• Gluténintolerancia - A rokonok is érintettek lehetnek

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Ha közeli vérrokonának gluténintoleranciája (cöliákia) van, érdemes ellenőriztetnie magát abban az esetben is, ha nem tapasztalja a tipikus tüneteket! Esélye van ugyanis annak, hogy Ön is érintett, és a betegségnek más egészségügyi következményei is lehetnek.

    Egyre többen vannak, akik szervezete nem tolerálja a bizonyos gabonafélékben, így a kenyér- és tésztafélékben is megtalálható fehérjét, a glutént. A gluténérzékenység ismert tünetei közé tartozik az erős hasmenés, a hasi fájdalom és a fogyás. Okozhat vérszegénységet, vashiányt, bőrtüneteket, társulhat hozzá laktózintolerancia, de lehet teljesen tünetmentes is. A betegségre való hajlam öröklődik, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a közeli hozzátartozókat is érinti.

    Hirdetés

    A rokonok 40%-a érintett

    Az amerikai Mayo Klinika felmérésében 360 gyermeket, azok szüleit és testvéreit vizsgálták, és azt tapasztalták, hogy a rokonok 40%-a is érintett a betegségben, noha 94%-uk a cöliákia semmilyen tünetét nem, vagy annak nem jellegzetes tüneteit tapasztalta. Szűrés nélkül róluk nem derült volna ki, hogy gluténintoleranciában szenvednek.

    Komoly egészségügyi problémákat okoz

    A cöliákia klasszikus tüneteinek hiánya nem jelenti azt, hogy a beteg problémamentes. Még a tünetmentes érintetteknek is tartaniuk kell a betegséggel járó egészségügyi következményektől. Ilyen a bőrelváltozás, alultápláltság, vérszegénység, csontritkulás, hormonális és neurológiai rendellenességek, izom- és csontrendszeri rendellenességek és a vastagbélrák.

    A tanulmány rámutat arra, milyen fontos, hogy odafigyeljünk a cöliákiára, különösen, ha az a családi kórtörténetben szerepel. A szűrővizsgálat előtt azonban nem szabad megváltoztatni az étrendet és kerülni a gluténtartalmú élelmiszereket, mert akkor az antitestvizsgálat negatív eredményt adhat (hiszen ha a lisztérzékeny jól diétázik, neki sincs kimutatható antitestje).

    Aki nem gluténérzékeny, ne hagyja el feleslegesen a glutént!

    Valójában egyre több ember tartózkodik a gluténtartalmú élelmiszerektől annak ellenére, hogy nincs intoleranciájuk. Tévesen azt hiszik, hogy érintettek a betegségben, vagy úgy vélik, a gluténmentes étrend alapvetően egészségesebb.

    Ez nem csak szükségtelen korlátozást jelent, de az olyan egészséges élelmiszerek, mint a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek elhagyását, és helyettük más, gyakran zsíros és drága helyettesítő termékek fogyasztását is. A cöliákia mindössze a lakosság körülbelül 0.5-1%-át érinti!

    Olvasson tovább! A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; Zöliakie: Verwandte sollten sich testen lassen (NetDoktor.de)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.03.18 16:05, Megjelenés: 2020.03.18 16:05
   • Cikkajánló

    COVID-19 - európai körkép

    COVID-19 - európai körkép

    WEBBeteg.hu

    Nem nagy a választék, ha Magyarországnál bizton- ságosabb úti célt keres valaki.

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Az irritábilis bél szindróma és tünetei

    Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

    Mi a cöliákia és miért szükséges a gluténmentes étrend?

    A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a cöliákia, de ezenkívül allergiát is okozhatnak, valamint egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben is lehetnek tünetprovokálók.

    Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

    A lisztérzékenységet gyakran nem ismerik fel

    A cöliákia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.

    Mit mutatnak a Marsh-értékek?

    A cöliákia diagnózisához szükséges vékonybél-biopszia eredményét az ún. Marsh-kritériumok alapján határozzák meg. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a vizsgálatról és az eredmények kiértékeléséről kérdeztük.

    Ezekkel a betegségekkel keverhető össze a cöliákia

    A tápanyagok lebontási termékeinek bélből történő zavart felszívódásának, valamint az elszállításukban történő károsodásnak (malabsorptio) hátterében különféle betegségek állhatnak. Ezek a kórképek egymáshoz hasonló tünetekkel járhatnak, ezért elkülönítésük igen fontos feladat. Mely betegségek lehetnek hasonlóak, mint a lisztérzékenység?

    A gabonafélék fogyasztásával összefüggő panaszokról

    A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket - a lisztérzékenységet, a gabonaallergiát és a nem cöliákiás gluténérzékenységet - vesszük górcső alá.

    Új népbetegségek a láthatáron?

    Jelenleg érvényesülő tendencia az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben és laktózérzékenységben szenvedők számának folyamatos emelkedése.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.