• A migrén gazdasági hatásai

    Szerző: Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens

    A migrén a betegek személyes életére gyakorolt hatásán túl jelentős gazdasági kihatással is bír. Ez könnyen érthető, ha belegondolunk, hogy a migrén igen gyakori, és döntően az aktív korcsoportokat érintő betegség.

    A sokszor kiszámíthatatlanul jelentkező rohamok még hatékony kezelés mellett is zavarhatják, sőt átmenetileg meg is gátolhatják a munkavégzést. A migrénesek fele a rohamok alatt súlyos korlátozottságról számol be, vagy ágynyugalmat igényel (1).

    Hirdetés

    Más betegségekhez hasonlóan a migrén költségei is több részből tevődnek össze

    A direkt költségek közé tartoznak a kivizsgálás (háziorvosi és szakorvosi vizsgálatok, CT, MRI stb.) és a kezelés költségei, beleértve erős migrén esetén a kórházi kezelés költségét is. Ezek a költségek – az élet egyéb költségeihez hasonlóan – igen nagy különbségeket mutatnak az egyes országokban. Egy friss svéd vizsgálat szerint a migrén éves direkt költsége évi 800 euro és 4000 euro között változik, attól függően, milyen gyakoriak a rohamok: az úgynevezett krónikus migrén (havi legalább 15 fejfájós nap, melyekből legalább 8 napon migrénje van a betegnek) bizonyult a legköltségesebbnek (2).

    Hasonló költségeket találtak egy 2012-ben publikált vizsgálat során, melyben öt európai ország (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország) migrénesei körében végeztek: itt is feltűnően magasabb volt a krónikus migrén kezelési költsége (3).

    A migrénnek azonban nem csak direkt költségei vannak, ami egyrészt azért is érthető, mert a migrénesek kb. fele nem fordul orvoshoz a fejfájások miatt (4). Másrészt, mivel igen gyakori, és az aktív korúakat érintő betegségről van szó, költségeinek jelentős része a kiesett, vagy csökkent termelékenységű munkanapokból, illetve ezek mellett a tanulást ill. a karriert érintő hátrányokból származik. Ezek a migrén úgynevezett indirekt költségei, melyek az eddig megjelent vizsgálatok tanúsága szerint sokkal magasabbak, mint a direkt költségek.

    Egy 2005-ben megjelent tanulmány szerint az Európai Unióban az idegrendszer betegségei közül a migrén a legköltségesebb, megelőzve pl. a stroke vagy az Alzheimer-kór költségeit. A tanulmány szerint az Európai Unióban a migrén évente 27 milliárd eurós kiadást jelent (5). Ebből az óriási összegből mindössze 1,5 milliárd euro a direkt költség, a többi 25,5 milliárd euró jelenti a migrén indirekt költségeit.

    S hogy mi a helyzet Magyarországon?

    Tudományos igényű vizsgálat nem készült a migrén gazdasági hatásairól, de Bánk és Márton (6) vizsgálata, illetve a nemzetközi epidemiológiai vizsgálatok (1) alapján egy adott évben óvatos becsléssel is legalább egymillió honfitársunknak van migrénje. A fentebb említett svédországi vizsgálat alapján (ahol a migrén kezelési lehetőségei a hazai lehetőségeket meghaladják) egy átlagos migrénes évente 22 munkanapot (azaz egy teljes hónapot) veszít a migrén miatt, és további 30 napon migrén mellett dolgozik, valószínűleg a szokottnál jóval kisebb termelékenységgel (2).

    Ha csak az elveszített munkanapokból indulunk ki, és a jelenleg érvényes napi minimálbérrel egyenlőnek vesszük az elveszített munkanapok gazdasági következményeit, akkor is évente 149 milliárd Ft-os gazdasági hátránnyal kalkulálhatunk. Mindez aláhúzza, hogy a migrén felismerése és hatékony kezelése nemcsak az egyén, hanem a társadalom számára is fontos. Mivel a migrénesek kevesebb mint fele fordul orvoshoz (4), nagy jelentőségük van azoknak a kérdőíveknek, melyek a migrén felismerését segítik elő.

    Hazánkban az elérhető kérdőívek közül legnagyobb pontossággal a Migréndiagnosztikus kérdőív (MDX kérdőív) tudja jelezni, ha valaki migrénes (7).

    (Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens - Készült a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. támogatásával)

    Hivatkozás

    1. Lipton RB, Bigal ME, Diamond M, et al. Migraine prevalence, disease burden, and the need for preventive therapy. Neurology. 2007;68:343-349.

    2. Hjalte F, Olofsson S, Persson U, Linde M. Burden and costs of migraine in a Swedish defined patient population - a questionnaire-based study. J Headache Pain. 2019 May 31;20(1):65. doi: 10.1186/s10194-019-1015-y.

    3. Bloudek LM, Stokes M, Buse DC, Wilcox TK, Lipton RB, Goadsby PJ et al (2012) Cost of healthcare for patients with migraine in five European countries: results from the international burden of migraine study (IBMS). J Headache Pain 13(5):361–378

    4. Lipton RB, Diamond S, Reed M, Diamond ML, Stewart WF. Migraine diagnosis and treatment: results from the American Migraine Study II. Headache. 2001 Jul-Aug;41(7):638-45.

    5. Andlin-Sobocki P, Jönsson B, Wittchen H-U, Olesen J. Cost of disorders of the brain in Europe. Eur J Neurol 2005;12(S1):1-27.

    6. Bánk J, Márton S. Hungarian migraine epidemiology. Headache 2000;40:164-169.

    7. Csépány É, Bozsik Gy, Kellermann I, Hajnal B, Scheidl E, Palásti Á, Tóth M, Gyüre T, Ertsey C. Új önkitöltős migrén-szűrőeszköz diagnosztikus hatékonyságának vizsgálata. Ideggyogy Sz, 2014;67(7–8):258–268.

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.05.

    PP-GEP-HUN-0194

    Módosítva: 2019.10.04 20:35, Megjelenés: 2019.10.04 20:35
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak.

    Tetvesség

    Tetvesség

    Dr. Gál Mónika

    Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogy lehet elejét venni a fertőzésnek?

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

    A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

    Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.