Húgyhólyag téma

Húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2020-07-21 17:05
A húgyhólyaghurut jellegzetes tünetekkel jár: hidegrázás, láz, alhasi fájdalom mellett jellemző a gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár csepp vizelet ürítése követ.

A női húgyhólyag mikrobiomja

WEBBeteg - D. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - 2022-11-11 09:33
Az emberi testben legalább annyi, de inkább több mikroorganizmus él, mint amennyi sejtből testünk felépül. A test különböző részein különböző ezen mikroorganizmusok összetétele, mások élnek a bőrünkön, és mások a beleinkben, vagy a hüvelyben. Mikrobiomnak nevezzük a különböző mikroorganizmusok adott biológiai környezetre jellemző, viszonylag állandó összetételű csoportját.

Hólyagsérv is állhat a visszatérő hólyaghurut hátterében

Dr. Magyar András, urológus - 2022-05-20 18:33
Középkorú vagy idősebb hölgyek esetében előforduló hólyagsérv gyakran okoz hólyaghurutos megbetegedést. Ezért a visszatérő hólyaghurut kivizsgálása során ezen betegeknél fizikális vizsgálattal mindenképpen ki kell zárni a hólyagsérv lehetőségét.

A felfázás hideg időben is elkerülhető

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-11-01 15:06
Felfázás
A hideg hónapokban a leggyakoribb panaszok egyike a felfázásból adódó gyakori vizelési inger, alhasi fájdalommal. Főleg a nőknél gyakori probléma, de a férfiakat sem kíméli, ha nem figyelnek oda egészségük megóvására.

Betegségre utalhat a vizelet jellege

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - 2021-07-09 20:36
Vizelet
A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem urológiai betegség tüneteként jelenhetnek meg.

Hogyan gyógyítható az éjszakai bepisilés?

Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus - 2021-06-27 19:06
Éjszakai ágybavizelés
Az éjszakai bepisilés (enuresis nocturna, EN) kezelésével megelőzhetők a betegség következményei: a szorongás, az önbizalomhiány, a családon belüli feszültség és az iskolai teljesítmény csökkenése. Az ébresztés, felébredés, éjszakázás, a gyakori mosás és a rendszeres ágyneműcsere terhei is ide tartoznak természetesen!

Nyitott húgyhólyag és az aktív sport

Dr. Hajós György, urológus - 2020-09-22 16:04
A nyitott hólyag (extrophia vesicae urinariae) egy fejlődési rendellenesség, amely a fiú és leány magzatokban egyaránt előfordul. 50 000 szülésre jut 1 eset, fiúknál 3-szor gyakoribb.

Bepisil, becsepeg, rohan a WC-re - Gyermekkori húgyhólyagműködési zavarok

Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus - 2020-03-15 20:03
Bepisilés
Egy csecsemő gyakran és kis mennyiségű vizeletet ürít. Elég kibontani a pelenkát és hűvösebb levegő éri a bőrét, vagy megcirógatjuk, és akár azonnal pisil. Hogyan és mennyi idő alatt lesz képes 2-3 órán keresztül tartani a vizeletét és időben eljutni a mellékhelyiségbe? Nem egyszerű folyamat ez, amihez a saját fejlődésén túl szüksége van a szülei segítségére is!

Húgyúti fertőzések gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2020-02-14 17:05
Húgyúti fertőzés
A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a vesemedence gyulladását.

A húgyhólyagtükrözés menete

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - 2018-11-06 18:35
A húgyhólyagtükrözés (cisztoszkópia) nagyon fontos és hasznos eszköz az urológusok kezében. Segítségével áttekinthető a húgycső, a húgyhólyag, a húgyvezetékek szájadékai, illetve az azokból ürülő vizelet.

Amit tudni kell az inkontinenciáról

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2018-05-17 16:04
Inkontinencia
Az inkontinencia nem betegség, hanem egy mélyebben gyökerező egészségügyi probléma tünete. Azonban kezelés nélkül elszigeteltséget, állandó szégyenérzetet, s akár depressziót is okozhat.

Mi is az a vizelet inkontinencia?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta - 2017-12-18 05:10
Inkontinencia
Ha a vizelettartási nehézség, azaz az inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeinek végzésében, mindenképpen keresse fel orvosát, mert az inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Húgyhólyag süllyedés - Kezdeti tünetek és kezelés

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017-09-11 14:55
Nőknél a hüvely elülső fala támogatja a húgyhólyagot. Ez a fal azonban az életkor előrehaladtával meggyengülhet, emellett az olyan jelentős, testet érő stressz, mint a gyermekszülés is kárt tehet a hüvelyi fal eme részén. Amennyiben ennek egészsége jelentősen romlik, a húgyhólyag megsüllyedhet, azaz a hüvelyi fal már nem tartja, így leszáll a vaginába.

A cukros italok fokozhatják a felfázás tüneteit

Semmelweis Egyetem - 2016-07-27 05:21
A nem kezelt hólyaggyulladás akár már néhány nap alatt lázzal járó vesemedence-gyulladást okozhat, ezért is fontos, hogy mielőbb urológushoz forduljunk - mondja Dr. Majoros Attila. A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának adjunktusa szerint az állandó vizelési ingerrel, véres vizelettel, fájdalmas ürítéssel járó hólyaghurut nemcsak a hideg hatására alakulhat ki, hajlam kérdése is, hogy megjelenik-e.

A húgyhólyagrák és tünetei

Rákgyógyítás - 2014-02-17 20:11
A húgyhólyagrák elsősorban a 60-70 éves korcsoport betegsége, ritkán fiatalabb korban is jelentkezhet. Az öregedés azonban nem önmagában jelent kockázati tényezőt, hanem a felszaporodó méreganyagok miatt.

A húgyhólyagrák kezelése és kilátásai

Rákgyógyítás - 2013-09-07 16:07
A hólyagtumorok a felnőttkori rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát adják. A húgyhólyag daganatainak döntő többsége - 95-98 százaléka - hám eredetű, az azon felüli esetek a kötőszövetből származnak.

Mitrofanoff műtét

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-29 12:07

A mitrofanoff műtét célja, hogy a vesékben folyamatosan termelődő és a húgyvezetékekbe jutó vizelet szabadon távozhasson a szervezetből, a húgyhólyag eltávolítása vagy kiiktat(ód)ása, illetve a fontos elvezető húgyutak elzáródása miatt lehet rá szükség.

A hasi oldalon egy mesterséges nyílást (urosztóma) alakítanak ki, amin keresztül a vizelet kiürülhet. Az urosztóma vagy közvetlenül a húgyvezetékhez kapcsolódik vagy féregnyúlványon (appendix) keresztül létesít kapcsolatot  a külvilág és a húgyutak között. A sztómán át katétert helyeznek be, ezen át távozhat a vizelet.

Hólyagkatéterezés

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-29 11:04

A katétert leggyakrabban a hólyag tartalmának kiürítésére használják. Ezt az eljárást nevezik katéterezésnek, nőknél üveg, férfiaknál fém vagy gumikatéterrel végzik, diagnosztikus vagy terápiás célból.

A katéterezéssel diagnosztikus célból tisztázható a vizelet genny- és baktériumtartalma, illetve, hogy a hólyag tartalmaz-e vizeletet, vagyis, hogy a vese megfelelően működik-e.

A katéterezést terápiás célból akkor alkalmazzák, ha a beteg nem képes kiüríteni a vizeletét a hólyagizomzat elernyedése vagy valamilyen akadály miatt. A katéter végén lévő nyílás előtt lévő ballont a célhelyen felfújják, ami megkönnyíti a vizelet távozását.

A gyulladások és fertőzések elkerülése érdekében a katéterezést csak steril körülmények között szabad végezni, katéterezés után fertőtlenítő oldattal hólyagmosást is végezhetnek.

Olyan betegségek is vannak, amelyek során a katétert nem lehet eltávolítani, ám legtöbbször ideiglenes megoldás.

Katéterezéskor hólyagtükrözést is végezhetnek, melynek segítségével a két vese működése külön-külön is vizsgálható. A hólyagtükröt és a katétert a húgycsövön át, annak előzetes érzéstelenítése után vezetik be.

Húgyhólyag

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-26 12:49

A húgyhólyag gyűjti össze a vese által termelt vizeletet. Izmos falú, nyálkahártyával bélelt tömlő, a szeméremcsont mögött helyezkedik el, felülről hashártya borítja. A medence üregéből a hasüregbe emelkedik telt állapotban.

Három nyílása van, a két húgyvezeték és a húgycső számára. A vesékből a jobb és bal húgyvezeték nyílásán át jut a húgyhólyagba a vizelet. A húgyhólyagból a húgycsövön keresztül távozik a vizelet a külvilág felé. Ha a hólyag megtelik, és a fala feszül, akkor alakul ki a vizelési inger. A húgycső nyílása körül akaratlagosan nyitható és zárható záróizom van, emellett a záróizmok tónusát a vegetatív idegrendszer is szabályozza. Vizelés közben a húgycső izmos fala is összehúzódik, hogy kinyomja magából a vizeletet.

Urosztómia

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-26 11:14

Az urosztómia olyan sebészi eljárás, amelyet a húgyhólyag eltávolítása, kiiktat(ód)ása vagy a fontos elvezető húgyutak elzáródása miatt szoktak elvégezni.

A beavatkozás célja, hogy a vesékben folyamatosan termelődő és a húgyvezetékekbe jutó vizelet szabadon távozhasson a szervezetből. A hasi oldalon egy mesterséges nyílást (urosztóma) alakítanak ki, amin keresztül a vizelet kiürülhet. A sztóma száját és a húgyvezetéket gyakran egy olyan izolált vastag- vagy vékonybélszakasz köti össze, melynek másik végét elzárják, és mindkét húgyvezetékkel összevarrják.

A húgyúti (vizeletkiválasztó és -elvezető) szervek és részeik

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-05 16:41

Az ember kiválasztó szervrendszerének részei a hasüregben, de a hashártya mögött elhelyezkedő páros vesék, melyek kéregállományra, velőállományra és vesemedencére oszthatók. A vese felelős a vér átszűréséért, tisztításáért, a felesleges és káros anyagok a vizelettel távoznak a szervezetből.

Az átszűrt vizelet a vesemedencéből a húgyvezetékeken át a húgyhólyagba jut, a húgycsövön át pedig távozik a szervezetből. A húgyhólyag izmos falú, nyálkahártyával bélelt tömlő, a kismedence alsó felében helyezkedik el. A húgycső belső nyílása körül akaratlagosan nyitható és zárható záróizom van, melynek tónusát a vegetatív idegrendszer is szabályozza.

A vesék felső csúcsánál elhelyezkedő hormontermelő szervek a mellékvesék, amelyek nem tartoznak a húgyúti rendszerhez, csak a szoros közelség miatt említendők itt meg.

Az ábrán a húgyúti szervek láthatók, valamint a jobb oldali mellékvese, továbbá a fő verőér (aorta) és a test alsó felének vénás elvezetését biztosító vena cava inferior (szó szerinti fordításban alsó üres visszér).

Egykilós követ operáltak ki egy betegből Debrecenben

Független Hírügynökség - 2009-01-20 18:52
Több mint egykilós, úgynevezett bélhólyag követ operáltak ki debreceni orvosok egy 48 éves férfi testéből. A strucctojás méretű kő a férfi korábban eltávolított húgyhólyagjának helyén alakult ki, valószínűleg évek alatt.