Pajzsmirigybetegség és hideg idő - Mire kell ilyenkor kiemelten figyelni?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A hideg időjárás, hó és fagy beköszöntével fontos, hogy a pajzsmirigybetegek különös figyelmet szenteljenek az egészségüknek. Az alábbi tanácsok ebben segítenek.

A pajzsmirigy hormontermelése egészséges embereknél is ingadozik a normálérték határai közt. A pajzsmirigyhormonok termelését több tényező is befolyásolja, így például az évszakok. A tél kezdetével a szervezet pajzsmirigyhormon-igénye gyakorta megemelkedik, nyár elejétől viszont olykor kevesebb pajzsmirigyhormonra van szüksége.

Ellenőriztesse a pajzsmirigyműködését!

A hideg időjárás növeli a szervezetnek a pajzsmirigyhormonra való szükségét, és fokozza a pajzsmirigy-alulműködés tüneteit.

Általában a hidegebb hónapok során a pajzsmirigystimuláló hormon (TSH) szintje emelkedik, míg a szabad T4 és szabad T3 hormonok szintje csökken. Ha a hypothyreosis (pajzsmirigy-alulműködés) tünetei rosszabbodnak, amint az időjárás hidegebbre vált, érdemes egy vérvizsgálatot csináltatni. Előfordulhat, hogy a pajzsmirigyhormon-pótló dózisának enyhe emelése szükséges. Egyes orvosok automatikusan növelik a hideg hónapokban a beteg dózisát, hogy enyhítsék a szervezet pajzsmirigystresszét.

Kezdjen el mozogni!

Hideg időben kevésbé vagyunk hajlamosak kimozdulni, mozogni, de nincs is jobb idő a rendszeres edzés megkezdésére! Akár edzőterembe kezd járni, akár csak rendszeresen sétál vagy jógázik, esetleg pilates DVD vagy netes program segítségével kezd el mozogni, a rendszeres testmozgás segít a téli depresszió és a stressz enyhítésében is!

Töltsön egy kis időt a szabadban mindennap!

Bizonyított, hogy a napfénynek való kitettség befolyásolja azoknak a hormonoknak a működését, amik hatással vannak az agy kémiai folyamataira és az endokrin rendszerre. Még akkor is, ha nem szenved szezonális depressziótól, napi 20-30 perc a szabad levegőn és a napon segít leküzdeni a fáradtságot és a depressziót!

Amennyiben a szezonális depresszió jeleit észleli, hízik, és határozottan kedvetlen, rossz a hangulata a téli hónapokban, fontolja meg a fényterápiát! Mindemellett ellenőriztesse a D-vitamin-szintjét is, és pótolja azt, ha szükséges!

Fogyasszon kevesebb cukrot!

Noha a hidegben jobban kívánjuk a forró csokoládét és a különféle édességeket, ezek túlzott fogyasztása a legrosszabb, amit tehet. Sok pajzsmirigyproblémával küzdő betegről derül ki, hogy a cukorháztartás zavarában is szenved. Ez megmutatkozhat egy élesztőgombás fertőzésben (candida) vagy az inzulinrezisztencia valamilyen mértékű tüneteiben.

Mivel a téli súlygyarapodás és a depresszió is olyan tényezők, melyek összefüggésben állhatnak a túlzott cukorfogyasztással, ésszerű döntés az egészségesebb alternatívák választása és a cukor lehető legnagyobb mértékben való kerülése.

Aludjon eleget!

Általános igazság, hogy a legtöbben nem alszunk eleget. Ha ehhez még hozzávesszük a pajzsmirigyproblémát is, világossá válik, hogy sok beteg krónikus alváshiányban szenved.

Az autoimmun betegségek, a hormonális egyensúly hiánya, és a túlsúly csökkentésének nehézsége, mind olyan állapotok, melyeket az alváshiány súlyosbít, ezért fontos, hogy odafigyeljen arra, hogy eleget aludjon! Mennyi az elegendő alvás? Egy átlagos, pajzsmirigyproblémával nem küzdő felnőtt számára 7-8 óra, míg a pajzsmirigybetegeknek ennél többre van szükségük. Ráadásul télen egyébként is nő az alvásszükséglet!

Csökkentse a stresszt!

Fontolja meg, hogy valamiféle stresszcsökkentő tevékenységet a mindennapi élete szerves részévé tegyen! Ne feledje, hogy a stresszcsökkentés különböző fajtái nem mindenkire hatnak egyformán! Lehet, hogy Önnek a kötés, varrás vagy egyéb kézműves tevékenység jön be, míg másnak a testmozgás, a jóga vagy tajcsi hatékony. Emellett az imádkozás vagy a meditáció is segíthet a mindennapi stressz enyhítésében, akárcsak a számítógépes munka során tartott rendszeres szünet és nyújtógyakorlatok végzése.

Ne feledje, néha csak elég annyi, hogy felismeri, a hideg téli időjárás nem más, mint a természet figyelmeztetése arra, hogy ideje lassítani egy picit.

Tovább Relaxációval a szorongás és a stressz ellen

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Verywell
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Pajzsmirigy
Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy túl sokat termel, esetleg göb, gyulladás vagy daganat alakul ki benne, szerteágazó tüneteket okozhat. Terhességnél vagy éppen meddőségnél érdemes gondolni a pajzsmirigy vizsgálatára is.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.