• Szoptatás, mint fogamzásgátlás

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Minden nő a számára legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert szeretné megtalálni. Azoknak a nőknek, akik nemrég szültek, a folyamatos szoptatás lehet az egyik fogamzásgátlási módszer, amit választhatnak.

    Az alábbiakban a módszerrel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre adunk választ.

    A LAM -ként (laktációs amenorrhoea módszer) is emlegetett módszer természetes, hatékony, kényelmes és ingyenes módja a terhesség megelőzésének, mely a szülést követő hat hónapon belül alkalmazható.

    Hirdetés

    Hogyan használható a szoptatás fogamzásgátlásként?

    A szoptatás csak abban az esetben használható fogamzásgátlásként, ha az anya kizárólag csak szoptatással táplálja kisbabáját. Ez azt jelenti, hogy a baba nem eszik és iszik semmit az anyatejen kívül. A szoptatás természetes módon változtatja a nő hormonrendszerét olyan módon, hogy megakadályozza a terhességet.

    Folyamatos szoptatás alatt a szervezet nem termeli az ovulációhoz szükséges hormont, így a petesejt nem szabadul ki a petefészekből, ezáltal a terhesség sem jöhet létre.

    Mennyire hatékony a módszer?

    A hatékonyság fontos szempont a fogamzásgátlási módszer kiválasztásánál. A többi születésszabályozási módszerhez hasonlóan a szoptatás is akkor véd hatékonyan a nem kívánt terhesség ellen, ha azt helyesen alkalmazza.

    • 100-ból kevesebb, mint 1 nő esik teherbe azok közül, akik kizárólag szoptatnak
    • A módszer 98 százalékos hatékonyságú azok között, akik nem mindig csak kizárólag anyatejjel táplálják gyermeküket

    Fogamzásgátlás szoptatás alatt


    Szoptatás ideje alatt, kiemelt figyelmet kell fordítani a védekezésre, ugyanis nem ajánlott sem az ösztrogén-, sem a progeszteron tartalmú fogamzásgátló tabletták szedése. Ha ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tablettát kap a szoptatás ideje alatt, elapad a teje. (Az ösztrogén egy domináns hormon, ami a nemi szerveket a terhességre készíti fel.) A progeszteron fogamzásgátló sem jó, mert a gyerekének semmi szüksége erre a hormonra, mivel átjut az anyatejbe. (A progeszteron hormonnak fontos szerep jut a méhnyálkahártya embrió befogadására való felkészítésében és a terhesség fenntartásában.) Bővebben>>

    A módszer akkor hatékony az első 6 hónap során, amennyiben:

    • Nem helyettesíti más élelmiszerrel a szoptatást
    • Legalább négyóránként szoptatja a babát napközben, és hatóránként éjszaka
    • Nem menstruált még a szülés óta

    Ne feledje, hogy a szoptatás nem véd a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben! Ezek kockázatának csökkentésére használjon óvszert! Emellett fontos tudnia, hogy a módszer csak a szülést követő hat hónapig megbízható, ezt követően más fogamzásgátlásról kell gondoskodnia!

    Mennyire biztonságos a módszer?

    Ha a szoptatást használja fogamzásgátlásként, nem kell tartania mellékhatásoktól.

    Mik a módszer előnyei?

    A szoptatás biztonságos, egyszerű és kényelmes fogamzásgátlási módszer. Használata számos előnnyel jár az anya számára:

    • nem befolyásolja a szervezet természetes hormon-egyensúlyát
    • ingyenes
    • csökkenti a szülést követő vérzést
    • nem igényel semmiféle kelléket vagy orvosi felügyeletet
    • nem csökkenti az intimitást azáltal, hogy közösülés előtt bármit fel kellene húzni, vagy be kellene helyezni

    A szoptatás mindezek mellett a babának is előnyős, mert:

    • csökkenti a vízzel/ más tejtermékkel/ tápszerrel szembeni túlérzékenység vagy fertőzöttség kockázatát
    • erősíti az anya-gyermek kötődést a folyamatos test-és szemkontaktus által
    • szoptatás által az anya antitestjeinek egy része átjut a babába, így védi őt bizonyos fertőzésekkel szemben
    • véd az allergia és asztma kialakulása ellen
    • az anyatej a baba számára legjobb tápanyag - összetételű élelmiszer, mely mennyiségében és összetételében is igazodik a baba szükségleteihez

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Melyek a módszer hátrányai?

    A szoptatás csak hat hónapig véd a nem kívánt terhesség ellen. Egyesek számára nehéz a kizárólagos szoptatás, ám ha a baba tápszert is kap, az anya könnyebben eshet újból teherbe.

    A szoptatás emellett csökkentheti a hüvelyváladék mennyiségét még szexuális izgalom esetén is, illetve előfordulhat, hogy az anya kevésbé érzi melleit szexuálisan izgatónak.

    Hogyan kezdjen hozzá?

    Sok anya már nem sokkal a szülést követően megkezdi a szoptatást. Amennyiben nehézségei támadnak, kérjen mihamarabb segítséget az orvostól, szülésznőtől vagy nővértől, így megelőzheti, hogy a tejelválasztás csökkenjen vagy leálljon. A La Leche Liga honlapján számos hasznos információval segítik a szoptatni akaró kismamákat.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: plannedparenthood; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült: 2011.04.04 09:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Fogamzásgátlás: mi a helyzet a férfiakkal?

    A férfi fogamzásgátlás lehetséges módszereiről számos fórumon kaphatunk információt. Azonban még ezek olvasása után is felmerülnek kérdések az alkalmazás, biztonságosság és a várható költségek tekintetében.

    Fogamzásgátlás szülés után

    A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát. A változást az okozza, hogy a szülés során az újszülöttön kívül a méhlepény is távozik az anya szervezetéből, amely a magzat táplálásán túlmenően fontos hormontermelő szerv is egyben.

    A hormonális fogamzásgátlók kölcsönhatása más szerekkel - Mikor érdemes vigyázni?

    Amikor gyógyszert veszünk be, sokrétű folyamat zajlik le szervezetünkben, amely befolyásolhatja a bevitt szer hatását. E bonyolult folyamat során a pirulában lévő anyagok akadályt szenvedhetnek és hatásosságuk kisebb-nagyobb mértékben gátolódhat más hatóanyagokkal találkozva. Ez a fogamzásgátló hormontabletták esetén akár a biztonságos védettség hiányát is jelentheti.

    5+1 érdekesség az anyatejről

    A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Az Anyatejes Táplálás Világnapján dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

    A szoptatás világhete - Az anyatejes táplálás jelentősége

    Világszerte évente 820 000 gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.