Kényszerbetegség téma

Bőrkaparás, viszketés, pszichiátria

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022.06.03. 09:33
Egy az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás szerint a viszketésről beszámoló személyek körében kétszer akkora az esélye egyes pszichiátriai megbetegedések jelenlétének, mint más bőrgyógyászati kórképben szenvedő betegek esetében.

Kényszerbetegség, vagy inkább kényszeres személyiségzavar? Mi a különbség?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022.05.16. 13:03
Kényszerbetegség
Sajnos napjainkban az OCD általános kifejezéssé vált, amelyet hétköznapi módon mindenkire használunk, akinek szüksége van bizonyos dolgokra egy bizonyos módon. Alkalmi kifejezésként jól működik, de sokszor pejoratív üzenetet is hordoz. De ha tényleges diagnózisként használják a terápiás kezelés meghatározásához, az valójában egy komoly mentális állapotot jelez.

A modern kor pszichés betegségei - Fóbiák, kényszerek, függőségek

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2022.05.11. 16:03
Pszichés betegség
A világ rohamos társadalmi-gazdasági változásának egyik melléktermékeként módosulnak a lelki betegségek, pszichés tünetek is. Egyesek - melyeket már 100 évvel ezelőtt leírtak - mindennapossá válnak, mások pedig újonnan jelennek meg, jelezve a változó világhoz történő alkalmazkodás elégtelen voltát.

Létezik kiút a kényszerbetegségek fogságából

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022.05.01. 17:03
Kényszerbetegség
Egyre többen és többször használják a hétköznapi beszédük során a kényszeres kifejezést anélkül, hogy ismernék a valódi jelentését, s hogy mivel is jár ezzel a betegséggel együtt élni és megküzdeni. Manapság is hatalmas kérdés, hogy mikortól tekinthető valaki kényszeresnek, s főként betegnek a kényszeres cselekedetei, gondolatai miatt.

A Tourette-szindróma diagnózisa és kezelése

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2022.02.16. 03:03
A fura mozdulatokat, illetve hangokat produkáló gyermekek vagy fiatalok alapos vizsgálatát legtöbbször gyermekorvos kezdi, majd pedig pszichiáter vagy neurológus állítja fel a diagnózist.

Kényszerbetegség - Rituálék fogságában

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2021.07.11. 04:33
Kényszerbetegség
Mindannyian jártunk már úgy, hogy le kellett ellenőriznünk, bezártuk-e a lakás ajtaját, kihúztuk-e a vasalót. Vannak azonban, akik ezt több százszor is kénytelenek megismételni, akár több utcasarokról visszafordulva is.

Kényszerbeteg vagyok?

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter - 2021.05.04. 17:03
Kényszerbetegség
22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Perfekcionizmus, maximalizmus: A gyakorlás segít leküzdeni

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015.01.15. 21:41
Állandóan a tökéletességre törekedni nagyon megterhelő és kimerítő. A perfekcionisták és maximalisták nem tudják megfékezni igyekezetüket, és ezért sokszor nem készülnek el időben feladataikkal. Az önmagukkal és másokkal szembeni teljesíthetetlen elvárásaik miatt állandóan elégedetlenek.
A kóros gyűjtögetők, akik nem képesek megválni semmitől, sajnálják eldobni a másnak teljesen haszontalan dolgokat is, sokszor nem látják be, hogy problémájuk van. Amerikai kutatók agyi szkenneléssel most megmutatták, hogy ezeknek az embereknek valóban eltér az agyműködésük a szokásostól.

Bolti tolvajlás vagy kleptománia?

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter - 2011.12.01. 17:21
Szinte nincs is Magyarországon olyan ember, aki ne ismerné Repülős Gizi nevét. A ma 86 éves asszony az 50-es években vált hírhedtté azzal, hogy belföldi repülőjáratokkal vidéki városokba utazott, ott betöréseket hajtott végre, majd este már repült is haza. Tettéért 40 évnyi börtönbüntetést kapott, melyből 17 évet le is ült.

A hajtépés pszichológiája

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011.10.23. 00:17
A trichotillomania nem más, mint egy olyan kényszerbetegség, mely során a beteg leküzdhetetlen vágyat érez a hajtépésre. Ez a viselkedés látható, foltokban történő kopaszodáshoz vezet, leggyakrabban a homlok felett, halántéktájon, a szemöldök és a szempilla területén, ám a test bármely részén elfordulhat.

Az orthorexia nervosa tünetei

Ujfalussy Dorottya Júlia - 2011.03.30. 09:53
Az orthorexiában szenvedő páciensek betegesen, kényszeresen sokat foglalkoznak az egészséges táplálkozással. A beteg, az anorexiásokkal és a bulimiásokkal ellentétben, nem az ételek mennyiségére, hanem minőségére figyel beteges mértékben.
Kényszerbetegségben egyaránt szenvedhet ember és állat. Az érintettek kényszeresen ismételgetnek cselekvéseket, akkor is, ha azzal ártanak önmaguknak.

Paranoid kényszergondolatok

Orvos valaszol - Dr. Diószegi Judit - 2011.01.16. 19:37
A kérdésem lenne, hogy létezik-e a címben említett jelenség? Pánikbeteg vagyok, de mostanság a szorongás kényszeres dolgokat is kihozott belőlem. Egy idő után azonban átfordultak olyan ijesztő gondolatokba, mint hogy megmérgeznek vagy, hogy megráz

Kényszerbetegség? Abnormális viselkedési hullámok

Orvos valaszol - Dr. Diószegi Judit - 2011.01.13. 06:13
Tisztelt Szakértő! Problémám a következő: Évek óta (gyakorlatilag gyermekkorom óta) tapasztalok magamon erősen abnormális viselkedési hullámokat. Lényegében a kényszerbetegségre utaló tünetekhez hasonlíthatnám leginkább a sajátjaimat, folyamatosan k

Kényszerbetegségem van?

Orvos valaszol - Dr. Diószegi Judit - 2010.12.09. 13:27
17 éves lány vagyok és kb augusztus óta állandóan rámtörnek olyan érzések, hogyha nem csinálom ezt meg azt akkor valami rossz fog történni. vagy ha nem valamire gondolok miközben csinálok valamit akkor valami történni fog.. eddig egyedül próbáltam k

Beteg vagyok?

Orvos valaszol - Ujpál Zsófia - 2010.10.17. 02:31
Elolvastam a cikket a kényszerbetegségről és szerintem Én is az vagyok. A gyerekkoromban sok dolog történt velem, ami miatt okom van, hogy ezt jelentsem ki., De sokan ezt csak a serdülő korra fogják. Anyám öngyilkossági kísérlete (ami nem sikerült) e

Takarításmánia

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010.01.04. 09:20
tisztelt orvos! szeretnék önöktől segítséget kérni, mert már kíbirhatalan, amit az éedanyám csinál. egész nap takarít, de nem úgy normálisan hanem van egy rongy a kezében és azzal állandóan szaladgál, mindenhol húz egy csíkot, és ha valamit nem ú

Trichotillománia, gyógyulás önerőből

Orvos valaszol - Dr. Herman Tünde - 2009.11.13. 07:39
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Sajnos azt hiszem, kényszerbetegségekben szenvedek. Az akaraterőmre támaszkodva próbálok kigyógyulni belőle, gyógyszeres kezelésektől és a személyes konzultációktól is nagyon idegenkedek. Kényszeresen tépkedem a szakállam és

Kényszer vagy téveszme?

Orvos valaszol - Dr. Nagykálnai Tamás - 2009.09.02. 16:30
Tisztel Doktor Úr/Hölgy! 30 éves nő vagyok. Nagyon súlyos problémával fordulok Önhöz. 12 éves korom óta jelentkeznek kényszergondolatok, kényszeres cselekvések. Mindig volt valamilyen téma amelyen sokáig tépelődtem, de megoldódott, de, ami m

Kaparás

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2009.07.09. 12:38
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olvastam a beküldött kérdéseket, de nem találkoztam ilyen típusú kérdéssel, ezért teszem fel magam: miért van az, hogy szinte már kényszeresen ki akarom nyomni az összes létező (és képzelt) pattanásomat? És nem csak magamon.

Kényszerbetegség

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2009.07.01. 11:12
Kedves Doktornő! A mai napon döbbentem rá, hogy, amiben szenvedek az a kényszerbetegség. Az interneten a tüneteim alapján találtam rá a kényszerbetegségre. Teljesen biztos vagyok benne, hogy ebben szenvedek. Gyerekkorom óta vannak tüneteim, de cs

Trichotillománia

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009.03.02. 18:02
tisztelt dr.úr/nö! 24 éves, egy gyermekes nö vagyok. 12-13 éves korom óta vagyok ebben a kényszerbetegségben.pár hónapja szembesültem a ténnyel, hogy nemcsak engem érint ez a probléma.nem tudok tölle megszabadulni, szeretnék normális életet élni.so