• Gluténintolerancia - A rokonok is érintettek lehetnek

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Ha közeli vérrokonának gluténintoleranciája (cöliákia) van, érdemes ellenőriztetnie magát abban az esetben is, ha nem tapasztalja a tipikus tüneteket! Esélye van ugyanis annak, hogy Ön is érintett, és a betegségnek más egészségügyi következményei is lehetnek.

    Egyre többen vannak, akik szervezete nem tolerálja a bizonyos gabonafélékben, így a kenyér- és tésztafélékben is megtalálható fehérjét, a glutént. A gluténérzékenység ismert tünetei közé tartozik az erős hasmenés, a hasi fájdalom és a fogyás. Okozhat vérszegénységet, vashiányt, bőrtüneteket, társulhat hozzá laktózintolerancia, de lehet teljesen tünetmentes is. A betegségre való hajlam öröklődik, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a közeli hozzátartozókat is érinti.

    Hirdetés

    A rokonok 40%-a érintett

    Az amerikai Mayo Klinika felmérésében 360 gyermeket, azok szüleit és testvéreit vizsgálták, és azt tapasztalták, hogy a rokonok 40%-a is érintett a betegségben, noha 94%-uk a cöliákia semmilyen tünetét nem, vagy annak nem jellegzetes tüneteit tapasztalta. Szűrés nélkül róluk nem derült volna ki, hogy gluténintoleranciában szenvednek.

    Komoly egészségügyi problémákat okoz

    A cöliákia klasszikus tüneteinek hiánya nem jelenti azt, hogy a beteg problémamentes. Még a tünetmentes érintetteknek is tartaniuk kell a betegséggel járó egészségügyi következményektől. Ilyen a bőrelváltozás, alultápláltság, vérszegénység, csontritkulás, hormonális és neurológiai rendellenességek, izom- és csontrendszeri rendellenességek és a vastagbélrák.

    A tanulmány rámutat arra, milyen fontos, hogy odafigyeljünk a cöliákiára, különösen, ha az a családi kórtörténetben szerepel. A szűrővizsgálat előtt azonban nem szabad megváltoztatni az étrendet és kerülni a gluténtartalmú élelmiszereket, mert akkor az antitestvizsgálat negatív eredményt adhat (hiszen ha a lisztérzékeny jól diétázik, neki sincs kimutatható antitestje).

    Aki nem gluténérzékeny, ne hagyja el feleslegesen a glutént!

    Valójában egyre több ember tartózkodik a gluténtartalmú élelmiszerektől annak ellenére, hogy nincs intoleranciájuk. Tévesen azt hiszik, hogy érintettek a betegségben, vagy úgy vélik, a gluténmentes étrend alapvetően egészségesebb.

    Ez nem csak szükségtelen korlátozást jelent, de az olyan egészséges élelmiszerek, mint a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek elhagyását, és helyettük más, gyakran zsíros és drága helyettesítő termékek fogyasztását is. A cöliákia mindössze a lakosság körülbelül 0.5-1%-át érinti!

    Olvasson tovább! A fel nem ismert lisztérzékenység veszélyei

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; Zöliakie: Verwandte sollten sich testen lassen (NetDoktor.de)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.03.18 16:05, Megjelenés: 2020.03.18 16:05
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Egészségügyi védőeszközök és a kezelésnél hatásos gyógyszer is érkezett hazánkba.

    Csecsemők

    Csecsemők

    Dr. Balogh Andrea

    Mi állhat a fájdalmak hátterében, a különböző hasi problémák mögött?

    Gyomorbiopszia és vékonybél-biopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a gyomorbiopszia, illetve a vékonybél-biopszia?

    Gluténintolerancia - A rokonok is érintettek lehetnek

    Ha közeli vérrokonának gluténintoleranciája (cöliákia) van, érdemes ellenőriztetnie magát abban az esetben is, ha nem tapasztalja a tipikus tüneteket! Esélye van ugyanis annak, hogy Ön is érintett, és a betegségnek más egészségügyi következményei is lehetnek.

    Biztosan lisztérzékenységről van szó? Indokolt a gluténmentes étrend?

    Gyakori panasz, hogy lisztes ételek (tészta, kenyér) fogyasztása puffadást, bizonytalan hasi fájdalmakat, olykor hasmenést okoz, melyek enyhülnek, esetleg megszűnnek, ha a beteg kiiktatja étrendjéből a gabonaféléket. Vajon biztosan lisztérzékenységről van szó? Nem biztos.

    A lisztérzékenységet gyakran nem ismerik fel

    A cöliákia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.

    Mit mutatnak a Marsh-értékek?

    A cöliákia diagnózisához szükséges vékonybél-biopszia eredményét az ún. Marsh-kritériumok alapján határozzák meg. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a vizsgálatról és az eredmények kiértékeléséről kérdeztük.

    Mi a cöliákia és miért szükséges a gluténmentes étrend?

    A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a cöliákia, de ezenkívül allergiát is okozhatnak, valamint egyéb gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben is lehetnek tünetprovokálók.

    Ezekkel a betegségekkel keverhető össze a cöliákia

    A tápanyagok lebontási termékeinek bélből történő zavart felszívódásának, valamint az elszállításukban történő károsodásnak (malabsorptio) hátterében különféle betegségek állhatnak. Ezek a kórképek egymáshoz hasonló tünetekkel járhatnak, ezért elkülönítésük igen fontos feladat. Mely betegségek lehetnek hasonlóak, mint a lisztérzékenység?

    A gabonafélék fogyasztásával összefüggő panaszokról

    A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket - a lisztérzékenységet, a gabonaallergiát és a nem cöliákiás gluténérzékenységet - vesszük górcső alá.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.