Trombózis panel csomag kiértékelése
Tisztelt Cím! A mellékelt leletet szeretném, ha kiértékelné nekem. Magánúton csináltattam meg, mert anyunak már kétszer volt trombózisa. Nekem...
Veralvadas