Önálló fejfájások

Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

Élete során a lakosság több mint 90 százalékának van hosszabb-rövidebb ideig vissza-visszatérő fejfájása. Bár a fejfájás szervi betegség (ritkán akár súlyos betegség) hírnöke is lehet, a visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az úgynevezett önálló fejfájások közé sorolható (1,2).

Az önálló fejfájások legtöbb típusa hol ritkábban, hol gyakrabban visszatérő rohamokban jelentkezik, és két fejfájás között a betegek panaszmentesek. Vannak olyan, ritkább önálló fejfájások is, ahol a fájdalom gyakorlatilag folyamatos: ez, különösen erős fájdalom esetén, az életminőséget jelentős mértékben rontja.

Korábban az önálló fejfájások kialakulását egyes jellemzőik alapján próbálták magyarázni, így pl. a migrént a lüktető fájdalom miatt éreredetűnek, a tarkótáji és nyakizmok feszülésével gyakorta kísért tenziós fejfájást pedig nyakigerinc-eredetűnek tartották. Ilyen értelemben az önálló fejfájásokat „szervi” eredetűnek tartották.

Az elmúlt 30 év során elvégzett kutatások azonban egyértelműen bebizonyították, hogy az önálló fejfájások esetén az idegrendszerben és a szervezet más részein nem látható semmilyen károsodás. Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy az önálló fejfájásokért nem a „hardware” károsodása a felelős, hanem hibásan működő „szoftver”, azaz a fej fájdalomérző rendszerének kóros aktiválódása és működése. Bár a legtöbb tudományos adat a migrén kialakulásáról áll rendelkezésre, a többi önálló fejfájás kialakulását is hasonló tényezőkkel magyarázzák.

Az önálló fejfájás típusai

Az önálló fejfájások legfontosabb képviselőit, a migrént, illetve a tenziós fejfájást a későbbiekben részletesen ismertetjük. Az önálló fejfájások ritkább típusai közül a cluster fejfájás, a fizikai erőkifejtéshez társuló fejfájás, és a szexuális aktivitáshoz társuló fejfájás érdemel említést.

A cluster fejfájás a lakosság kb. 3 ezrelékét érinti. Nevét a rohamok jellegzetes halmozódásáról kapta: egy pár hétig vagy hónapig tartó időszak során akár naponta több fejfájásroham jelentkezik, majd ezen időszak elmúltával a betegek hónapokra, vagy akár évekre is fejfájásmentessé válhatnak. A cluster fejfájás az egyik legerősebb fájdalommal járó kórkép: a heves, féloldali rohamok elsősorban a szemkörnyéket, homlok-, illetve halántéktájat érintik: azonos oldali könnyezés, orrdugulás vagy orrfolyás kíséri őket.

A fizikai erőkifejtéshez társuló fejfájás elsősorban nagyobb és tartós erőkifejtés kapcsán alakul ki, általában kétoldali, lüktető, időtartama pár perctől akár két napig is terjedhet. Indometacin előzetes bevétele a fejfájás kialakulását legtöbbször meggátolja. Érdekesség, hogy a migrénesek egy részének rohamait is provokálhatja fizikai erőkifejtés, de a két fejfájás jellemzői eltérnek.

A szexuális aktivitáshoz társuló fejfájás az esetek egy részében fokozatosan erősödő fájdalommal jár, más része az orgazmus pillanatában hirtelen fellépő, heves fejfájással, mely agyvérzés gyanúját keltheti. A fájdalom pár perctől akár 72 óráig is tarthat.

Az itt felsoroltakon túl több ritka önálló fejfájástípus is létezik, mint a köhögéshez társuló, a hideg ingerekhez (pl. fagylalt evése) társuló, a külső nyomáshoz társuló, a villámcsapásszerű, vagy az ismeretlen okú szúró fejfájás. Ezek többsége rövid, de intenzív, a kiváltó ingerek gyakoriságának függvényében előforduló fejfájás.

(Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

Hivatkozás

1. Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS). The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition. Cephalalgia 2018;38(1):1-211. doi: 10.1177/0333102417738202

2. Silberstein SD, Lipton RB, Goadsby PJ. Headache in Clinical Practice. Isis Medical Media, Oxfordt, 1998

Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

PP-GEP-HUN-0197

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai. (x)

Fáj a feje? A helytelen rágás is...

Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során...

Migrénje van? Ezeket az ételeket...

A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy...

Fájdalomcsillapító is okozhat...

Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett...

A fejtetői fejfájás okai

A fej tetején jelentkező fejfájás bár zavaró lehet, sok esetben nincs ok aggodalomra. Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért...

A fejfájások típusai - A legtöbb...

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.