• Repülős Gizi: Bolti tolvajlás vagy kleptománia?

    Dr. Veress Dóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Veress Dóra

    Szinte nincs is Magyarországon olyan ember, aki ne ismerné Repülős Gizi nevét. A ma 86 éves asszony az 50-es években vált hírhedtté azzal, hogy belföldi repülőjáratokkal vidéki városokba utazott, ott betöréseket hajtott végre, majd este már repült is haza. Tettéért 40 évnyi börtönbüntetést kapott, melyből 17 évet le is ült. Jelenleg is folyik ellene lopásért eljárás. Az idős asszony azzal védekezik, hogy gyermekkori agyhártyagyulladása miatt kleptomániában szenved.

    A kleptománia, vagy kóros lopás a kényszerbetegségek közé tartozik. Jellemzője, hogy a beteg sürgető késztetést érez arra, hogy eltulajdonítson valamit, ami számára teljesen értéktelen vagy szükségtelen. Ha ellenáll a vágynak, akkor egyre erősödő szorongás lesz rajta úrrá, egészen addig, míg eleget nem tesz a késztetésnek. A lopás elégedettséggel és boldogsággal tölti el, de ez az érzés nem tartós, néhány óra múltán tettét megbánja, súlyos lelkiismeretfurdalása lesz.

    Hirdetés

    Hogy lehet elkülöníteni a bolti tolvajlást a kleptomániától?

    Repülős Gizi


    Repülős Gizi (eredetileg Kosztor Sándorné Bodnár Gizella, Miskolc, 1926. október 18. – ) gyakorlott besurranó tolvaj. Több mint fél évszázada ismert a rendőrök előtt. Több mint 20 alkalommal ítélte szabadságvesztésre a bíróság, idáig 40 évnyi börtönbüntetést kapott, ebből 17 évet leült. Legutóbb 2011 augusztusában érték tetten Kapuvárott.

    A kleptomániát nagyon nehéz elkülöníteni a bolti tolvajlástól, a valódi értelemben vett bűncselekménytől.

    A legfőbb különbség, hogy a beteg embernek nincs szüksége az ellopott tárgyra, abból anyagi haszna, nyeresége nem származik. Éppen ezért általában teljesen értéktelen tárgyakat emel el. A lopásra sarkalló ellenállhatatlan vágy hirtelen jelentkezik, a beteg nem tervezi meg a lopást és annak körülményeit, segítőtársai sincsenek. Az eltulajdonított tárgyakat nem tartja meg, elajándékozza, vagy visszaadja a jogos tulajdonosnak. Ha mégis megtartja, akkor sem használja, maga a tárgy többet nem érdekli.

    A betegek tisztában vannak azzal, hogy tettük erkölcstelen és lebukásuk jogi következményekkel járhat, de nem tudnak ellenállni a késztetésnek.

    Kleptomániás a testvérem?-Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből


    "Az egyik családtagom, nevezetesen a testvérem, azt hiszem kletomániában szenved. Egyszerűen örömet okoz neki, ha ezt-azt ellophat, boltból, ismerősöktől." Az orvos válaszol >>

    A lopási kényszerben szenvedő betegek rettenetesen szégyellik magukat, éppen ezért nem szívesen beszélnek problémájukról.

    A nők könnyebben kérnek segíséget, de a férfiakról sokszor csak ismételt börtönbüntetések után derül ki, hogy tettük valódi mozgatórugója a betegség. Ennek megfelelően a nőknél 20-30, férfiaknál inkább az 50-es években derül fény a problémára.

    Amerikai statisztikai adatok szerint a népesség 0.5%-a szenved ilyen problémától, a tolvajlásért elítélt foglyoknak pedig 5%-a szenved ettől a betegségtől. Ez utóbbi csak becsült adat, mert az elítéltek többsége nem vallja be, vagy nem ismeri fel, hogy mentális betegséggel küzd.

    A kleptománias beteg a lopásra vonatkozó vágyat teljesen idegen érzésként éli meg, nem tud azonosulni vele. Azzal is tisztában van, hogy rajtakaphatják és börtönbe kerülhet, de a betegség természeténél fogva ez nem jelent visszatartó erőt, miként a börtönbüntetés sem megoldás a problémára. Valódi kezelést az idejében megkezdett gyógyszeres és pszichoterápia jelenti, kiegészítve relaxációs módszerekkel és vizualizációs technikákkal. A kezeletlen betegség gyógyhajlama rossz, de megfelelő szakorvosi segítséggel megszüntethetők a tünetek.

    Kleptománia avagy a lopási kényszer


    Az utóbbi években nagyon felkapott, szinte divatos betegséggé vált a kleptománia, más néven lopási kényszer. Számos cikk jelenik meg hazai és külföldi sztárokról, akik érthetetlen lopási ügyekbe keverednek (pl. Winona Ryder, Lindsay Lohan), másrészt egyre többen próbálnak ezzel a betegséggel takarózni is, ha lopáson kapják őket, sok esetben nem könnyű tisztázni a tényleges betegség határait. Bővebben a kleptomániáról >>

    (WEBBeteg - Dr. Veress Dóra pszichiáter)

    Módosítva: 2011.12.01 17:21, Megjelenés: 2011.12.01 17:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A COPD és tünetei

    A COPD és tünetei

    Dr. Zsuga Judit

    A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség.

    Vastag- és végbélszűrés

    Vastag- és végbélszűrés

    Kor Kontroll Társaság

    A vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve szűrésének jelentősége.

    Nem vagy egyedül - A teljes élet lehetősége szkizofréniában

    Európában 3,5 millióra becsülik a szkizofréniával élők számát, hazánkban 85 ezerre. Ezt a hatalmas humán veszteséget okozó, s az egyénnek, társadalomnak egyaránt súlyos anyagi terhet jelentő betegséget a világstatisztikákban azon 15 kór közé sorolják, amelyek legnagyobb számban felelnek a munkából való kiesésért, a leszázalékolttá (rokkanttá) válásért. Az érintettek élettartama 15-20 évvel rövidebb, mint az átlagnépességé.

    Az iskolai bántalmazás örök nyomot hagy a lélekben

    Az iskolai bántalmazás (bullying) egyre gyakrabban van napirenden hazánkban, s fordul elő az általános és középiskolákban, ezért is fontos, hogy beszéljünk róla. Amellett, hogy az áldozatok felnőtt korukig cipelhetik látens vagy felszínre került testi-lelki terheiket, megrázó emlékeiket, az egész közösségre hatással van az agresszivitás, a félelem érzete.

    Kleptománia, avagy a lopási kényszer

    Az utóbbi években nagyon felkapott, szinte divatos betegséggé vált a kleptománia, más néven lopási kényszer. Számos cikk jelenik meg hazai és külföldi sztárokról, akik érthetetlen lopási ügyekbe keverednek (pl.: Winona Ryder, Lindsay Lohan), másrészt egyre többen próbálnak ezzel a betegséggel takarózni is, ha lopáson kapják őket, sok esetben nem könnyű tisztázni a tényleges betegség határait.

    Kényszerbeteg vagyok?

    22 éve szenvedek abban, hogy előre egy évre felírom a napi teendőimet, és azt minden nap meg kell tennem. 3 éves a fiam, még nem beszél. Tegnap voltunk pszichiátrián, ott azt mondták, azért van elmaradva a gyermekem, mert kényszerbeteg vagyok - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Perfekcionizmus, maximalizmus: A gyakorlás segít leküzdeni

    Állandóan a tökéletességre törekedni nagyon megterhelő és kimerítő. A perfekcionisták és maximalisták nem tudják megfékezni igyekezetüket, és ezért sokszor nem készülnek el időben feladataikkal. Az önmagukkal és másokkal szembeni teljesíthetetlen elvárásaik miatt állandóan elégedetlenek.

    "Kleptomániás a testvérem?" - Az orvos válaszol

    "Az egyik családtagom, nevezetesen a testvérem, azt hiszem kletomániában szenved. Egyszerűen örömet okoz neki ha ezt azt ellophat, boltból, ismerősöktől." - Válogatás a WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.