• A migrén kezelése: megelőzés

    Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

    Ahogy a korábbiakban láttuk, a migrén kezelésének két fő lehetősége a rohamkezelés, illetve a migrénrohamok számának csökkentése (megelőző kezelés). Míg rohamkezelésre minden migrénesnek szüksége van, megelőző kezelést gyakori és/vagy a rohamoldókra nem reagáló fejfájások esetén javaslunk a migréneseknek.

    Szintén különbség a rohamkezelés és a megelőző kezelés között, hogy míg a rohamoldás egyértelműen gyógyszeres kezelést jelent (mert az egyéb módszerek hatékonysága alacsony), addig a fejfájás megelőzésére gyógyszeres és nem-gyógyszeres lehetőségeink egyaránt vannak. A megelőző kezelés célja a migrénes napok számának csökkentése mellett a fájdalom enyhítése, és a fájdalomcsillapító-szedés visszaszorítása – erre azért is szükség van, mert ahogy később látjuk, a gyakori fájdalomcsillapító-szedés fokozhatja a fejfájáshajlamot. 

    Hirdetés

    Mikor javasolt a megelőző kezelés?

    Migréneseknek havi legalább 4-6 migrénes nap esetén javasoljuk a megelőző kezelés megfontolását. Gyógyszeres kezelés esetén az alkalmazandó készítményt aszerint választjuk ki, hogy a várható előnyökön túl milyen esetleges mellékhatásokra kell számítani, összeférne-e a gyógyszer az esetleges egyéb betegségekre szedett készítményekkel és a rohamgyógyszerekkel, illetve van-e olyan betegség, ami miatt az adott gyógyszer nem szedhető. Ha valakinek a migrén mellett tenziós fejfájásai is vannak, célszerű olyan készítményt választani, mely mindkettőre hat.

    Az alapelv minden esetben a személyre szabott gyógyszerválasztás. A választott gyógyszert a legtöbb esetben kisebb adagban kezdjük adni, majd fokozatosan emeljük a hatékony adagig: így a mellékhatások egy része elkerülhető. A kezelés hatékonyságának megítéléséhez fejfájásnapló vezetése célszerű. Mivel a fejfájások gyakorisága spontán is változhat, a megelőző kezelés hatékonyságát legalább egy hónapos időszakok összevetésével célszerű lemérni: a kezelés megkezdése előtti hónap fejfájásainak gyakoriságát, erősségét és tartamát a kezelés harmadik hónapjának hasonló adataival szokták összevetni. Azért javasoljuk a legalább 3 hónapos gyógyszerszedést, mert rövidebb idő alatt a legtöbb gyógyszer hatása nem mérhető le, de mellékhatás, vagy gyógyszerallergia esetén a kezelést természetesen hamarabb felfüggesztjük.

    Amennyiben a kezelés hatékony, és nincs lényeges mellékhatás, akkor – gyógyszertől függően – általában további 3 hónapig fenntartjuk a kezelést, és ezt követően fokozatosan építjük le. Elégtelen hatás, vagy lényeges mellékhatás esetén a szedett gyógyszer fokozatos leépítése után új hatóanyag beállítása célszerű. A migrén megelőzésére számos hatékony lehetőség van. Eddig nem specifikus, azaz nem migrén kezelésére kifejlesztett gyógyszereket alkalmaztak e célból (1). 2019-ben kezdték forgalmazni az első olyan készítményeket, amik a migrén kialakulásában kiemelten fontos peptid, a CGRP (kalcitonin gén relációs peptid) hatását blokkolják, ezzel a migrén hatékony és biztonságos kezelését ígérve. Hasonló készítmény bevezetése hazánkban 2019 végén várható.

    A migrén nem-gyógyszeres megelőzésének lehetőségei

    A migrén nem-gyógyszeres megelőzésének egyik lehetősége az adott beteg által megfigyelt provokáló tényezők lehetőség szerinti kerülése. Emellett a mindennapi klinikai tapasztalat szerint a rendszeres életmód bevezetése (rendszeres alvás, étkezés és sport) is segíti a migrénrohamok ritkítását. Több vizsgálat is igazolta a relaxáció (2) az akupunktúra (3), az orvosi székfű, illetve az őszi margitvirág hatékonyságát (4). Fontos hangsúlyozni, hogy bár a betegek többsége szívesen próbálna ki nem-gyógyszeres lehetőségeket, mert ezeket biztonságosabbnak tartják a gyógyszeres kezelésnél (5), az eddigi tudományos bizonyítékok alapján az „alternatív” kezelésmódok többsége alacsonyabb hatékonyságú, mint a gyógyszeres kezelés.

    Ugyanakkor volt olyan összehasonlító vizsgálat is, mely nem talált különbséget a relaxáció, a rendszeres sport, illetve a topiramát profilaktikus hatékonysága között (6).

    Mitől várható a legjobb hatás?

    A mindennapi gyakorlatban sokszor gyógyszeres és nem-gyógyszeres kezelések együttes alkalmazását javasoljuk, mert ezektől várható a legjobb hatás.

    Olvasson tovább! Hogyan kezelhető a migrén?

    (Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

    Hivatkozás

    1. Ertsey C, Áfra J, Berky M, Bozsik G, Szok D, Tajti J, Valikovics A, Vécsei L. Az elsődleges fejfájások klasszifikációja, a migrén epidemiológiája, a fejfájásban szenvedő betegek kivizsgálási stratégiája, az elsődleges fejfájások kezelésének protokollja, a fejfájás centrumok kritériumai (2. kiadás).  Cephalalgia Hungarica, 2009;13(19):27-68.

    2. Sullivan A, Cousins S, Ridsdale L. Psychological interventions for migraine: a systematic review. J Neurol. 2016 Dec;263(12):2369-2377.

    3.  Linde K, Allais G, Brinkhaus B, Manheimer E, Vickers A, White AR. Acupuncture for migraine prophylaxis. Cochrane Database Syst Rev. 2009 Jan 21;(1):CD001218. doi: 10.1002/14651858.CD001218.pub2.

    4. D'Onofrio F, Raimo S, Spitaleri D, Casucci G, Bussone G. Usefulness of nutraceuticals in migraine prophylaxis. Neurol Sci. 2017 May;38(Suppl 1):117-120. doi: 10.1007/s10072-017-2901-1.

    5. Ertsey C, Dióssy M, Tóth M, Csépány É, Balogh E, Kellermann I, Juhász N, Gyüre T, Jánoska D, Bozsik Gy. The Experience and Opinions of Migraineurs about Complementary/Alternative Medicine Therapies. BAOJ Neurology 2016;2:022.

    6. Varkey E, Cider A, Carlsson J, Linde M. Exercise as migraine prophylaxis: a randomized study using relaxation and topiramate as controls. Cephalalgia. 2011 Oct;31(14):1428-38. doi: 10.1177/0333102411419681.

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

    PP-GEP-HUN-0201

    Módosítva: 2019.11.07 09:36, Megjelenés: 2019.11.07 09:36
   • Cikkajánló

    PMS - tudásteszt

    PMS - tudásteszt

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Teszteld tudásod!

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Dr. Ujj Zsófia

    Melyek a leggyakoribb tévhitek a hólyaghuruttal, más néven felfázással kapcsolatban?

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

    A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

    Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.