• Az anyatej termelését elősegítő ételek

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

        Az egész világon megfigyelhető, hogy a szülést követően az anyatej termelését fokozandó, a nők számára bizonyos élelmiszerek fogyasztása javasolt, mely kultúrától és földrajzi helyzettől függően változó. Eme laktogén élelmiszerek általában tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, vagy olyan kémiai tulajdonsággal rendelkező anyagokat tartalmaznak, melyek elősegítik az anyatej termelését.

        Az alábbi, úgynevezett laktogén ételek fogyasztásával Ön is elősegítheti, hogy több és egészségesebb anyateje legyen.

        1. Teljes kiőrlésű gabonák

        A teljes kiőrlésű gabonák nem csak nagyon egészségesek és táplálóak, de emellett olyan anyagokat is tartalmaznak, melyek segítik az anyatej termelésért felelős hormonok működését. A teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásával így fokozható az anyatej ellátás. A leggyakoribb gabona, melyet ilyen célra használnak, a zabpehely, de az árpa és a barna rizs is nagyon jó.

        2. Zöld, leveles zöldségek

        A zöld, leveles zöldségek, mint a lucerna csíra, saláta, káposzta, spenót és brokkoli tele vannak tápanyagokkal, és különösen sok kalciumot tartalmaznak. Emellett magas a fitoösztrogén tartalmuk, mely jó hatással van a tejtermelésre.

        3. Édeskömény

        Az édeskömény magját gyakran használják ételízesítőként, de különösen a Földközi-tenger vidékén maga az édeskömény is népszerű zöldség, mely főzve vagy nyersen is ízletes. A növény gumója, szára és levele is fogyasztható, íze különlegessé teszi a leveseket, pörkölteket és a salátákat is. A benne található növényiösztrogének elősegítik az anyatej termelését.

        Hirdetés

        4. Fokhagyma

        A fokhagyma nagyon tápláló, és a legtöbb étrendbe jól beilleszthető egészséges hozzávaló. Feltételezések szerint nem csak laktogén élelmiszer, de az anyatejben megjelenő íze azt is elősegíti, hogy a baba tovább szopjon. Noha úgy tűnik, egyes babák szeretik az anyatejben a fokhagyma ízét, mások nem igazán tolerálják. Amennyiben kisbabája élelmiszer érzékenységi jeleket mutat azután, hogy Ön fokhagymát fogyasztott, akkor érdemes azt egy időre kiiktatni az étrendjéből. Ha úgy látja, pici szereti a fokhagymát az anyatejben, nyugodtan ízesítse vele zöldségeit, húsételeit, tésztáit és szószait!

        5. Csicseriborsó

        A csicseriborsó a mediterrán és közel-keleti konyha kedvelt hüvelyes növénye, melyet már az ókori egyiptomi időkben is használtak az anyatej mennyiségének fokozására. Tápláló étel, mely magas fehérje és növényi ösztrogén tartalommal bír. Dúsíthat vele salátát, pörköltet, de hummusz formájában mártogatósként, vagy kenyérre kenve is fogyaszthatja.

        6. Szezámmag

        Kalciumban és ösztrogén jellegű növényi tápanyagokban gazdag élelmiszer, melyről úgy tartják, elősegíti a tejelválasztást. Fogyasztható magában, vagy salátákban, esetleg más magvakkal, mogyorófélékkel és aszalt gyümölcsökkel együtt fogyasztva tökéletes a reggeli joghurt dúsítására.

        7. Mandula

        A dió-és mogyorófélék, de főként a mandula, kiváló laktogén élelmiszer. A házilag készített mandulatej fogyasztásával nem csak az anyatej mennyisége, hanem annak krémessége, édessége is fokozható!

        8. Lenmag és lenmagolaj

        Akárcsak a szezámmag, a lenmag is olyan fitoösztrogéneket tartalmazó élelmiszer, melyek elősegítik az anyatej termelést. Használja salátára szórva vagy a reggeli müzliben, joghurtban!

        9. Friss gyömbérgyökér

        A gyömbér nem csak laktogén élelmiszer, de feltételezések szerint emésztést elősegítő hatása is van. Számtalan ázsiai recept nélkülözhetetlen hozzávalója, de fogyaszthatja teaként is!

        10. Sörélesztő

        A sörélesztő B-vitaminokban, vasban, fehérjében, krómban, szelénben és egyéb ásványi anyagokban gazdag egészséges étrend-kiegészítő. Szoptató anyák számára kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel nem csak a tejelválasztást segíti, de növeli az energiaszintet is, és jó a szülés utáni depresszióra is.

        11. Szoptató teák

        A szoptató teakeverékek a leggyakrabban használt termékek az anyatej mennyiségének fokozására. Általában olyan gyógynövények keverékét tartalmazzák, mint a görögszéna, máriatövis, édeskömény, melyekről mindről úgy tartják, fokozzák a tejtermelést.

        Ez a cikk is érdekelheti! A csecsemőtáplálásról részletesen

        Tényleg használnak?

        A felsorolt laktogén élelmiszerek fogyasztása sajnos nem minden nőnél jár jelentős eredménnyel, ám az biztos, hogy nem árt kipróbálni őket! Amennyiben kiegyensúlyozott, szoptatós étrenden él, az említett élelmiszerek egy részét valószínűleg amúgy is fogyasztja. Mivel ezek mind egészséges, tápláló ételek, az étrendbe való beillesztésük különben is ajánlott. Azonban ne feledje, itt is érvényes a szabály, hogy ne essen túlzásba! Amennyiben úgy látja, az említett élelmiszerek tényleg segítik a tejelválasztást, figyelje az anyatej mennyiségét, s ha úgy érzi, elérte a kívánt mennyiséget, csökkentse ezek bevitelét!

        Olvasson tovább! Miért jó a csecsemőnek, ha féléves koráig szopik?

        WEBBetegForrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító;
        verywell.com
        Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

        Módosítva: 2020.05.06 05:06, Megjelenés: 2018.04.29 13:20
      • Cikkajánló

        Influenza

        Influenza

        Semmelweis Egyetem

        Hamarosan kezdődik az influenzaszezon. A védekezés legjobb módja a védőoltás.

        Az anorexia jelei

        Az anorexia jelei

        Dr. Túry Ferenc

        Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit? Útmutató családtagoknak és tanároknak.

        A koronavírus-járvány és a közösségkezdés gondjai

        Fontos kérdésekre kíván válaszokat adni az első iskolahetek tapasztalatai alapján dr. Bogdányi Katalin, a Normafa gyermekrendelő házi gyermekorvosa.

        Fokozott a szülők és a tanárok felelőssége a járvány miatt - Tünetes gyereket ne engedjünk közösségbe!

        A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Készülj fel a második hullámra!
        Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások