Trombózis a vádliban sportolásról mikor lehet szó?

Tisztelt Doktornő! Pár napja írtam Önnek vádlifájdalom és trombózistól való félelem miatt. (https: //www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/171303) Háziorvosi konzultáció, majd onnan SBO-ra utalás után kiderült, hogy sajnos valóban trombózis van a lábamban, miután már melegedést is éreztem a lábamban. Az UH-on az alábbi szerepel: A jobb a.perones egyik kisérő vénájában a prox.harmadban 2-3 cm hosszan a lumen echoszegény trombussal kitöltött nem kompromitálható. A többi mélyvéna átjárható, felületes vénás trombosis sem látható. Clexant kaptam este-reggel, majd 1 nap után hazaengedtek és Eliquis tablettát írtak fel 7 napig 2*10 mg, majd 2*5 mg-mal szedve 3 hónapig, majd konzultáció. Az orvos szerint (aki amúgy végtelenül kedves, alapos volt, történt hasi, nyaki uh, rengeteg vérvétel, mellkas rtg.) mivel distalis jellegű volt, így ez nem a veszélyes kategória, hazaengedett, normális életvitelhez visszatérhetek, kompressziós harisnyát viselek. Viszonylagosan sportos életmódot folytatok, hetente-2 hetente járok hegyekbe kirándulni, teljesítménytúrázni, heti 3*1 órát kerékpározok. Kérdésem az lenne Önhöz (ha már erre konkrétan elfelejtettem rákérdezni az orvosnál), mikor térhetek vissza a túrázáshoz? Sajnos mind a 2 trombózisom teljesítménytúra után alakult ki, próbálok majd visszavenni a tempóból, bár nem tudható, hogy ez okozta-e? (A doktor úr szerint lehet a nagy megterhelés, majd viszonylagos immobilizáció) Néhány hét múlva visszatérhetek a hegyekbe, egy könnyebb kirándulásra? Vagy biciklizésre itthon? A véralvadásgátló szedése megakadályozza, hogy ismét trombózisom, vagy tüdőembóliám legyen? Azt gondolom, ami persze lehet téves, hogy ha véralvadásgátlót szedek, trombózis nem történhet. Mindenféle véleményre, tancsára nyitott vagyok! Szíves válaszát, segítségét előre is köszönöm

Dr. Dunás-Varga Veronika válasza Trombózis témában

Kedves Kérdező, Akkor mégiscsak jó volt a megérzése, tipikus tünetek hiánya ellenére is. Megfelelően szedett vérhígító mellett nem kell tartani ismétlet vénás thrombózis kialakulásától és a tüdőembóliára is minimálisra csökken az esély. Nagy szerencse a szerencsétlenségben, hogy csak a lábszárban és ott is csak rövid szakaszon van vérrög. Komoressziós harisnyát viselve a biciklizéshez fokozatosan növelve a terhelést hamar visszatérhet, azzal nem kell heteket várnia. A túrázás, ami lényegesen jobban igénybe veszi a vádliját, pedig először legyen könnyebb, rövidebb, kevésbé meredek, több pihenővel tűzdelt. Ne rögtön egy tizenkilométeres teljesítménytúrával kezdjen. Ha vádlijában kellemetlen feszülést, fájdalmat érez a harisnya ellenére is, akkor még érdemes várnia az ilyen fajta sportokkal.

Megválaszolva: 2023. október 22.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Trombózis?
Tisztelt Doktornő! Vélt, valós trombózisom után szeretnék érdeklődni, mivel sajnos egyértelmű választ nem kaptam. Januárban egy teljesítménytúra után nagyon...
Trombózis, avagy sem?
Tisztelt Doktornő! Előszőr is nagyon köszönöm az eddig válaszait, igazán megnyugtató volt, részletes, és alapos. Elmentem ma a color doppler vizsgálatra,...
Veralvadas
Vérrögképződés veszélye
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy Betagen vagy Cognit orvosságok szedése elősegítheti-e vérrögképződést és trombózis kialakulását...
Alsó végtag fájdalma
Kedves Doktornő! Jobb alsó lábszárban nyomásérzékenység, enyhe fájdalom tapasztalható ülés közben, kb. a jobb oldal középső részén. Vérnyomásom 110/70 körül...
Tüdőembólia után trombofilia panel és...
Tisztelt Doktornő! A segítségére van szükségem leletek értelmezésével kapcsolatban. 2019 május 29-én kétoldali tüdőembolizációt diagnosztizáltak nálam...