Szabó Gyulát újra meg kell tanítani beszélni

Szerző: WEBBeteg/FH

Újra meg kell tanítani beszélni a Nemzet Színészét, Szabó Gyulát, akit hétfői életmentő műtétje óta levettek a lélegeztetőgépről, és azóta állapota stabil. WEBBeteg háttér.

Szabó Gyula lánya, Zsófi a Bors c. lapnak elmondta: amikor bement édesapjához a kórházba, látta rajta, hogy megismeri. "Próbált hozzám szólni, megformálni a szavakat, de, sajnos, még nem tudott ezzel megbírkózni" - mondta Szabó Zsófi. Az orvosok szerint újra meg kell tanulnia beszélni a színésznek, de ehhez sok türelem kell.

A 79 éves Szabó Gyula október elején otthonában lett rosszul, kórházba szállítása után agyhártyagyulladást diagnosztizáltak nála, most hétfőn pedig életmentő műtétet kellett végrehajtani a művészen.

Az afázia

Agyhártyagyulladás

Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik. Részletesen az agyhártyagyulladásról

Afázia esetén valamilyen, az agyban található beszédközpontot érő hatás következtében sérül a beszédképzés és/vagy a beszédértés. Nagyon gyakran előforduló állapot agyvérzést követően, de agydaganat, agyhártyagyulladás vagy koponyát ért sérülés következtében is gyakori. A leírások alapján elképzelhető - ám a részletes információk hiánya miatt nem biztos -, hogy az afázia jelei figyelhetők meg Szabó Gyula esetében is.

Egyes esetekben az eltérés egészen enyhe, csak az “elkent” beszéd utal arra, hogy valamilyen kóros hatás érte az agyi beszédközpontot. Máskor viszont a beteg kénytelen ismét “megtanulni” a magyar nyelvet. Sokszor a beszédértéssel nincs problémája a betegnek, de ő maga képtelen szavakkal kifejezni a gondolatait, vagy csak értelmetlen, nyelvtanilag helytelen mondatok alkotására képes. Gyakran az olvasási és írási készség is sérül.

A rehabilitáció hosszú folyamat

Afázia esetén az állapot javulásához nem ritkán több hónapos, vagy akár több éves kitartó munkára van szükség! Hogy a hosszú út végigjárása milyen mértékű javulást hoz, azt a kezelés kezdetén nehéz megjósolni.

Afázia

Ide kattintva részletesen olvashat az afáziáról.

Általánosságban az a tapasztalat, hogy a betegek egyharmada jelentősen javul, normális vagy közel normális kommunikációra képes, egyharmaduk kielégítően javul, de bizonyos szintű beszédzavarok továbbra is fennmaradnak, és a maradék egyharmad nem, vagy csekély mértékben mutat állapotjavulást.

(WEBBeteg/Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.