• A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    Ez a fájdalomcsillapítók túlzott használathoz társuló fejfájás (FTTF), ami olyan, korábban migrénben vagy más önálló fejfájásban szenvedő betegek esetében alakul ki, akik egyszerű vagy kombinált fájdalomcsillapítókat vagy speciális migrénellenes szereket túlzott mennyiségben fogyasztanak (1).

    A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás a lakosság 1-2%-át érinti, ez alapján hazánkban 100-200.000 betegre számíthatunk. A kórkép súlyosságát aláhúzza, hogy a fejfájás-szakambulanciák beteganyagának akár 30-50%-át ilyen betegek teszik ki (2). Bármely önálló fejfájás talaján kialakulhat, de a betegek kétharmada a migrénesek köréből kerül ki (3).

    Hatóanyagtípustól függetlenül bármely fájdalomcsillapító rendszeres, havonta legalább 10 napon át történő szedése kiválthatja; barbiturát- vagy opiáttartalmú készítmények ennél ritkább szedése mellett is gyakran fellép (4). Hazánkban leggyakrabban a koffeinnel, illetve szintetikus morfinszármazékokkal kombinált analgetikumok abúzusa felelős a panaszokért (5).

    Hirdetés

    Mikor gondoljunk rá?

    Fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájásra minden olyan esetben gondolni kell, amikor egy korábban is fejfájós beteg fejfájásainak gyakorisága – nagyobb mennyiségben szedett fájdalomcsillapítók mellett – megnő. Olyan esetben is kialakulhat, amikor nem a fejfájás, hanem egyéb betegség (pl. ízületi panaszok) miatt van szükség a fájdalomcsillapítók szedésére. A kórkép leggyakrabban a 40-50 éves nőket érinti. Legfontosabb kockázati és egyben kiváltó tényezője maga a túlzott mennyiségű fájdalomcsillapító-szedés (6), de kockázatát növeli a dohányzás, az alkohol-, vagy drog-addikicó, az elhízás, a depresszió, valamint a szorongásos zavar (1).

    Kialakulása ma intenzív kutatás tárgya: biológiai tényezők (genetikai megalapozottság, biokémiai és idegélettani eltérések) mellett pszichológiai, illetve életvezetési tényezők, így a fejfájások kialakulásától való félelem, a fájdalom katasztrofizálása, az ezek miatti kényszeres gyógyszerszedő magatartás is fontos szerepet játszanak. A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás kezelésében alapvető a kórképet kiváltó fájdalomcsillapító megvonása, a megvonási tünetek (köztük a szükségképpen felerősödő fejfájás) kezelése, de szükség van hatékony fejfájás-megelőző kezelés beállítására, az esetleges társuló betegségek, különösen a szorongásos, illetve hangulatzavarok kezelésére, valamint a betegek felvilágosítására, oktatására és pszichés támogatására is (1). A kórkép kezelésére a legjobb lehetőséget a speciális fejfájáscentrumok kínálják.

    Megfelelő kezelés mellett is magas, akár 30-40%-os is lehet a visszaesés esélye: ezért alapvető fontosságú a megelőzés. Ebben kiemelten fontos a fájdalomcsillapítók szedésének ésszerű korlátozása, gyakori fejfájások esetén a megfelelő megelőző kezelés beállítása, és a fejfájásban szenvedők felvilágosítása a gyakori fájdalomcsillapító-szedés veszélyeivel kapcsolatban.

    Olvasson tovább! A migrént provokáló tényezők

    (Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

    Hivatkozás

    1. Magyar M, Hajnal B, Gyüre T, Ertsey C. Fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás. Orvosi Hetilap 2015;156(30):1195-1202.

    2. Evers S, Jensen R. Treatment of medication overuse headache – Guideline of the EFNS headache panel. Eur J Neurol.2011;18:1115-1121.

    3. Diener HC, Dahlof CGH. Headache associated with chronic use of substances. In: Olesen J, Tfelt-Hansen P, Welch KMA, editors. The Headaches, 2nd edn. Philadelphia: Lippincott, Williams & Wilkins; 1999. p. 671–878.

    4. Bigal ME, Serrano D, Buse D, et al. Acute migraine medications and evolution from episodic to chronic migraine: a longitudinal population-based study. Headache 2008;48(8):1157-1168.

    5. Ertsey Cs. Fejfájás a mindennapi orvosi gyakorlatban (Headache in everyday medical practice). Lege Artis Medicinae 2010;20(11):727–731.

    6. Katsarava Z, Obermann M. Medication-overuse headache. Curr Opin Neurol. 2013 Jun;26(3):276-81.

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

    PP-GEP-HUN-0202

    Módosítva: 2019.11.15 09:36, Megjelenés: 2019.11.15 14:26
   • Cikkajánló

    Allodynia

    Allodynia

    Cs. K., fordító

    Az allodyniának három típusa létezik. Melyek ezek? Mit lehet tenni?

    Urológiai vizsgálatok

    Urológiai vizsgálatok

    Dr. Merth Gábor

    Milyen időközönként ajánlott az urológiai vizsgálat férfiaknak bizonyos életkorokban?

    Élet migrénnel

    A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok rövidülésében.

    Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

    A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    A migrén egyik formája örökölhető

    Nemzetközi orvosi statisztikai adatok szerint, a migrén, az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens a 35-45 közötti korcsoportba tartozik.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    A magas vérnyomás kevesebb fejfájással jár

    Lehetséges, hogy a magas vérnyomásnak előnye is van? Nos, a különböző fejfájások kialakulásának esélyét csökkenti, beleértve a migrént is - állítják kutatók.

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA