Pajzsmirigy téma

A jód élettani szerepe - Hiánybetegség és a túl sok jód hatása

Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
2022-06-10 04:03

A jód biztosítja a megfelelő szellemi fejlődést, szabályozza az anyagcserét és karban tartja a pajzsmirigy működését. Mégis keveset tudunk róla és keveset is fogyasztunk belőle. A jód szerepéről Prof. dr. Balázs Csaba, endokrinológus adott felvilágosítást.

Gondok a pajzsmiriggyel - Ne a laborlelettől várjon diagnózist!

Budai Endokrin Központ
2022-06-07 05:21

A pajzsmirigy rendellenes működéséből fakadó, szerteágazó tünetek jelentősen megnehezíthetik a betegség diagnózisát. Megeshet, hogy a laborértékek nem utalnak eltérésre, de a beteg mégsem érzi jól magát, ilyenkor másfelé kell folytatni a vizsgálódást.

A pajzsmirigybetegségek diétája

Budai Endokrinközpont - Dr. Bérczy Judit, endokrinológus
2022-06-06 13:33

A pajzsmirigybetegségek gyógyszeres kezelése mellett a beteg is sokat tehet állapotának javulásáért. Tudatos odafigyeléssel és étrendi változtatásokkal a terápia hatékonysága növelhető.

Szója és pajzsmirigy

Dr. Jäger Szilvia
2022-06-02 22:03

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó rendellenességek között.

Pajzsmirigy-alulműködése van? Ezek a mozgásformák ajánlottak

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-05-27 09:33

A pajzsmirigy csökkent működése, alulműködése (hypothyreosis) esetén valószínűleg a testmozgás az utolsó dolog, ami eszébe jut mint megoldás, ráadásul ebben az állapotban általában a sportolási kedv is alábbhagy. Nem csoda, hiszen a betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a kimerültség, fáradékonyság, valamint az izom és ízületi fájdalmak, amelyek egyáltalán nem hozzák meg a kedvet a testmozgáshoz.

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
2022-05-20 17:03

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

Pajzsmirigybetegségre utaló laboreredmények

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2022-05-11 09:33

Pajzsmirigybetegségek különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. Ismerje meg a pajzsmirigybetegségek kivizsgálása során elvégzett főbb laborvizsgálatok értékeit!

Új orvosi eljárás a pajzsmirigysebészetben

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-04-28 13:03

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában (DE KK) újszerű érzéstelenítési eljárást alkalmaznak a pajzsmirigy-operációk során. A műtét alatt a páciens szedált, azaz „bódított”, mégis éber állapotban van.

Hogyan függnek össze a szívpanaszok a pajzsmirigy működésével?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-04-15 12:30

A pajzsmirigy a tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3) hormonokat termeli, amelyek nélkülözhetetlenek a szív-, izom- és emésztőrendszer-működés szabályozásához, az agy fejlődéséhez és a csontok fenntartásához.

A pajzsmirigybetegség tíz gyakori tünete

Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
2022-04-02 20:36

Az elváltozás hosszú ideig lappanghat, mire a panaszok megjelennek. Prof. Balázs Csaba, endokrinológus segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb tüneteket, melyek a pajzsmirigy rendellenes működésére utalhatnak.