Szoptatás, mint fogamzásgátlás

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Minden nő a számára legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert szeretné megtalálni. Azoknak a nőknek, akik nemrég szültek, a folyamatos szoptatás lehet az egyik fogamzásgátlási módszer, amit választhatnak.

Az alábbiakban a módszerrel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adunk választ.

A LAM -ként (laktációs amenorrhea módszer) is emlegetett módszer természetes, hatékony, kényelmes és ingyenes módja a terhesség megelőzésének, mely a szülést követő hat hónapon belül alkalmazható.

Hogyan használható a szoptatás fogamzásgátlásként?

A szoptatás csak abban az esetben használható fogamzásgátlásként, ha az anya kizárólag csak szoptatással táplálja kisbabáját. Ez azt jelenti, hogy a baba nem eszik és iszik semmit az anyatejen kívül. A szoptatás természetes módon változtatja a nő hormonrendszerét olyan módon, hogy megakadályozza a terhességet.

Folyamatos szoptatás alatt a szervezet nem termeli az ovulációhoz szükséges hormont, így a petesejt nem szabadul ki a petefészekből, ezáltal a terhesség sem jöhet létre.

Mennyire hatékony a módszer?

A hatékonyság fontos szempont a fogamzásgátlási módszer kiválasztásánál. A többi születésszabályozási módszerhez hasonlóan a szoptatás is akkor véd hatékonyan a nem kívánt terhesség ellen, ha azt helyesen alkalmazza.

 • 100-ból kevesebb, mint 1 nő esik teherbe azok közül, akik kizárólag szoptatnak
 • A módszer 98 százalékos hatékonyságú azok között, akik nem mindig csak kizárólag anyatejjel táplálják gyermeküket

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

Szoptatás ideje alatt, kiemelt figyelmet kell fordítani a védekezésre, ugyanis nem ajánlott sem az ösztrogén-, sem a progeszteron tartalmú fogamzásgátló tabletták szedése. Ha ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettát kap a szoptatás ideje alatt, elapad a teje. (Az ösztrogén egy domináns hormon, ami a nemi szerveket a terhességre készíti fel.) A progeszteron fogamzásgátló sem jó, mert a gyerekének semmi szüksége erre a hormonra, mivel átjut az anyatejbe. (A progeszteron hormonnak fontos szerep jut a méhnyálkahártya embrió befogadására való felkészítésében és a terhesség fenntartásában.) Bővebben

A módszer akkor hatékony az első 6 hónap során, amennyiben:

 • Nem helyettesíti más élelmiszerrel a szoptatást
 • Legalább négyóránként szoptatja a babát napközben, és hatóránként éjszaka
 • Nem menstruált még a szülés óta

Ne feledje, hogy a szoptatás nem véd a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben! Ezek kockázatának csökkentésére használjon óvszert! Emellett fontos tudnia, hogy a módszer csak a szülést követő hat hónapig megbízható, ezt követően más fogamzásgátlásról kell gondoskodnia!

Mennyire biztonságos a módszer?

Ha a szoptatást használja fogamzásgátlásként, nem kell tartania mellékhatásoktól.

Mik a módszer előnyei?

A szoptatás biztonságos, egyszerű és kényelmes fogamzásgátlási módszer. Használata számos előnnyel jár az anya számára:

 • nem befolyásolja a szervezet természetes hormon-egyensúlyát
 • ingyenes
 • csökkenti a szülést követő vérzést
 • nem igényel semmiféle kelléket vagy orvosi felügyeletet
 • nem csökkenti az intimitást azáltal, hogy közösülés előtt bármit fel kellene húzni, vagy be kellene helyezni

A szoptatás mindezek mellett a babának is előnyős, mert:

 • csökkenti a vízzel/ más tejtermékkel/ tápszerrel szembeni túlérzékenység vagy fertőzöttség kockázatát
 • erősíti az anya-gyermek kötődést a folyamatos test-és szemkontaktus által
 • szoptatás által az anya antitestjeinek egy része átjut a babába, így védi őt bizonyos fertőzésekkel szemben
 • véd az allergia és asztma kialakulása ellen
 • az anyatej a baba számára legjobb tápanyag - összetételű élelmiszer, mely mennyiségében és összetételében is igazodik a baba szükségleteihez

Melyek a módszer hátrányai?

A szoptatás csak hat hónapig véd a nem kívánt terhesség ellen. Egyesek számára nehéz a kizárólagos szoptatás, ám ha a baba tápszert is kap, az anya könnyebben eshet újból teherbe.

A szoptatás emellett csökkentheti a hüvelyváladék mennyiségét még szexuális izgalom esetén is, illetve előfordulhat, hogy az anya kevésbé érzi melleit szexuálisan izgatónak.

Hogyan kezdjen hozzá?

Sok anya már nem sokkal a szülést követően megkezdi a szoptatást. Amennyiben nehézségei támadnak, kérjen mihamarabb segítséget az orvostól, szülésznőtől vagy nővértől, így megelőzheti, hogy a tejelválasztás csökkenjen vagy leálljon. A La Leche Liga honlapján számos hasznos információval segítik a szoptatni akaró kismamákat.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: plannedparenthood; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Húsvéti tojás Húsvéti tojás

Van néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Változókori fogamzásgátlás

A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

A fogamzásgátlás kérdései szülést követően

A szülést követően a nők általában fokozottan figyelnek a fogamzásgátlásra. Emellett ebben az időszakban egészségügyi okokból is igen fontos...

A csecsemőtáplálásról

Cikkünkben az anyatej szerepéről, a hozzátáplálásról és a tápszerekről olvashat, összegyűjtöttük a témában a legfontosabb információkat.

Mellre helyezés - Mikor és hogyan?

Azt, hogy kinek melyik szoptatási pozíció a legkényelmesebb, mindig az anyuka és a kisbaba döntik el. Van, aki fekve, van, aki inkább ülve, míg mások...

Fogamzásgátlás szülés után

A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be...

Fogamzásgátlás szoptatás alatt

A gyermek megszületését követően - attól függetlenül, hogy természetes úton vagy császármetszéssel történt - a szervezetben drámai...

Tíz dolog, amit nem tudott a fogamzásgátlásról

Következő cikkünkben a fogamzásgátlással kapcsolatos tíz leggyakoribb tévhitet vesszük sorra.

A szoptatás alatti fogamzásgátlás

A szoptatás alatt is szükséges védekezni a nem kívánt terhességgel szemben, gyakori tévhit az, hogy a szoptatás, a prolaktin hormon...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.