Oszteoporózis téma

Csontritkulásos betegek gyógytornája

WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász - 2022-05-29 15:06
A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

Ritkul, törik? Tegyen a csontritkulás ellen

Oxygen Medical - Dr. Pál Mónika, reumatológus - 2022-05-28 09:33
A csontritkulás sokáig tünetmentes, ám már a korai szakaszban is szűrhető és kezelhető. Dr. Pál Mónika, reumatológus szerint a megfelelő terápiákkal és életmóddal az életminőség jelentősen javítható.

Csontritkulás fiatalon: visszafordítható?

WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - 2022-05-07 13:33
Harmincnégy évesen csontritkulásom van. Visszafordítható ez a folyamat? Mit tehetnék ennek érdekében? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-04-29 05:03
Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére az osteoporosis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitamin segíthet a csontritkulás megelőzésében?

A csontritkulás nem csak az idősebb korosztályt fenyegeti

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-03-22 17:03
A csontritkulás vagy oszteoporózis a csontok anyagcsere-betegsége. A csonttömeg leépülésével a csont elveszíti stabilitását. A fájdalmas csonttörések gyakran az oszteoporózis következményei.

A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

Oxygen Fájdalomcentrum - Dr. Pál Mónika, reumatológus - 2021-12-18 04:03
A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Kevesebb alkohol, erősebb csontok

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2021-07-09 17:36
Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.
A szakorvosok csaknem két évtizede fölhívták a figyelmet arra, hogy az erős dohányosok között gyakoribb a csonttörés és erősebb a csontritkulás, mint a nemdohányzók körében. Amerikai kutatók most kiderítették, miként megy végbe ez a folyamat, és egerekkel végzett kísérlettel is megerősítették a megfigyelést.

Kiket fenyeget a csontritkulás?

MTI - 2011-12-04 14:06
A csontritkulás (latinul osteoporosis) világnapját 1999 óta tartják október 20-án az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO indítványára, Magyarországon 1996-ban rendezték meg először.

Csontritkulás teszt

2009-01-01 01:01
Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy mennyire nagy a kockázata a csontritkulásnak az Ön esetében!

A csontritkulás ellen is jó a magyar ásványvíz

Független Hírügynökség - 2008-06-11 16:46
Az egész világon és Magyarországon is a lakosság körülbelül 10 százaléka szenved csontritkulásban. Aki teheti naponta legalább fél órát sétáljon, igyon minél több magyar ásványvizet, ugyanis ezek tele vannak kalciummal.

Élet egy osztrák pincében

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2008-05-07 13:07
Az osztrák Jozef Fritzl 24 évig egy ablaktalan pincében tartotta foglyul saját lányát, és a vérfertőzés útján született további 7 gyermekét. A tartós elzárás pszichikai és fizikai károsodáshoz is vezethet - derült ki az amerikai Slate magazinban közzé tett tanulmányból.