• A fejfájások elterjedtsége

    Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    Nemzetközi felmérések alapján egy év alatt a lakosság több mint 70%-a (2), míg élete során a lakosság több mint 90 százaléka él át visszatérő fejfájást (2, 3). A nők kissé nagyobb része tapasztal fejfájást, mint a férfiak (94%, illetve 88%) (2).

    A fejfájásoknak számos oka lehet: ezek közül a legtöbb adat az úgynevezett önálló fejfájások gyakoriságáról áll rendelkezésünkre. Ahogy nevük is sugallja, az ilyen fejfájások nem más betegség következtében alakulnak ki, hanem önálló kórképként jelentkeznek, az agyi fájdalomérző rendszer megváltozott működése miatt. Az önálló fejfájások két leggyakoribb képviselője a tenziós fejfájás és a migrén. A fejfájások jelentőségét jól mutatja, hogy a betegségek világméretű elterjedtségét vizsgáló 2010-es Global Burden of Disease tanulmány szerint a fogszuvasodás után a második leggyakoribb betegség a tenziós fejfájás, a harmadik leggyakoribb pedig a migrén (4).

    Hirdetés

    A legjelentősebb fejfájástípusok

    A nem túl erős fájdalommal járó tenziós fejfájás a nők körében kissé gyakoribb, mint a férfiakéban (5:4). „Ritka epizodikus” formája (maximum havi 1 fejfájás) élete során a lakosság 60%-át érinti, gyakori epizodikus formája (havi 2-14 fejfájós nap) kb. 30%-át, míg krónikus formája (havi 15 vagy több fejfájós nap) a lakosság mintegy 3%-át (5). A tenziós fejfájás minden korcsoportban gyakori, leggyakrabban 30-40 éves kor között fordul elő, majd 60 éves kor felett előfordulása csökken (6).

    A migrén –  részben gyakori előfordulása, részben pedig a fájdalom erőssége és kellemetlen kísérő tünetei miatt – a legjelentősebb fejfájástípus. Ez a fejfájás élete során a népesség kb. 20 %-át, míg egy év alatt 13 %-át érinti (7). Nőkben kb. háromszor olyan gyakori, mint a férfiakban. A migrén jellemző koreloszlást mutat: bár kisgyermekkortól időskorig előfordul, legnagyobb mértékben az aktív korosztályokat (20-50 év közötti korcsoport) sújtja: a 40 éves korú nők negyede migrénes (8).  Magyarországon Bánk és Márton felmérése (9) és európai adatok alapján 1,2-1,4 millióra tehető a migrénesek száma. 

    Az önálló fejfájások harmadik csoportját a cluster fejfájás és vele rokon kórképek alkotják. Ezek jóval ritkábban fordulnak, elő, a cluster fejfájás ezer emberből kb. hármat érint (10). Jelentőségét az adja, hogy ez az egyik leghevesebb fájdalommal járó kórkép: nem véletlenül emlegetik az angol nyelvterületeken „suicide headache”, azaz „öngyilkos fejfájás” néven. 

    Az önálló fejfájások közé több más, kevésbé jelentős fejfájásforma is tartozik, mint pl. az idiopátiás szúró fejfájás, a köhögéshez társuló fejfájás, a szexuális aktivitáshoz társuló fejfájás, vagy a villámcsapás-szerű fejfájás. Ezek gyakorisága az 1%-ot nem haladja meg, és – szemben a fentebb felsorolt fejfájástípusokkal – általában csak átmenetileg keserítik meg a betegek életét.

    Fontos hangsúlyozni, hogy akár ritka, akár gyakori fejfájásról van szó, a visszatérő fejfájás az életvitelt jelentősen megnehezítheti, ezért ilyen panasz esetén érdemes szakemberhez fordulni. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a legtöbb fejfájás jól kezelhető.

    Olvasson tovább! A migrén típusai

    (Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

    Hivatkozás

    1 Pápai Páriz Ferenc. Pax Corporis. Kolozsvár, 1690.

    2 Steiner TJ, Stovner LJ, Katsarava Z, Lainez JM, Lampl C, et al. The impact of headache in Europe: Principal results of the Eurolight project. J Headache Pain. 2014;15:31.

    3 Jensen R, Stovner LJ. Epidemiology and comorbidity of headache. Lancet Neurol 2008;7:354–61.

    4 Vos T et al. Years lived with disability (YLDs) for 1160 sequelae of 289 diseases and injuries 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet 2012; 380: 2163-2196.

    5 Ertsey C, Magyar M, Gyüre T, Balogh E, Bozsik Gy. A tenziós fejfájás és kezelése. Ideggyogy Sz. 2019 Jan 30;72(1-2):13-21. doi: 10.18071/isz.72.0013.

    6 Schwartz BS, Stewart WF, Simon D, et al. Epidemiology of Tension-Type Headache. JAMA. 1998;279(5):381-383. doi:10.1001/jama.279.5.381

    7 Lipton RB, Bigal ME, Diamond M, et al. Migraine prevalence, disease burden, and the need for preventive therapy. Neurology. 2007;68:343‐349.

    8 Stewart WF, Lipton RB, Celentano DD, Reed ML. Prevalence of migraine headache in the United States. Relation to age, income, race, and other sociodemographic factors. JAMA. 1992 Jan 1;267(1):64-9.

    9 Bánk J, Márton S. Hungarian migraine epidemiology. Headache. 2000 Feb;40(2):164-9.

    10 Stovner LJ, Andree C. Prevalence of headache in Europe: a review for the Eurolight project. J Headache Pain. 2010 Aug; 11(4): 289–299. doi: 10.1007/s10194-010-0217-0

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

    PP-GEP-HUN-0191

    Módosítva: 2019.11.18 13:03, Megjelenés: 2019.11.18 13:03
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    A migrén a nyaralás során sem kímél - Mi a teendő?

    A megelőző 12 hónap során migrénben szenvedő emberek 86 százaléka tapasztalt migrénes rohamot a nyaralása alatt. Öt megkérdezettből egy ember (21%) mondta, hogy általában vagy gyakran szenved migréntől a vakáció folyamán.

    A migrén okai

    Még nem tisztázott véglegesen, mik a migrén okai. Úgy tűnik azonban, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, mivel ez a fejfájástípus egy családnak gyakran több tagját is érinti.

    A migrént provokáló tényezők

    Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

    A fejtetői fejfájás okai

    A fej tetején jelentkező fejfájás bár zavaró lehet, sok esetben nincs ok aggodalomra. Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért fontos, hogy ha gyakran jelentkezik, forduljunk orvoshoz. Hirtelen jelentkező szokatlan fejfájás esetén pedig mentőt kell hívni.

    Migrén: már gyermekkorban is

    A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

    A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

    A migrén terápiája - Gyógyszerek és egyéb gyógymódok

    A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA