Lekapcsolták a gépről, mégis él a csecsemő

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A kislány, kinek mindössze 1 százalék esélye volt az életben maradásra, mivel súlyos meningitis fertőzést kapott, hirtelen magától kezdett el lélegezni. Szülei legnagyobb örömére a baba felépülése olyan mértékben folytatódott, hogy mára már a kórházat is elhagyhatta.

Szülei olyan szorosan öleltélk magukhoz, amennyire csak lehetett, hiszen tudták, ez az utolsó alkalom. Miután úgy döntöttek, lekapcsolják a 6 hetes brit kislányt életben tartó készüléket, szülei ölükbe vették a gyermeket, hogy a kicsi szeretetüket érezve halhasson meg. Ám Grace másként döntött.

A kislány, kinek mindössze 1 százalék esélye volt az életben maradásra, mivel súlyos meningitis fertőzést kapott, hirtelen magától kezdett el lélegezni.

Szülei legnagyobb örömére a baba felépülése olyan mértékben folytatódott, hogy mára már a kórházat is elhagyhatta. Küzdőképességét minden bizonnyal édesapjától örökölte, aki a Királyi Flotta katonája, és áprilisban tért vissza Afganisztánból.

Grace-t a newcastlei kórházba azután vitték a szülei, hogy észrevették, a gyermek öntudatlan és nehezen lélegzik. Az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy kései B streptococcus meningitis fertőzése van, mely 1000-ből egy újszülöttet érint, s a fertőzést az anyától kapják el a születés során. Négy napi intenzív osztályon történő ellátás után az orvosok azt mondták a szülőknek, hogy a kislány menthetetlen.

Meg "kellett" volna halnia, mégis él

Orvosi érdekességek

A szülők ezért döntöttek a gépek lekapcsolása mellett. Az orvosok azt mondták, még néhány utolsó lélegzet lesz, aztán meghal. De legnagyobb megdöbbenésünkre és örömünkre, nem hagyta abba a légzést, nem adta fel!” - nyilatkozta a boldog apa.

Azóta Grace testhőmérséklete, vérnyomása, szívverése teljesen normalizálódott, s elhagyhatta a kórházat. A látását elvesztette, de az orvosok nem tudják megmondani, hogy ez átmeneti vagy tartós állapot. A család bizakodó, hiszen azt mondták nekik, a gyermeknek olyan súlyos agykárosodása van, hogy nincs esélye az életben maradásra, mégis él. Minden nappal tapasztalnak valami apróságot, ami a lassú fejlődés jele.

A kései meningitis a szülő nők negyedénél előfordul, s minden ezredik baba elkapja a szülés folyamán. Az érintettek közül minden nyolcadik esetben halálos kimenetelű.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: AOL)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.