Hormonpótlás téma

A menopauzát kísérő tünetek kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-06-05 22:03
Menopauza
A menopauzát kísérő tünetek kezelhetőek, illetve a szövődményként kialakuló betegségeket meg lehet előzni. Mielőtt bármelyik kezelési formát választja, beszéljen orvosával a lehetőségekről és a kockázatokról.

Mit tegyek a hőhullámok ellen? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, szülész-nőgyógyász - 2022-05-11 03:03
A menopauza miatt erős, hirtelen hőhullámaim vannak, ami a munkámban is zavar. Mit tehetek ellene? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Hormonpótlás pajzsmirigyműtét után

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-03-31 22:03
Pajzsmirigy
Ha a pajzsmirigy jelentős része kikerül a szervezetből, ennek hormontermelését pótolni kell, hiszen a pajzsmirigy által termelt tiroxin és trijódtironin az egész test anyagcseréjére jelentős hatással bír.

Gyakran együtt jár a D-vitamin-hiány és a pajzsmirigyzavar

Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, endokrinológus - 2022-02-08 05:03
A D-vitamin-hiány leginkább fáradtság, immungyengeség formájában jelentkezik, ám ha hosszú időn keresztül fennáll, akkor a pajzsmirigy működésére is hatással lehet. Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista ezért a pajzsmirigyfunkciók ellenőrzését javasolja azoknak, akik D-vitamin-hiánnyal küzdenek, hiszen a kettő erősítheti is egymás tüneteit.

Ajánlott szűrővizsgálatok lombikprogram előtt

Trombózisközpont - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus - 2022-01-03 20:33
Manapság egyre több pár kénytelen orvosi segítséget kérni a teherbeeséshez, és sokan vannak azok, akiknek egyetlen lehetőségük a gyermekáldásra a lombikprogramban való részvétel. Bár a lehető legbiztonságosabb körülmények közt zajlik a beavatkozás, azonban néhány veszéllyel még így is számolni kell.

Klimax: a nők alig 1 százaléka kap hormonpótlást

Semmelweis Egyetem - 2018-12-06 11:06
A menopauza éveiben az ösztrogénszint csökkenése miatt számos kórkép kockázata megemelkedik, és bár az érintettek 10-20 százalékának szüksége lenne hormonpótló kezelésre, mégis kevesebb mint egy százalékuk részesül benne - hívta fel a figyelmet Dr. Várbíró Szabolcs, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense.

Létezik-e férfi-klimax?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2018-03-19 11:25
Tesztoszteron
Az 50-es évei végén járó férfiak egyre gyakrabban ébredhetnek arra, hogy már nem olyan energikusak, mint régen, és már a szex sem érdekli őket annyira. Egyre többször fordulhat elő, hogy nincs kedvük semmihez, sőt, a barátaik szerint is ingerlékenyebbek.

Kiderült, mi okozza a hőhullámokat!

Oxygen Medical - 2016-02-19 11:25
A hőhullámokról, amelyeket a legtöbb nő tapasztal a menopauza során, nemrégiben bebizonyosodott, hogy egy bizonyos agyi terület a felelős a kialakulásukért.
Izzadás, hőhullámok, súlygyarapodás: könnyen lehet, hogy az ilyen és hasonló panaszokat megélő hölgyek éppen a menopauza éveit élik. Szükséges-e a hormonpótlás vagy az életmódbeli változások is elegendőek a változás éveinek kellemes megéléséhez?

Menopauza - új lehetőségek kapujában

WEBBeteg - Németh Ványi Klári - 2015-08-22 14:11
Számos nő retteg az öregedés gondolatától. Az ötvenedik életévükhöz közeledve, pánik félelem keríti hatalmába őket. - Hogyan tovább? Mi lesz velem? – teszik fel maguknak a kérdést. A menopauza bekövetkeztével a szorongás még erőteljesebbé válik. Nem egy esetben pedig depresszióhoz vezet.
Tisztelt Doktor Úr! Nemi életi problémámmal fordulok Önhöz, elkeseredett 57 éves nő vagyok, 3 éve kezdődött az, hogy a nemi közösülés irtózatos fájdalommal jár! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az ösztrogént és progeszteront is tartalmazó kombinált HRT-vel, a kizárólag ösztrogén alapú hormonhelyettesítő terápia, jelentősen csökkentette a mellrák kialakulásának kockázatát azoknál a nőknél, akiknek családjában nem fordult elő nagy gyakorisággal a betegség - adta hírül a The Daily Telegraph online kiadása.
A változókorban lévő nők hormonpótló terápiájára felírt receptek száma, több mint 50 százalékkal csökkent 2001 óta az Egyesült Államokban, ám az orvosok továbbra is megmagyarázhatatlanul sokszor adnak nagy hormontartalmú pirulákat - közölték csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésükben amerikai kutatók.
A hormonpótló terápiák alkalmazása csökkent 2002 óta, amikor egy tanulmány rámutatott arra, hogy előnyei mellett (például a hőhullámok enyhülése, a hüvelyszárazság megszűnése) számos hátránya is van.

Progeszteronpótlás

Orvos valaszol - Dr. Pétervári László - 2017-07-10 15:23
Tisztelt Doktor Úr! Férjemmel babát tervezünk, és hormoneredményeim miatt progeszteronpótlást kapok (Progesterone exeltis) . Femibiont szedek 4 hónapja, kb. azóta próbálkozunk a babával. Az a kérdésem, hogy a Femibion 0 szedhető -e a progeszteron t

Ösztrogén pótlás veszélyei

Orvos valaszol - † Dr. Szalóczy Péter - 2015-11-25 21:47
Kedves Doktor úr! Köszönöm kimerítő válaszát az inkontinenciáról, de én arra a kérdésre szerettem volna választ kapni, hogy a késztetéses inkontinencia javul-e ösztogénpótlás hatására 64 éves korban, ha valakinek mellső hüvelyfal süllyedése és kis

Torok bántalom

Orvos valaszol - † Dr. Szalóczy Péter - 2014-03-01 14:14
Tisztelt Doktor úr! Abban kérem a véleményét, hogy az utóbbi hónapokban naponta több alkalommal elönt a forróság, úgy mintha változókori hőhullám lenne.De ezen már túl vagy. A változókori problémáim kb 5-6 éve elmúltak.nem szedek semmilyen gyógyszer

novofem + tegretol cr

Orvos valaszol - Dr. Pétervári László - 2013-11-26 17:57
érdeklődnék, hogy novofemet szedtem már 4 éve és most tegretolt KELL szednem ami hatástalanitotta a novofem hormon hatását/össze-vissza jön meg! /, Ön szerint abbahagyhatom azonnal a hormon szedését vagy javasol valami más megoldást? Kérem SÜrgős l

Menopauza és a hormonok szedése?

Orvos valaszol - † Dr. Szalóczy Péter - 2012-04-20 21:54
Tisztelt doktor úr, nő. 45 éves vagyok, másfél éve elmaradt a menstruációm. A klimax tünetekből csak a hőhullámok mutatkoznak, azok is ritkán, kb. 2-3 szor hetente. Az Ön véleménye szerint szükséges volna a hormon kezelés az én esetembe? Előre is kö

Köszönet

Orvos valaszol - Dr. Csóka Miklós nőgyógyász - 2009-09-20 20:16

Kedves Doktor Úr!

Köszönöm a kérdéseimre a válaszát, még csak annyit, hogy ezekeket  a hormonpótló gyógyszereket meddig kell szedni, és van-e mellékhatásai?

Korai változókor

Orvos valaszol - Dr. Zsirai László nőgyógyász - 2009-09-20 12:30
41 évesen eltávolították a méhemet és a petefészkeket endometriozis miatt. Azóta hormonpótló tablettát szedek és nincsenek panaszaim. A kérdésem az lenne, hogy ha abbahagynám a szedését, akkor visszatérnének a panaszok? Azt olvastam, hogy a gyógynöv

Még egy hormonális kérdés

Orvos valaszol - Dr. Nyitray Gábor nőgyógyász - 2009-08-09 02:03
Tisztelt Doktor Úr! Egy alkalommal már kaptam választ Öntől a hormonpótlással kapcsolatban, amiben a tapasz alkalmazását ajánlotta számomra. A kérdésem azzal kapcsolatos, hogy egy másik internetes portálon az orvos szintén ezt javasolta, viszont hoz

Hormon vagy sem

Orvos valaszol - Dr. Zsirai László nőgyógyász - 2009-06-27 09:59
T. Doktornő/doktor úr! Tudom, hogy nagyon összetett problémáról kérdezem, de kérem amennyiben tud segítsen nekem eldönteni a kérdést! 42 éves vagyok, egy műtét során eltávolították a méhet és a petefészkeket. 3 hetet kipróbáltam a hormonok pó

Nőgyógyászat/menonapuza

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-03-22 11:53
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!   2008. novemberében nőgyógyászati műtéten estem át (42 éves vagyok) , melynek következtében eltávolították a méhemet és mindkét petefészkemet. Ezt követően hormontapaszt használtam a mai napig, most fogyott el az ut