• Csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát egy ösztrogénellenes gyógyszer

    Szerző: MTI

    Több mint felére csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét a magas kockázatú nők csoportjában egy ösztrogénhormon-ellenes gyógyszer - állapították meg brit kutatók egy nagyszabású nemzetközi tanulmányban.

    Az anasztrozol hatóanyagú szer az aromatáz-inhibitoroknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Jelenleg előrehaladott emlőrák kezelésére alkalmazzák olyan nőknél, akik túl vannak a menopauzán. A szer a szervezet által termelt ösztrogén hormon mennyiségének csökkentése által fejti ki hatását, az aromatáz nevű enzim gátlásával.

    A mellrák rizikófaktorai


    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat. A mellrák rizikófaktorai.>>

    A The Lancet című orvosi folyóiratban és az amerikai emlőrákkutatók San Antonióban folyó éves tanácskozásán bemutatott tanulmányukban a Londoni Queen Mary Egyetem szakemberei azt vizsgálták, hogy más ösztrogénblokkolókhoz hasonlóan alkalmazható-e az anasztrozol a mellrák megelőzésére olyan, menopauzán túl lévő nők esetében, akiknél magas a mellrák kockázata, például a BRCA génmutációt hordozzák.

    A szakemberek négyezer magas mellrákkockázatú nőt vontak be vizsgálatukba a világ számos pontjáról: 1920 résztvevő naponta kapta az anasztrozolt, 1944-en csupán placebót.

    Mintegy öt éven át követték őket, amikor a résztvevők 70 százaléka még mindig szedte a szert, illetve a placebót.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sokkal hatékonyabb, mint a korábbi hasonló szerek

    Öt év után az anasztrozolt szedők közül 40 nőnél fejlődött ki a mellrák, a placebócsoportból 85 résztvevőnél. Hét év után az előbbi csoportban a betegek 2,8 százalékánál, az utóbbiban 5,6 százaléknál jelent meg a betegség.

    A kutatók szerint az anasztrozol hatékonyan, kevés mellékhatást kiváltva csökkenti a mellrák megjelenésének esélyét a magas kockázatú, menopauza után lévő nőknél. Ezért a szer használata a betegségmegelőzésére lehetőséget biztosít arra, hogy ne az emlőeltávolítás legyen a megelőzés egyetlen eszköze.

    Jack Cuzick professzor, a kutatás vezetője a BBC News-nak elmondta, hogy " ez a típusú gyógyszer sokkal hatékonyabb, mint a korábbi hasonló szerek, például a tamoxifen, és létfontosságú, hogy kevesebb a mellékhatása."
    (http://www.bbc.co.uk/news/health-25346638)

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2013.12.19 23:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ezek a leggyakoribb betegségek az 50 feletti nőknél - Tünetek

    Ötven éven felül, a menopauza után a nőknek több egészségügyi probléma lehetőségével szembe kell nézniük. Csokorba szedtük a négy leggyakoribb, ebben a korban a nőket érintő betegséget és azok tüneteit, illetve figyelmeztető jeleit.

    Az alkoholfogyasztás növeli a mellrák kockázatát

    További bizonyítékot találtak arra, hogy az alkoholfogyasztás, akár napi fél pohár bor is növeli a mellrák kialakulásának kockázatát - írja a BBC.

    A rostgazdag táplálkozás véd az emlőráktól?

    Táplálkozásunk alapvető hatással van egészségünkre. Több táplálék daganatkeltő és más táplálékok daganat megelőző hatása is bizonyítást nyert. Egy brit felmérés szerint, a menopauza előtt lévő nők esetében a rostban gazdag táplálkozás, csökkentette az emlőrák kialakulásának esélyét.

    Majdnem ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás

    Majdnem ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás - állapította meg egy hosszú távú, nagy létszámú amerikai kutatás.

    A változókori hőhullámok védettebbé tesznek a mellrákkal szemben

    Egyre több - menopauza kutatással foglalkozó - orvostudós állítja, hogy a klimaxos hőhullámok akár jótékony hatásúak is lehetnek.

    A szója segíthet a menopauza tünetein

    A változókori panaszok ellen szedett szójakészítmények, nem növelik az emlőrák kockázatát – állapították meg amerikai kutatók egy két éves vizsgálat alapján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.