Meningitis téma

Az agyhártyagyulladás

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
2019-12-27 13:03
Agyhártyagyulladás

Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás (meningitis) a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik.

2017-től ingyenes lesz a meningitis elleni védőoltás

MTI
2016-10-07 12:08

A jövő évtől mindenki számára ingyenesen hozzáférhető lesz az agyhártyagyulladás (meningitis) elleni védőoltás - jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.

A bakteriális agyhártyagyulladás kockázata gyerekeknél

WEBBeteg - Cs. K. fordító
2013-07-26 18:37

A bakteriális agyhártyagyulladással fertőzött gyerekek harmadánál– negyedénél tapasztalható halláscsökkenés – derült ki egy kutatásból. Ez azonban – az esettanulmányok retrospektív felülvizsgálata alapján - megelőzhető a korai, célzott antibiotikum kezeléssel.

Agyhártyagyulladás: Újabb két eset

MTI
2012-07-21 15:47

Újabb két fiatal került kórházba a fertőző agyhártyagyulladás kórokozója miatti megbetegedés gyanújával, egyiküket jelenleg is a kórházban kezelik.

Meghalt egy fiatal agyhártyagyulladásban: Kik vannak veszélyben?

WEBBeteg/Antsz.hu
2012-07-20 11:47

Fertőző agyhártyagyulladásban meghalt egy fiatal lány a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban; a lány néhány nappal a halála előtt részt vett a Balaton Sound fesztiválon. A betegség jellemző kezdeti tüneteként jelentkezhet magas láz, erős fejfájás, levertség, hányinger, hányás, tarkókötöttség (merevség), bőrvérzések.

Védőoltással kivédhető tragédiák - meningitis

WEBBeteg - F. E., újságíró
2012-04-25 20:11

Amikor kora estére fejfájása már elviselhetetlen volt, édesanyjával bementek a klinikára. Mivel saját lábán érkezett, és mert az ügyeleten kapott lázcsillapító injekció talán elfedte valódi tüneteit, s levitte lázát, nem gondoltak a legrosszabbra.

Gennyes agyhártyagyulladás - Veszélyek és az elmúlt évek krónikája

MTI
2011-03-24 16:07

Gennyes agyhártyagyulladás ellen oltanak be több mint hatszáz középiskolást Körmenden, miután az elmúlt hónapokban öt fiatalnál diagnosztizálták a betegséget a városban és környékén, egy hónapon belül pedig két középiskolás diák betegedett meg. Az MTI Sajtóadatbankjának összeállítása a magyarországi agyhártyagyulladásos megbetegedésekről.

Gének hajlamosítanak az agyhártyagyulladásra

MTI
2010-08-10 10:33

Új védőoltások kifejlesztése várható agyhártyagyulladásra hajlamosító gének azonosításától. Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezése szerint, egyes gének megléte esetén, könnyebb agyhártyagyulladásban megbetegedni - a felfedezéséről a Nature Genetics című genetikai szaklapban számolt be.

Agyhártyagyulladás - Ritka, de halálos betegség

MTI
2009-09-02 04:50

Az agyhártyagyulladás (meningitis) ritka, ám gyakran halálos kimenetelű betegség, ezért be kellene oltani a gyerekeket. A leginkább veszélyeztetettek a 11-19 évesek korosztálya - hangsúlyozza az Amerikai Iskolai Nővérek Szövetsége.