Immunrendszer téma

Az immunszuppresszánsok (immunszuppresszív szerek)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Az immunrendszer megfelelő működése létfontosságú az egészséges élethez. Azonban vannak olyan állapotok, amikor előfordulhat, hogy az immunrendszer különböző okokból az egyén saját szervezete ellen fordul. Ilyenkor válhat szükségessé immunszuppresszív gyógyszerek alkalmazása, amelyekkel az immunrendszer működése csökkenthető a szervezet biztonsága érdekében.

A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező

WEBBeteg - Cs. K., fordító

Az allergia nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója, mikor a szervezet a környezet nem allergiások számára ártalmatlan anyagaira (pollen, étel, stb.) védekező reakciót indít be.

Az enyhe COVID-19 infekciót immunrendszerünk megőrzi emlékezetében

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Valószínűleg sosem felejti el szerveztünk a koronavírussal való első találkozást - erre lehet következtetni egy újonnan nyilvánosságra hozott brit tanulmány alapján, melyből az derül ki, hogy mindazon embereknél, akik enyhe COVID-19 fertőzésen estek át, hónapokkal később is találtak a csontvelőben immunsejteket.

Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

Van-e kölcsönhatás a COVID-19 elleni vakcinák és a gyakran szedett gyógyszerek között?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe, hogy az oltás esedékességének idején bevehetik-e a rendszeresen szedett gyógyszereiket; vagy vehetnek-e egyáltalán be az oltási reakciók ellen gyógyszereket. Vagyis vannak-e gyógyszerkölcsönhatásai a koronavírus elleni oltásnak?

Az oltás nagyobb mértékű védettséget ad, mint a koronavírus-fertőzésen való átesés

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A COVID-19-cel szembeni védelemben miért működnek jobban, hatásosabban a vakcinák, mint szervezetünk saját természetes immunitása? Az erre a fontos kérdésre adható választ foglaljuk össze dr. Anthony Fauci, a fertőző betegségekkel és allergiával foglalkozó amerikai kutatóintézet, a NIAID (National Institute for Allergy and Infectious Diseases) igazgatójának magyarázata alapján.

Hogyan működik a vékonybél?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkünkben a vékonybél felépítéséről, szerepéről, feladatáról és működéséről olvashat.

Az első 3 év szerepe az allergia és cukorbetegség megelőzésében

Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgasztroenterológus

Dán kutatók megfigyelései szerint az anyatej hozzájárul a gyermek egészséges bélflórájának kialakulásához, a jótékony tejsavbaktériumok megtelepedéséhez; ezzel is támogatva az immunrendszer fejlődését, a betegségek megelőzését.

COVID-19 elleni vakcináció - Zajlik az emlékeztető oltások vizsgálata

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A harmadik (emlékeztető) oltását is megkapta az a 30 éves amerikai fiatalember, akinek a Moderna gyógyszercég klinikai próbájának keretében már több mint egy évvel ezelőtt beadták a COVID-19 elleni (vizsgálati fázisban lévő) vakcina első adagját. Ez a harmadik oltás egy újabb próba része, amely azt hivatott meghatározni, hogy a megerősítő oltás felvétele is biztonságos-e. Az önkéntes teljesen jól érzi magát.

A COVID-19 elleni vakcinák védenek a variánsokkal szemben is - ilyen módszerekkel

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Egy-egy védőoltás nem csak arra képes, hogy antitesteket hozzon létre a koronavírus ellen. Ennél többről van szó: nagy jelentőségük van a vakcina által „előcsalogatott” T-sejteknek is, amikor védekezni kell a vírussal, illetve variánsaival szemben.