A cisztitisz elleni küzdelem nagyágyúja: a medveszőlőlevél

Szponzorált tartalom
megjelent:

Napjaink egyik trendje, hogy egyre nagyobb figyelmet kapnak az egyes betegségek gyógyításában a gyógynövények és a gyógynövénykivonatok. Mutatjuk, hogyan segít a medveszőlőlevél a komplikációmentes cisztitisz, azaz a hólyaghurut esetén. (x)

Kis gyógynövénytörténet

Az orvosi medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi) az egyik legrégebb óta ismert húgyúti fertőtlenítő. Nem csak urológiai célokra használták: az észak-amerikai indiánok a növény levelét és piros bogyós termését élelmiszerként fogyasztották, az ókori rómaiak pedig vérzést csillapítottak, sebeket kezeltek vele. Az első hazai leírások a medveszőlőről a 19. század elejéről származnak. A növény leveléből készült tea húgyúti fertőzések ellenszere, és a hivatalos Magyar Gyógyszerkönyv is számon tartja.

A hólyaghurut tünetei

Közismert, hogy a cisztitiszt, köznapi nevén a felfázást nem a hideg, hanem baktériumfertőzés okozza. Nőknél gyakoribb, mert a kórokozók a rövid női húgycsövön keresztül könnyebben jutnak el a húgyhólyagig. Ha megtapadnak a hólyag falán és szaporodni kezdenek, hamarosan kínzó tüneteket tapasztalunk. A felfázás korai tünetei közé soroljuk a gyakori, sürgető vizelési ingert, a vizeletürítés közben jelentkező csípő, égő érzést, illetve a vizelet zavaros színű, kellemetlen szagú lehet. Tapasztalhatunk alhasi fájdalmat is, és úgy érezhetjük, hogy nem sikerül teljesen kiüríteni a hólyagunkat.

Kezelési lehetőségek

A hólyaghurut ellen használt, közkedvelt tőzegáfonyának nincs antibakteriális hatása, de gátolja a kórokozók megtapadását a hólyagfalon. A medveszőlőlevélben található egyik fontos összetevő, az arbutin azonban az emberi szervezetben történő átalakulását követően a hólyagban lévő, gyulladást okozó baktériumokat képes elpusztítani.

Így működik a medveszőlőlevél antibakteriális hatóanyaga

A teával vagy gyógyszerrel bejuttatott medveszőlőlevél-kivonat már említett összetevője, az arbutin a vékonybélből való felszívódást követően a májba jut, ahol átalakul egy kénsavhoz vagy glukuronsavhoz kötött, konjugált hidrokinon nevű vegyületté. Ezután a vesékbe, majd onnan a vizelettel együtt a hólyagba érkezik. Itt részben a vizeletben, részben pedig a felfázást okozó baktériumok belsejébe kerülve szabad hidrokinonná alakul. Ez visszafordíthatatlan következményekkel jár a baktériumok számára. A szabad hidrokinonok ugyanis gátolják azokat a sejten belüli anyagcsere-folyamatokat, amelyek életben tarthatnák a baktériumokat. Ennek a hatásmechanizmusnak az antibiotikumokkal ellentétben az a nagy előnye, hogy a baktériumok a medveszőlőlevél hatóanyagával szemben nem képesek ellenállóvá, azaz rezisztenssé válni. A medveszőlőlevél használatával ráadásul a bél- és a hüvelyflóra egyensúlyának felborulásától sem kell tartani, ami az antibiotikumok ismert mellékhatása.

Medveszőlőlevél-tea: vannak ellenérvek, ellenjavallatok

Ha valaki próbált már forrázatot készíteni a medveszőlő leveléből, tudja, hogy a gyógyhatású főzet meglehetősen keserű, és a fogyasztása kellemetlen gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat okozhat. Ez részben kivédhető azzal, ha nem forrázzuk, hanem hideg vízben áztatjuk a szárított leveleket, mert így kevesebb csersav oldódik ki, a jótékony hatóanyagokhoz azonban így is hozzájutunk. Persze kellemetlen íz és gyomor-bélrendszeri irritáció így is előfordulhat. Várandósoknál nem alkalmazható.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer/Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer/Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Urzinol: medveszőlőlevél-kivonattal a felfázásos panaszok ellen

Ha medveszőlőlevelet használnánk a kezdődő hólyaghurut tünetei ellen, a gyógynövény kivonatát vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszerként is beszerezhetjük a patikából.

Ilyen gyógyszer az Urzinol tabletta, amely a medveszőlőlevél kivonatát koncentrált formában tartalmazza. Az Urzinol hagyományos növényi gyógyszerként, szigorú hatósági előírásoknak megfelelően gyártott készítmény, amely enyhíti a hólyaghurut korai tüneteit: csökkenti a gyakori vizelési ingert, és mérsékli az égő érzést vizeléskor. Az Urzinol szedése mellé fogyasszunk bőségesen folyadékot, mert a gyakori hólyagürítéssel a baktériumok ürülését is elősegítjük.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

A migrén jelentkezése
A migrén jelentkezése

A provokáló tényezők.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.