• A migrén hatása az egyénre és a társadalomra

    Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

    A migrén kb. 1,2-1,4 millió honfitársunkat érinti: erős, a tevékenységet nagy mértékben zavaró vagy akár meggátoló fejfájás, amit hányinger, az esetek egy részében hányás, fény-, illetve zajérzékenység kísér. A migrén általában éveken, évtizedeken át visszatérő rohamok formájában jelentkezik. A fájdalom és a kellemetlen kísérő tünetek a betegek és a társadalom számára is komoly tehertételt jelentenek.

    Az orvostudományban viszonylag új kutatási irány annak vizsgálata, hogy a különböző kórképek hogyan hatnak ki a betegek életminőségre. Ez nemcsak azért lényeges, hogy jobban megértsük, milyen szenvedést, illetve korlátozottságot jelent egy-egy betegség, hanem – meglepő módon – a kezelés szempontjából is lényeges információkat adhat. Míg a hagyományos orvoslás általában a betegségek által okozott kisiklás megszüntetését célozza (pl. magas vérnyomás vagy vércukorszint normalizálása), ez nem feltétlenül jár együtt a közérzet vagy az életminőség javulásával. Ugyanakkor az életminőség számos lényeges kórképben, mint pl. a szív- vagy daganatos betegségek, előjelezheti a túlélés esélyét (1-4).

    Hirdetés

    Befolyásolja az életminőséget

    Bár a migrén nem jár maradandó egészségkárosodással, összehasonlító vizsgálatok szerint az egyén életminőségét legalább olyan mértékben rontja, mint az ízületi gyulladás, a cukorbetegség, az isiász, a depresszió vagy a szívelégtelenség (5,6). Ez az életminőségromlás nem csak az átélt fájdalomra vonatkozik. Egy olyan kérdőívvel végzett vizsgálat szerint, mely az életminőség 8 területét vizsgálja, a migrén jelentősen korlátozza a szerepvállalást (munkahelyen, családban), a fizikai teljesítőképességet, hátrányosan hat ki a társadalmi és személyes kapcsolatokra és rontja a mentális egészséget is (5).

    Más fejfájásokkal összehasonlítva a migrén lényegesen súlyosabb életminőség-romlást okoz, mint a tenziós fejfájás (7), és hatása összevethető az egyik leghevesebb fájdalomszindróma, a cluster fejfájás életminőség-károsító hatásával (8). Ráadásul a migrénesek életminősége nemcsak a rohamok alatt rosszabb az egészségesekénél, hanem fejfájásmentesen is (9). A rohamok közötti időszakban a migrénesek 10%-a attól szorong, hogy a rohamok visszatérnek, és további 15%-uk elkerül olyan, számukra fontos dolgokat, amik megítélésük szerint migrént válthatnak ki (9). A migrénesek kb. harmada nem szívesen beszél fejfájásáról, mert úgy érzik, hogy sem a családjuk, sem a barátaik, sem a munkatársaik nem értik meg e problémájukat (9).   

    Rontja a karrierépítést

    A migrén nem csak az életminőséget rontja: a kutatások szerint a migrénesek egy része a migrén miatt nem tud képességeinek, illetve elképzeléseinek megfelelő karriert építeni (9) – mi sem jelzi ezt jobban, mint az, hogy már olyan weboldal is létezik, ami a „migrénbarát” munkahely kiválasztásához ad tanácsokat (10). Emellett a jövedelmük is alacsonyabb lehet, részben a rosszabb karrierlehetőségek miatt, részben a migrén miatt betegállományban töltött idő miatt: egy svéd vizsgálat szerint egy év alatt a migrénesek több mint 76%-a kényszerült betegszabadságra (11).

    Társadalmi szinten probléma, hogy a migrén jelentős egészségveszteséget okoz – ebben nemcsak az játszik szerepet, hogy akár évtizedeken át visszatérő, erős fejfájásokról van szó, hanem az is, hogy a migrén igen gyakori betegség. Egy 2017-es vizsgálat szerint hazánkban a migrén felelős az elvesztett egészséges évek több mint 2%-áért: ez több, mint az emlődaganat, a máj- vagy veseelégtelenség, illetve a fertőző betegségek által okozott egészségveszteség (12).

    Még többet mond az az adat, hogy az 50 év alattiak körében a migrén az egészséggel összefüggő korlátozottság leggyakoribb oka (13) – tehát a társadalom aktív korú tagjai számára ez jelenti a legnagyobb kihívást. Bár a migrénesek kevesebb mint fele fordul orvoshoz (14), így is a fejfájás az egyik leggyakoribb panasz mind az alapellátásban, mind a neurológiai szakellátásban, így az ellátórendszerre is súlyos terhet ró.

    Mindezek alapján látható, hogy a migrén ellátása – a megfelelő rohamkezelés, a fejfájások megelőzése, és a migrénnel kapcsolatos ismeretek átadása orvosoknak és betegeknek egyaránt – nemcsak az egyén, hanem a társadalom szempontjából is kiemelten fontos. 

    Olvasson tovább! Élet migrénnel

    (Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

    Hivatkozás

    1. Schron E, Friedmann E, Thomas SA. Does health-related quality of life predict hospitalization or mortality in patients with atrial fibrillation? J Cardiovasc Electrophysiol. 2014 Jan;25(1):23-8. doi: 10.1111/jce.12266.

    2. Blok IM, van Riel AC, Schuuring MJ, Duffels MG, Vis JC, van Dijk AP, Hoendermis ES, Mulder BJ, Bouma BJ. Decrease in quality of life predicts mortality in adult patients with pulmonary arterial hypertension due to congenital heart disease. Neth Heart J. 2015 May;23(5):278-84. doi: 10.1007/s12471-015-0666-9.

    3. Lupón J, Gastelurrutia P, de Antonio M, González B, Cano L, Cabanes R, Urrutia A, Díez C, Coll R, Altimir S, Bayes-Genis A. Quality of life monitoring in ambulatory heart failure patients: temporal changes and prognostic value. Eur J Heart Fail. 2013 Jan;15(1):103-9. doi: 10.1093/eurjhf/hfs133.

    4. Schmidt M, Neuner B, Kindler A, Scholtz K, Eckardt R, Neuhaus P, Spies C. Prediction of long-term mortality by preoperative health-related quality-of-life in elderly onco-surgical patients. PLoS One. 2014 Jan 20;9(1):e85456. doi: 10.1371/journal.pone.0085456.

    5. Osterhaus JT, Townsend RJ, Gandek B, Ware JE, Jr. Measuring the functional status and well-being of patients with migraine headache. Headache 1994; 34(6):337-343.

    6. Solomon GD, Skobieranda FG, Gragg LA. Quality of life and well-being of headache patients: measurement by the medical outcomes study instrument. Headache 1993; 33(7):351-358.

    7. Manhalter N, Bozsik Gy, Palásti Á, Csépány É, Ertsey C. The validation of a new comprehensive headache-specific quality of life questionnaire. Cephalalgia, 2012;32(9):668-682.  DOI: 10.1177/0333102412447702

    8. Dióssy M, Balogh E, Magyar M, Gyüre T, Csépány É, Bozsik Gy, Ertsey C. Az életminőség vizsgálata a cluster fejfájás aktív időszakában. Ideggyógyászati Szemle, megjelenés előtt (közlésre elfogadva 2018 szept.)

    9. Lampl C, Thomas H, Stovner LJ, Tassorelli C, Katsarava Z, Laínez JMA, Lantéri-Minet M, Rastenyte D, Ruiz de la Torre E, Andrée C, Steiner TJ. Interictal burden attributable to episodic headache: findings from the Eurolight project. J Headache Pain 2016; 17: 9

    10. https://migraineagain.com/find-migraine-friendly-job/

    11. Hjalte F, Olofsson S, Persson U, Linde M. Burden and costs of migraine in a Swedish defined patient population - a questionnaire-based study. J Headache Pain. 2019 May 31;20(1):65. doi: 10.1186/s10194-019-1015-y.

    12. Vitrai J, Bakacs M, Varsányi P. Hazai egészség-pillanatkép, 2017 [Hungarian health at a glance, 2017]. Egészségfejlesztés. 2017;58(4):59-75 doi: 10.24365/ef.v.58i4205

    13 Steiner TJ, Stovner LJ, Vos T, Jensen R, Katsarava Z. Migraine is first cause of disability in under 50s: will health politicians now take notice? J Headache Pain. 2018; 19(1):17. doi: 10.1186/s10194-018-0846-2

    14. Lipton RB1, Diamond S, Reed M, Diamond ML, Stewart WF. Migraine diagnosis and treatment: results from the American Migraine Study II. Headache. 2001 Jul-Aug;41(7):638-45.

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

    PP-GEP-HUN-0193

    Módosítva: 2019.10.04 16:05, Megjelenés: 2019.10.04 16:05
   • Cikkajánló

    Gyorsul a járvány

    Gyorsul a járvány

    MTI

    Világszerte, de főleg Európában gyorsul a COVID-19-járvány terjedése.

    Stressz

    Stressz

    B. M., szakfordító

    A leggyakoribb betegségek, amelyek a krónikus stressz következtében kialakulhatnak.

    Fáj a feje? A helytelen rágás is állhat a hátterében!

    Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során derül fény, a háttérben meghúzódó problémára.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

    A fejtetői fejfájás okai

    A fej tetején jelentkező fejfájás bár zavaró lehet, sok esetben nincs ok aggodalomra. Néha azonban a fejtetői fejfájásnak is komoly oka lehet, ezért fontos, hogy ha gyakran jelentkezik, forduljunk orvoshoz. Hirtelen jelentkező szokatlan fejfájás esetén pedig mentőt kell hívni.

    A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

    A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

    A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

    Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA