• Önálló fejfájások

    Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

    Élete során a lakosság több mint 90 százalékának van hosszabb-rövidebb ideig vissza-visszatérő fejfájása. Bár a fejfájás szervi betegség (ritkán akár súlyos betegség) hírnöke is lehet, a visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az úgynevezett önálló fejfájások közé sorolható (1,2).

    Az önálló fejfájások legtöbb típusa hol ritkábban, hol gyakrabban visszatérő rohamokban jelentkezik, és két fejfájás között a betegek panaszmentesek. Vannak olyan, ritkább önálló fejfájások is, ahol a fájdalom gyakorlatilag folyamatos: ez, különösen erős fájdalom esetén, az életminőséget jelentős mértékben rontja.

    Korábban az önálló fejfájások kialakulását egyes jellemzőik alapján próbálták magyarázni, így pl. a migrént a lüktető fájdalom miatt éreredetűnek, a tarkótáji és nyakizmok feszülésével gyakorta kísért tenziós fejfájást pedig nyakigerinc-eredetűnek tartották. Ilyen értelemben az önálló fejfájásokat „szervi” eredetűnek tartották.

    Hirdetés

    Az elmúlt 30 év során elvégzett kutatások azonban egyértelműen bebizonyították, hogy az önálló fejfájások esetén az idegrendszerben és a szervezet más részein nem látható semmilyen károsodás. Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy az önálló fejfájásokért nem a „hardware” károsodása a felelős, hanem hibásan működő „szoftver”, azaz a fej fájdalomérző rendszerének kóros aktiválódása és működése. Bár a legtöbb tudományos adat a migrén kialakulásáról áll rendelkezésre, a többi önálló fejfájás kialakulását is hasonló tényezőkkel magyarázzák.

    Az önálló fejfájás típusai

    Az önálló fejfájások legfontosabb képviselőit, a migrént, illetve a tenziós fejfájást a későbbiekben részletesen ismertetjük. Az önálló fejfájások ritkább típusai közül a cluster fejfájás, a fizikai erőkifejtéshez társuló fejfájás, és a szexuális aktivitáshoz társuló fejfájás érdemel említést.

    A cluster fejfájás a lakosság kb. 3 ezrelékét érinti. Nevét a rohamok jellegzetes halmozódásáról kapta: egy pár hétig vagy hónapig tartó időszak során akár naponta több fejfájásroham jelentkezik, majd ezen időszak elmúltával a betegek hónapokra, vagy akár évekre is fejfájásmentessé válhatnak. A cluster fejfájás az egyik legerősebb fájdalommal járó kórkép: a heves, féloldali rohamok elsősorban a szemkörnyéket, homlok-, illetve halántéktájat érintik: azonos oldali könnyezés, orrdugulás vagy orrfolyás kíséri őket.

    A fizikai erőkifejtéshez társuló fejfájás elsősorban nagyobb és tartós erőkifejtés kapcsán alakul ki, általában kétoldali, lüktető, időtartama pár perctől akár két napig is terjedhet. Indometacin előzetes bevétele a fejfájás kialakulását legtöbbször meggátolja. Érdekesség, hogy a migrénesek egy részének rohamait is provokálhatja fizikai erőkifejtés, de a két fejfájás jellemzői eltérnek.

    A szexuális aktivitáshoz társuló fejfájás az esetek egy részében fokozatosan erősödő fájdalommal jár, más része az orgazmus pillanatában hirtelen fellépő, heves fejfájással, mely agyvérzés gyanúját keltheti. A fájdalom pár perctől akár 72 óráig is tarthat.

    Az itt felsoroltakon túl több ritka önálló fejfájástípus is létezik, mint a köhögéshez társuló, a hideg ingerekhez (pl. fagylalt evése) társuló, a külső nyomáshoz társuló, a villámcsapásszerű, vagy az ismeretlen okú szúró fejfájás. Ezek többsége rövid, de intenzív, a kiváltó ingerek gyakoriságának függvényében előforduló fejfájás.

    (Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

    Hivatkozás

    1. Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS). The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia 2018;38(1):1-211. doi: 10.1177/0333102417738202

    2. Silberstein SD, Lipton RB, Goadsby PJ. Headache in Clinical Practice. Isis Medical Media, Oxfordt, 1998

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

    PP-GEP-HUN-0197

    Módosítva: 2019.10.14 14:35, Megjelenés: 2019.10.14 14:35
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    Dr. Sarkadi Adrien

    Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak.

    Tetvesség

    Tetvesség

    Dr. Gál Mónika

    Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogy lehet elejét venni a fertőzésnek?

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

    A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

    Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.