• Fertőző agyhártyagyulladás elleni oltás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! A fertőző agyhártyagyulladás elleni oltásról kérdeznék. 2 fiam 16 és 13,5 évesek. Kisgyermekként megkapták a C szerotípus elleni oltást. A 16 éves(1.oszt.gimnazista) fiamnak 3 éve jelentkezett allergia tünete a vizes orrfolyás. Mind az alkaron végzett karcolásos teszt, mind pedig az ételallergia kimutatásárát célzó vérvizsgálat negatív lett. Korábban Tamalist, most Lendint szed. Nem állandó intenzitásúak a tünetek. Allergiás kötőhártyagyulladás jelentkezett kétszer. A 13,5 éves (7.osztályos) fiamnak 3. osztályban a térde komolyan meg lett erőltetve. Az osztályfőnök kollektív büntetést alkalmazott nem tornaóra keretében százas darabszámban. Félévig gyógytornára jártunk, fizikoterápiát , gyógyvizes kezelést kapott. Később megpróbáltuk a tollast, de a gyermekem térde sajnos nem bírta az egyesületben tollasozást, később a ping pong edzéseket. A tornaóra nem okoz gondot, de fáradékony a térde. Pld. télen torna óra helyett lépcsőn páros lábbal történő ugrálás után fáj a térde. Tehát megmaradt egy térd gyengeség, kevésbé terhelhetőség. A fentiek ismeretében szeretném kérdezni, hogy ronthat-e a nagyobb fiam allergia problémáján, vagy a kisebb fiam térd állapotán az agyhártyagyulladás elleni oltás bármelyike? Semmilyen más betegségük nincs, gyógyszerérzékenységük nincs. Alsó osztályban a kisebbik fiamnál nagy számú egyidejű szúnyogcsípés allergiás reakciót váltott ki, csípések körül megduzzadt, bepirosodott, fülcimpája megvastagodott. Fenistil cseppeket és Calcium Sandozt kapott rá. Ismert-e olyan eset, miszerint akár a kombinált (A,C,W,Y) típus, akár a "B" típus elleni oltás okozott bármilyen egészségügyi problémát, vagy akár magát a fertőző agyhártyagyulladást? Válaszát és segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Andrea

        Dr. Pék Tamás válasza a agyhártyagyulladás témában

        Tisztelt Kérdező! A védőoltás semmiképpen nem tud fertőző agyhártyagyulladást okozni, továbbá egészségügyi problémát sem okoz, efelől megnyugodhat. Ugyanakkor a serdülők és a fiatal felnőttek között a betegség gyakrabban előfordul így javasolt lenne őket beoltani. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2019. május 27., 17:41; Megválaszolva: 2019. május 27., 22:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben: