Veszélyes baktérium

MTI
megjelent:

A vérbe kerülve életveszélyes, akár halállal végződő fertőzést okozhat az a baktérium, amely a szájüregben is megtalálható - idézte svájci kutatók megállapítását a ScienceCodex elnevezésű ismeretterjesztő portál.

Az új baktériumot a Zürichi Egyetem orvosi mikrobiológiai intézetének munkatársai azonosították, ők adták neki a Streptococcus tigurinus elnevezést is Zürich azon régiója nyomán, ahol először felfedezték.

Az S. tigurinus - amelyet szívbelhártya-, agyhártya- vagy gerincgyulladásban (spondylodiscitis) szenvedő páciensek véréből izoláltak - nagyon hasonlít azokra a baktériumtörzsekre, amelyek a szájüreget népesítik be. A vérző fogíny a szájbaktérium lehetséges belépési kapuja a véráramba.

A baktérium azonosítása lehetővé teszi annak vizsgálatát, hogy miként okoz betegséget és hogyan terjed a szervezetben.

Mint Andrea Zbinden kutatásvezető hangsúlyozta, alapvetően fontos a baktérium szabatos leírása ahhoz, hogy nyomon lehessen követni terjedését. További kutatásaik arra irányulnak, hogy az S. tigurinus betegségkiváltó stratégiáját megértsék.

A tanulmányt az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology című szakfolyóiratban ismertették részletesen a szerzők.

A száj szervezetünk kapuja
Miután megmossuk a fogunkat, alig koppan a fogkefe a pohár alján, máris újra megkezdődik a lepedék képződése. A lepedékképződés fő oka, az egyik legnagyobb számban, és legmakacsabban kitartó szájbaktérium, a Fusobacterium nucleatum. A baktérium nem csak a fogak és a fogíny fertőzéseit segíti elő, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a betegségek és a fertőzések, az egész testben elterjedjenek.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - Kulcsár Flóra, orvostanhallgató
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.