Agyhártyagyulladás

Nagyon aggódom az agyhártyagyulladás miatt, hiszen alig 1-2 ember éli túl. Szeretném magam beoltattni, de nem tudom, hogy megéri e, vagy okozhat súlyos következményeket? Ha megéri, akkor b vagy c ellen ajánlatos jobban? Bölcsődében fogok dolgozni, így gondolom nagy veszélynek vagyok kitéve. Ha esetleg beteg lennék, annak milyen tünetei lennének először? Javulhatna utána vagy csak egyre romlana?, Mennyire gyakori ez a betegség? Melyik életkorban és miért? Fejfájás nélkül jelentkezhet a betegség? Ha beakarom adatni, mennyi idő telik el két oltás között és tényleg ad e védettséget? Kialakulhat tőle a betegség? Köszönöm a válaszát. Reggel szédülésre ébredtem, tegnap este zsibbadt jobb oldalt az arcom. Bár ez már elmúlt én akkor nagyon megijedtem. Mitől lehetett? Előtte pedig a bal mellem felett éreztem fájdalmat. Az mitől lehetett? 19 évesen, mennyi az esélye az infarktusnak?

Dr. Pék Tamás válasza agyhártyagyulladás elleni védőoltás témában

Tisztelt Kérdező! Magyarországon a Meningococcus B és C típusa van jelen. Az oltások biztonságosak, azaz nem okoznak betegséget, így ha van rá mód, akkor mind a kettő védőoltás javasolt. A betegség leggyakrabban a kisgyerekeket és a serdülőket/fiatal felnőtteket érinti, ott ahol több ember van viszonylag kisebb területen "összezsúfolódva", mint pl. óvoda és kollégiumok. A betegség klasszikusan lázzal, fejfájással, hányással esetleg tudatzavarral jár. Az egyénileg változó, hogy kinél alakul ki órák alatt életveszélyes állapot és kinél zajlik enyhébb lefolyással a betegség. A két oltást együtt is be lehet adni és ad védettséget. Sajnos azt így nem tudom megmondani mitől zsibbadt átmenetileg a fél arca és mitől fájt a bal melle felett, de ha ezen tünetek ismétlődnek, keresse fel háziorvosát. Az infarktus jellemzően nem a 19 évesek betegsége, ebben az életkorban az infarktushoz valamilyen alapbetegség (véralvadászavar) szokott vezetni. Tisztelettel:

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Megválaszolva: 2017. június 19.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Kislány szedhet-e fitoösztrogén...
Baba cipő dilemma
Csuklás oka
Alacsonyabb neutrofil szám kóros?
Székelés utáni viszketés
Pacemakerrel sejtrezonanciás kezelés...