Kullancsveszély: Gyorsított oltási séma

Független Hírügynökség
megjelent:

A kullancsok ellen létezik egy úgynevezett gyorsított oltási séma, tehát azok a szülők sem késték le a védekezést, akiknek gyermeke 2 hét múlva táborba megy, de még nem kapta meg az oltást - reagált egy pénteki hírre Vészi Zsuzsa gyermekorvos.

A szakember szerint, a kullancscsípés okozta agyvelőgyulladás ellen a teljes védelmet, alapesetben valóban csak fél év alatt 3 oltással lehet megszerezni, a gyorsított eljárásnál azonban már két hét alatt két oltástól kialakul.

Alapesetben a három oltás közül, az első kettő között 4 hétnek kell eltelnie, a harmadik 5-12 hónap múlva esedékes - közölte a gyermekorvos.

Gyorsított oltási séma

Gyorsan nő a fertőzött terület

Magyarországon 2007-ben 165-en betegedtek meg kullancscsípés következtében, amely 65 százalékos emelkedés egy év alatt, ráadásul a magyarországi fertőzött területek nagysága egyetlen év alatt 10 százalékkal nőtt.

A gyorsított oltási sémánál, az első vakcina beadása után már két hét múlva be lehet adni a következő oltást, és a második szúrás utáni napokban már kialakul a megfelelő védelem.

Ennél az oltásnál sem szabad megfeledkezni azonban a harmadik 5-12 hónap múlva esedékes újraoltásról.

Egyébként ennél a gyorsított eljárásnál sem kell többet fizetni a vakcináért, a különbség az oltás beadásának módszerében van.

Praktikus védekezési tanácsok

Az oltáson kívül vannak más praktikus védekezési módok is a kullancsok ellen. A gyermekorvos azt javasolja, kirándulás táborozás esetén mindenki húzzon zoknit, hosszúnadrágot, valamint kenjen a bőrére speciális rovartaszító krémeket.

Esténként tartson "kullancs-vizitet", és távolítsa el az esetleg mégis befúródott élősködőket - erre a célra mindig legyen a csomagban szemöldök-csipesz, vagy a patikában kapható speciális kiszedő eszköz.

A kullancs terjesztik a Lyme-kórt, amely nagyon gyakori betegség, és csak akkor gyógyítható, ha időben észreveszik. Ennél a kórnál is veszélyesebb a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, amelyet szintén ezek az élősködők terjesztenek.

Ennél a betegségnél a halálos kimenetel sem ritka, és a betegeknek majdnem a fele a gyógyulás után maradandó bénulásra számíthat.

(FH)

Cikkajánló

Mikor forduljunk orvoshoz kullancscsípés után?

Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Kullancs
Csak, ha valamilyen tünetünk, panaszunk van. A légúti betegségek sokkal gyakoribbak, mint a kullancs által terjesztett fertőzések. Számtalan írás említi, hogy a Lyme-kór, vagy a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás „influenzaszerű” tünetekkel jár.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg, Naturwell Életmód Központ
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
WEBBeteg - Dr. Lakos András, fertőző betegségek szakorvosa
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.