Fertőző agyhártyagyulladás elleni oltás

Tisztelt Doktor Úr! A fertőző agyhártyagyulladás elleni oltásról kérdeznék. 2 fiam 16 és 13,5 évesek. Kisgyermekként megkapták a C szerotípus elleni oltást. A 16 éves(1.oszt.gimnazista) fiamnak 3 éve jelentkezett allergia tünete a vizes orrfolyás. Mind az alkaron végzett karcolásos teszt, mind pedig az ételallergia kimutatásárát célzó vérvizsgálat negatív lett. Korábban Tamalist, most Lendint szed. Nem állandó intenzitásúak a tünetek. Allergiás kötőhártyagyulladás jelentkezett kétszer. A 13,5 éves (7.osztályos) fiamnak 3. osztályban a térde komolyan meg lett erőltetve. Az osztályfőnök kollektív büntetést alkalmazott nem tornaóra keretében százas darabszámban. Félévig gyógytornára jártunk, fizikoterápiát, gyógyvizes kezelést kapott. Később megpróbáltuk a tollast, de a gyermekem térde sajnos nem bírta az egyesületben tollasozást, később a ping pong edzéseket. A tornaóra nem okoz gondot, de fáradékony a térde. Pld. télen torna óra helyett lépcsőn páros lábbal történő ugrálás után fáj a térde. Tehát megmaradt egy térd gyengeség, kevésbé terhelhetőség. A fentiek ismeretében szeretném kérdezni, hogy ronthat-e a nagyobb fiam allergia problémáján, vagy a kisebb fiam térd állapotán az agyhártyagyulladás elleni oltás bármelyike? Semmilyen más betegségük nincs, gyógyszerérzékenységük nincs. Alsó osztályban a kisebbik fiamnál nagy számú egyidejű szúnyogcsípés allergiás reakciót váltott ki, csípések körül megduzzadt, bepirosodott, fülcimpája megvastagodott. Fenistil cseppeket és Calcium Sandozt kapott rá. Ismert-e olyan eset, miszerint akár a kombinált (A, C,W, Y) típus, akár a "B" típus elleni oltás okozott bármilyen egészségügyi problémát, vagy akár magát a fertőző agyhártyagyulladást? Válaszát és segítségét előre is köszönöm! Tisztelettel: Andrea

Dr. Pék Tamás válasza agyhártyagyulladás témában

Tisztelt Kérdező! A védőoltás semmiképpen nem tud fertőző agyhártyagyulladást okozni, továbbá egészségügyi problémát sem okoz, efelől megnyugodhat. Ugyanakkor a serdülők és a fiatal felnőttek között a betegség gyakrabban előfordul így javasolt lenne őket beoltani. Üdvözlettel.

Dr. Pék Tamás
Dr. Pék Tamás infektológus szakorvos
Megválaszolva: 2019. május 27.

Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek

Lehet újra agyhártyagyulladásom?
Tavasszal kórházba kerültem agyhártyagyulladással, ami egy vírus szövődménye lett. Most megint elkaptam valami náthát és fáj a fejem. Lehetséges, hogy megint...
Agyhártyagyulladás?
Múlthéten elkezdett iszonyatosan fájni a fogam, elmentem vele orvoshoz, gyökérkezelést kaptam és belerakott a fogamba egy gyógyszert, ami megöli az...
Kullancs
Tisztelt webdoktor! A mai hírlevélben olvastam a kullancsokról és az oltásról! Azt szeretném kérdezni, hogy a kislányom csecsemő korában kapott ilyen oltást 3...
Mik a tünetek?
Jónapot! Hallottam a tv-be a gennyes agyhártyagyulladásról. Azoknak mik a tünetei? És hogyan lehet őket megelőzni? Válaszát köszönöm.
Agyhártyagyulladás
milyen felépülési esélyei vannak egy 26 éves férfinak, aki autóbaleset következtében több helyen súlyos koponyatörtést szenvedett és emiatt az agyvíz...
Gennyes agyhárgyagyulladás
Tisztelt Dr nő. Nővérem 2010 jan 18-án megszűlt. A kisgyerek egy hónappal elöbb jött. A kórházból hazaengedték 2hét múlva. De sajnos egyik szombaton jan 30-án...