Ez is csak egy kényszergondolat?

Tisztelt Doktor Nő! 14 éves korom óta (6 éve) kényszerbeteg vagyok különböző kényszergondolatokkal, impulziókkal illetve kényszercselekvésekkel. Január körül egyik napról a másikra majdhogynem minden előjel nélkül mély depresszióra ébredtem ami tartott 1 hónapig pánikrohamokkal,szorongásrohamokkal, gondolatrohammal, túlgondolkodással, agresszív kényszergondolatokkal. Kb az 1 hónap után miután már nem bírtam egyik este a elkezdtem inni és volt egy hallucinációm a fejemben ami azt mondta, hogy ölj meg (suttogó hangon) és egy áramütés szerű érzést éreztem az agyamban (antidepresszánst illetve semmilyen gyógyszert nem szedek/szedtem) majd másnap eszembe jutott ez a hang és visszaemlékeztem de csak ilyen gondolatban ami miatt egy ismétlődő gondolattá alakult és folyamatosan kényszeresen ismételgettem nem bírtam vele leállni. Ez már teljes mértékben inkább csak mint egy kényszergondolat volt (mivel inger hatására jött létre csak akkor, ha kimondtam magamban) viszont nagyon féltem tőle még így is és folyamatosan attól féltem, hogy szkizofrén leszek illetve még a mai napig is ez a félelmem. Pszichiáter illetve pszichológus is megerősített, hogy szerintük nem vagyok az viszont létezik e olyan, hogy kényszerhangok a fejemben? Vagyis, hogy a saját kényszergondolataimat mintha az agyam félreértelmezné hangnak a hallucinációm miatt de ez nem mint egy hallucináció olyan hanem mint amikor beragad egy zene a fejembe. Nem úgy “hallom” mint mikor hallucináltam hanem mint egy zenét amikor dúdolok a fejemben vagyis mint egy gondolatot. Ocd-s csoportban is megerősítettek, hogy ez nem szkizofrénia. Csak akkor jön elő ha eszembe jut de egyébként egyáltalán nem még stressz alatt sem csak ha eszembe jut. Igazából arra jöttem rá, hogy most, hogy már kevésbé félek tőle nem jut eszembe annyiszor és már csak ritkán “hallom”. A pszichiáterem sertalin antidepresszánst ír fel nekem, de még nem kezdtem el szedni. Antidepresszáns hatására megszűnhet ez vagy érdemesebb lenne antipszichotikumot szednem erre az álhallucinációra/kényszergondolatra? Illetve ez most szkizofrénia Ön szerint vagy “csak” kényszerbetegség?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza kényszerbetegség témában

Tisztelt Kérdező,

A leírás alapján én is kényszergondolathoz érzem közelállónak ezt a visszatérő hanghallást. A kényszergondolatok gyakran jelentkeznek hetero-, vagy autoagresszív gondolatként. Ezek nagyon félelmetesek, de soha nem fordulnak át cselekedetbe.

A kényszerbetegségre, - mint a többi szorongásos betegségre is - rendszerint jól hat az antidepresszáns, úgyhogy ennek beállítása az Ön esetében is indokolt lehet.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2021. október 04., 22:17; Megválaszolva: 2021. október 05., 17:45
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Kényszerbetegség?
28 éves nő vagyok,egy leukémiával a hátam mögött… (19 évesen lemondtak rólam az orvosok, most 28 vagyok.) Mindig szorongó alkat voltam, de az...
Rossz gondolatok
Tisztelt Doktornő! Született egy kislányom, akit mindennél jobban szeretek. Egyszer mégis átfutott a fejemen, hogy milyen lenne leejteni, milyen...
Mi lehet ez?
Tisztlet doktornő! Nagyon meg vagyok ijedve. Van egy fiam, aki nappali gimnáziumban tanul. (kitúnő tanuló) A gyerek tegnap este bejött hozzám...
kényszerbetegség?! Miért van ez?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2-3 évvel ezelőtt kezdődött ez a furcsa jelenség nálam, amit nem tudok megmagyarázni, hogy miért van. Folyton furcsa...
Kényszerbetegség? Visszatérő...
Tiszteletem! Egy igen nyomasztó problémával fordulok önhöz. Az elmúlt hónapokban nagyon nyomasztó gondolatok, "emlékek" gyötörnek. Olyan dolgokra...