immunrendszer támogatása

Uvealis melanómából eredő áttét van a májamon. A primer daganat már nem aktív (ruténium applikáció). A kemoterápiára nem reagált (Cisplatin, Epirubicin). Most immunterápiát kapok (Keytruda, pembrolizumab). Úgy tudom, a tumor erre sem fog reagálni. Szeretném valamivel támogatni az immunrendszerem, hogy hatékonyabb legyen a terápia, illetve segíteni a tumor elpusztításában. A következőkön gondolkodom: gyógygomba készítmény, egynyári ürömből készül készítmény, kínai csűdfűből készül készítmény. Ez utóbbival kapcsolatban tudnom kellene, hogy a telomeráz enzim a daganatos sejtek telomer szálait is meghosszabbítja -e, vagyis nem okoznék e vele kárt. Ha önnek van jobb javaslata, kérem, azt is írja meg. A kezeléseket jól bírom, a tumort leszámítva jó állapotban vagyok. Kérem, valamennyi kérdésemre szíveskedjék válaszolni. Ha tud hatékonyabb kezelést, azt is írja meg. Nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza a témában

Tisztelt Uram! A jelenleg alkalmazott immunterápia a legkorszerűbb, amit erre a betegségre kaphat. Ezt a gyógyszert ajánlják a nemzetközi és hazai onkológiai központok. Ne legyen elkeseredett, s ne gondolja azt, hogy nem reagál a szervezete ezekre a készítményre! Másfelől a máj áttétek kiterjedése, nagysága alapján annak/azoknak a helyi kezelése is esetleg szóba jön: a máj áttétek sebészi eltávolítása, esetleg helyi sugárkezelés, közvetlenül a máj áttéteket ellátó erek “eltömeszelése” =TACE kezelés vagy egyéb helyi terápia, például radiofrekvncia, cryoabláció, stb… Az Ön által felsorolt egyéb készítményeknek bizonyítottan nincs hatása, s nem tudjuk, hogy az alkalmazott immun terápiával kapcsolatban a hatást erősítik-e vagy gyengítik. A pembrulizumab önmagában vagy egyéb gyógyszerrel együtt alkalmazva a szervezet immunválaszát erősíti, így nem szükséges és nem javasolt egyéb szerek használata. Szemléletesen fogalmazva: a telomeráz enzimek a kromoszómákat védő un.sapkák (telomerek) lebomlását gátolják, ezzel a kromoszómák stabilitását elősegítik, s így a daganatok kialakulásának csökken az esélye. Véleményem szerint Ön a legkorszerűbb kezelésben részesül, s nem szükséges egyéb készítmények alkalmazása, amelyeknek a pontos hatásmechanizmusa nem ismert, ill. nem bizonyított, hogy erősítik-e vagy gyengítik a daganatellenes terápiát, esetleg fokozzák-e a mellékhatások kialakulását. Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2020. december 01., 10:45; Megválaszolva: 2020. december 03., 06:25
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Érdeklődnék
Tanácsadás 2
Bal oldali tüdődaganat
Tanácsadás
Jobb oldali hasi fájdalom
2017-ben műtöttek vastagbél daganattal. Azóta rendszeresen járok ellenőrzésre. 2020 márciusban voltam CT-n, szeptember végén laborban, ultrahangon...