• Önálló fejfájások

    Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

    Élete során a lakosság több mint 90 százalékának van hosszabb-rövidebb ideig vissza-visszatérő fejfájása. Bár a fejfájás szervi betegség (ritkán akár súlyos betegség) hírnöke is lehet, a visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az úgynevezett önálló fejfájások közé sorolható (1,2).

    Az önálló fejfájások legtöbb típusa hol ritkábban, hol gyakrabban visszatérő rohamokban jelentkezik, és két fejfájás között a betegek panaszmentesek. Vannak olyan, ritkább önálló fejfájások is, ahol a fájdalom gyakorlatilag folyamatos: ez, különösen erős fájdalom esetén, az életminőséget jelentős mértékben rontja.

    Korábban az önálló fejfájások kialakulását egyes jellemzőik alapján próbálták magyarázni, így pl. a migrént a lüktető fájdalom miatt éreredetűnek, a tarkótáji és nyakizmok feszülésével gyakorta kísért tenziós fejfájást pedig nyakigerinc-eredetűnek tartották. Ilyen értelemben az önálló fejfájásokat „szervi” eredetűnek tartották.

    Hirdetés

    Az elmúlt 30 év során elvégzett kutatások azonban egyértelműen bebizonyították, hogy az önálló fejfájások esetén az idegrendszerben és a szervezet más részein nem látható semmilyen károsodás. Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy az önálló fejfájásokért nem a „hardware” károsodása a felelős, hanem hibásan működő „szoftver”, azaz a fej fájdalomérző rendszerének kóros aktiválódása és működése. Bár a legtöbb tudományos adat a migrén kialakulásáról áll rendelkezésre, a többi önálló fejfájás kialakulását is hasonló tényezőkkel magyarázzák.

    Az önálló fejfájás típusai

    Az önálló fejfájások legfontosabb képviselőit, a migrént, illetve a tenziós fejfájást a későbbiekben részletesen ismertetjük. Az önálló fejfájások ritkább típusai közül a cluster fejfájás, a fizikai erőkifejtéshez társuló fejfájás, és a szexuális aktivitáshoz társuló fejfájás érdemel említést.

    A cluster fejfájás a lakosság kb. 3 ezrelékét érinti. Nevét a rohamok jellegzetes halmozódásáról kapta: egy pár hétig vagy hónapig tartó időszak során akár naponta több fejfájásroham jelentkezik, majd ezen időszak elmúltával a betegek hónapokra, vagy akár évekre is fejfájásmentessé válhatnak. A cluster fejfájás az egyik legerősebb fájdalommal járó kórkép: a heves, féloldali rohamok elsősorban a szemkörnyéket, homlok-, illetve halántéktájat érintik: azonos oldali könnyezés, orrdugulás vagy orrfolyás kíséri őket.

    A fizikai erőkifejtéshez társuló fejfájás elsősorban nagyobb és tartós erőkifejtés kapcsán alakul ki, általában kétoldali, lüktető, időtartama pár perctől akár két napig is terjedhet. Indometacin előzetes bevétele a fejfájás kialakulását legtöbbször meggátolja. Érdekesség, hogy a migrénesek egy részének rohamait is provokálhatja fizikai erőkifejtés, de a két fejfájás jellemzői eltérnek.

    A szexuális aktivitáshoz társuló fejfájás az esetek egy részében fokozatosan erősödő fájdalommal jár, más része az orgazmus pillanatában hirtelen fellépő, heves fejfájással, mely agyvérzés gyanúját keltheti. A fájdalom pár perctől akár 72 óráig is tarthat.

    Az itt felsoroltakon túl több ritka önálló fejfájástípus is létezik, mint a köhögéshez társuló, a hideg ingerekhez (pl. fagylalt evése) társuló, a külső nyomáshoz társuló, a villámcsapásszerű, vagy az ismeretlen okú szúró fejfájás. Ezek többsége rövid, de intenzív, a kiváltó ingerek gyakoriságának függvényében előforduló fejfájás.

    (Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

    Hivatkozás

    1. Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS). The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia 2018;38(1):1-211. doi: 10.1177/0333102417738202

    2. Silberstein SD, Lipton RB, Goadsby PJ. Headache in Clinical Practice. Isis Medical Media, Oxfordt, 1998

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

    PP-GEP-HUN-0197

    Módosítva: 2019.10.14 14:35, Megjelenés: 2019.10.14 14:35
   • Cikkajánló

    Migrén

    Migrén

    Dr. Zsuga Judit

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától is függ.

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

    A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

    A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

    Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

    Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai

    A fejfájás diagnosztizálásánál nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy adott életkorban mások a jellemző fejfájásformák, jellemzően más betegségek okoznak az éppen aktuális betegnél fejfájós panaszokat.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre.

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.