A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

Ez a fájdalomcsillapítók túlzott használathoz társuló fejfájás (FTTF), ami olyan, korábban migrénben vagy más önálló fejfájásban szenvedő betegek esetében alakul ki, akik egyszerű vagy kombinált fájdalomcsillapítókat vagy speciális migrénellenes szereket túlzott mennyiségben fogyasztanak (1).

A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás a lakosság 1-2%-át érinti, ez alapján hazánkban 100-200.000 betegre számíthatunk. A kórkép súlyosságát aláhúzza, hogy a fejfájás-szakambulanciák beteganyagának akár 30-50%-át ilyen betegek teszik ki (2). Bármely önálló fejfájás talaján kialakulhat, de a betegek kétharmada a migrénesek köréből kerül ki (3).

Hatóanyagtípustól függetlenül bármely fájdalomcsillapító rendszeres, havonta legalább 10 napon át történő szedése kiválthatja; barbiturát- vagy opiáttartalmú készítmények ennél ritkább szedése mellett is gyakran fellép (4). Hazánkban leggyakrabban a koffeinnel, illetve szintetikus morfinszármazékokkal kombinált analgetikumok abúzusa felelős a panaszokért (5).

Mikor gondoljunk rá?

Fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájásra minden olyan esetben gondolni kell, amikor egy korábban is fejfájós beteg fejfájásainak gyakorisága – nagyobb mennyiségben szedett fájdalomcsillapítók mellett – megnő. Olyan esetben is kialakulhat, amikor nem a fejfájás, hanem egyéb betegség (pl. ízületi panaszok) miatt van szükség a fájdalomcsillapítók szedésére. A kórkép leggyakrabban a 40-50 éves nőket érinti. Legfontosabb kockázati és egyben kiváltó tényezője maga a túlzott mennyiségű fájdalomcsillapító-szedés (6), de kockázatát növeli a dohányzás, az alkohol-, vagy drog-addikicó, az elhízás, a depresszió, valamint a szorongásos zavar (1).

Kialakulása ma intenzív kutatás tárgya: biológiai tényezők (genetikai megalapozottság, biokémiai és idegélettani eltérések) mellett pszichológiai, illetve életvezetési tényezők, így a fejfájások kialakulásától való félelem, a fájdalom katasztrofizálása, az ezek miatti kényszeres gyógyszerszedő magatartás is fontos szerepet játszanak. A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás kezelésében alapvető a kórképet kiváltó fájdalomcsillapító megvonása, a megvonási tünetek (köztük a szükségképpen felerősödő fejfájás) kezelése, de szükség van hatékony fejfájás-megelőző kezelés beállítására, az esetleges társuló betegségek, különösen a szorongásos, illetve hangulatzavarok kezelésére, valamint a betegek felvilágosítására, oktatására és pszichés támogatására is (1). A kórkép kezelésére a legjobb lehetőséget a speciális fejfájáscentrumok kínálják.

Megfelelő kezelés mellett is magas, akár 30-40%-os is lehet a visszaesés esélye: ezért alapvető fontosságú a megelőzés. Ebben kiemelten fontos a fájdalomcsillapítók szedésének ésszerű korlátozása, gyakori fejfájások esetén a megfelelő megelőző kezelés beállítása, és a fejfájásban szenvedők felvilágosítása a gyakori fájdalomcsillapító-szedés veszélyeivel kapcsolatban.

Olvasson tovább! A migrént provokáló tényezők

(Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

Hivatkozás

1. Magyar M, Hajnal B, Gyüre T, Ertsey C. Fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás. Orvosi Hetilap 2015;156(30):1195-1202.

2. Evers S, Jensen R. Treatment of medication overuse headache – Guideline of the EFNS headache panel. Eur J Neurol.2011;18:1115-1121.

3. Diener HC, Dahlof CGH. Headache associated with chronic use of substances. In: Olesen J, Tfelt-Hansen P, Welch KMA, editors. The Headaches, 2nd edn. Philadelphia: Lippincott, Williams & Wilkins; 1999. p. 671–878.

4. Bigal ME, Serrano D, Buse D, et al. Acute migraine medications and evolution from episodic to chronic migraine: a longitudinal population-based study. Headache 2008;48(8):1157-1168.

5. Ertsey Cs. Fejfájás a mindennapi orvosi gyakorlatban (Headache in everyday medical practice). Lege Artis Medicinae 2010;20(11):727–731.

6. Katsarava Z, Obermann M. Medication-overuse headache. Curr Opin Neurol. 2013 Jun;26(3):276-81.

Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

PP-GEP-HUN-0202

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

A migrén egyik formája örökölhető

Nemzetközi orvosi statisztikai adatok szerint, a migrén, az európai nők 17, a férfiak 8 százalékát érinti, a legtöbb páciens a 35-45 közötti...

Mikor forduljunk orvoshoz migrénes...

A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse...

A fej hátsó részén jelentkező...

A fej hátsó részén, tarkótájon vagy a nyakizomban jelentkező fejfájást különböző betegségek és sérülések okozhatják.

Hogyan kezelhető a migrén?

A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ....

A migrént provokáló tényezők

Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

Az ébresztőóra fejfájás - Kínzó...

Az éjszakai fejfájásnak több oka is lehet. Előfordulhat, hogy migrén vagy cluster fejfájás ébreszti fel az alvásból. Más esetekben az éjszakai...

A koronavírus árnyékában a...

A koronavírus okozta járványhelyzet elhúzódása miatt nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy kevesebb figyelmet kap a hazánkban is súlyos...

A migrén terápiája - Gyógyszerek...

A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.