• A migrén kezelése: fájdalomcsillapítás

    Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

    A migrén kezelésének két fő iránya a rohamkezelés (fájdalomcsillapítás), illetve a migrénrohamok ritkítását célzó megelőző kezelés. Általánosságban a fejfájások kezelése kapcsán elmondható, hogy fájdalomcsillapításra minden olyan esetben szükség van, ha a fejfájás már zavaró mértékű, vagy (a korábbi tapasztalatok alapján) a még enyhe, nem zavaró fejfájás beavatkozás nélkül egyértelműen erősödni fog.

    Az alapelv minden esetben a személyre szabott gyógyszerválasztás, ahol az adott készítmény hatékonysága mellett tolerálhatósága és elfogadhatósága is lényeges szempont. A választott fájdalomcsillapítót a lehető legkisebb, de hatékony egyszeri és napi adagban, a lehető legrövidebb ideig célszerű adni.

    Hirdetés

    A migrénes roham minden esetben kezelendő, megfelelő időben (a roham kezdete után minél hamarabb), megfelelő adagban alkalmazott gyógyszerekkel. A választandó szer függ a roham erősségétől, a kísérőtünetektől, az egyéb betegségektől és a miattuk szedett gyógyszerektől, a korábbi gyógyszeres próbálkozások sikerétől. Enyhe fejfájás esetén csak akkor javaslunk rohamkezelést, ha a fájdalom és kísérő tünetei alapján egyértelműen számítani kell rá, hogy kezelése nélkül migrén alakul ki. A migrén kezelése során a szájon át adható készítmények alkalmazhatóságát korlátozza a gyakori hányinger, illetve hányás.

    A migrénesek többsége egyszerű vagy kombinált fájdalomcsillapítókat használ

    Ezek előnye, hogy jól ismert készítmények, egy részük vény nélkül is beszerezhető. Az ilyen készítményektől a még enyhe, vagy közepesen erős migrénroham megszüntetése várható. Vízoldékony por formában kapható képviselőik gyorsabban felszívódva hamarabb kifejthetik hatásukat. A fájdalomcsillapítók kombinálása más hatóanyagokkal (koffeinnel, hányingercsökkentőkkel stb.) a hatékonyságot növelhetik. Fontos tudni, hogy a migrénroham kezelésére relatíve magas egyszeri adagok alkalmasak, így acetilszalicilátból 1000 mg, paracetamolból 1000 mg, ibuprofenből 6-800 mg, diclofenacból 50-100 mg, metamizolból 1000 mg. Ez a legtöbb készítmény esetén 1-nél több tabletta bevételét jelenti, ami a betegek többsége számára nem vonzó.

    Míg a fent említett készítmények általános fájdalomcsillapítók, addig léteznek kifejezetten a migrén ellen kifejlesztett, speciális rohamgyógyszerek. Ezek egyik csoportja, az ergotszármazékok, ma már korszerűtlennek minősülnek alacsony hatékonyságuk és sok mellékhatásuk miatt. Ezért alkalmazásuk az utóbbi években jelentősen visszaszorult. A speciális rohamgyógyszerek másik csoportja, az ún. triptánok a migrén ma ismert leghatékonyabb rohamgyógyszerei. E gyógyszercsoport tagjai közül hazánkban jelenleg az eletriptan és a sumatriptan érhető el. A triptánok tablettában adva is hatékonyan csillapítják a migrénrohamot, és a roham későbbi szakában adva is lényegesen hatékonyabbak a hagyományos fájdalomcsillapítóknál.

    Ugyanakkor a triptánok hatékonysága is alacsonyabb, ha a migrénesek kb. felére jellemző alllodynia (a fájdalom területén a bőr érintésére kiváltódó fájdalomérzés) kialakulása után alkalmazzák őket. A triptánok ellenjavalltak kezeletlen magasvérnyomás betegség, koszorúér-, vagy egyéb érszűkület esetén, korábbi stroke után, illetve egyes gyógyszerek rendszeres alkalmazása esetén (az ellenjavallatokról a gyógyszert felíró orvosnak kell döntenie). Terhesség esetén a triptánok alkalmazása csak a haszon és kockázat gondos érlegelésével megengedett, bár az eddigi adatok alapján biztonságosnak mondhatóak. A triptánok közül az eletriptant migrén kórismével a családorvos is rendelheti, míg a sumatriptan-készítmények csak neurológus javaslatával rendelhetőek.

    Fontos tudni, hogy a kábító fájdalomcsillapítóknak nincs helye a migrén és egyéb önálló fejfájások kezelésében!

    Olvasson tovább! Hogyan kezelhető a migrén?

    (Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

    Hivatkozás

    Evers S, Afra J, Frese A, Goadsby PJ, Linde M, May A, Sándor PS. EFNS guideline on the drug treatment of migraine – revised report of an EFNS task force. Eur J Neurol 2009;16:968-81.

    Ertsey C, Áfra J, Berky M, Bozsik G, Szok D, Tajti J, Valikovics A, Vécsei L. Az elsődleges fejfájások klasszifikációja, a migrén epidemiológiája, a fejfájásban szenvedő betegek kivizsgálási stratégiája, az elsődleges fejfájások kezelésének protokollja, a fejfájás centrumok kritériumai (2. kiadás).  Cephalalgia Hungarica, 2009;13(19):27-68.

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

    PP-GEP-HUN-0200

    Módosítva: 2019.10.30 09:36, Megjelenés: 2019.10.30 09:36
   • Cikkajánló

    Májelégtelenség

    Májelégtelenség

    Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia

    Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan lehet megelőzni a kialakulását?

    Ülőmunka

    Ülőmunka

    Feövenyessy Krisztina

    Mit tehetünk az ülőmunka ártalmainak elkerülése érdekében?

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

    A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

    Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.