Húgycső, húgyhólyag vizsgálata MRI-vel?

Tisztelt Radiológus Doktor Úr! 22 éves férfi vagyok, és húgyhólyag, illetve húgycső vizsgálatot szeretnék végezni (akár magán úton), vizeletelakadás miatt. Azonban nagyon félek a húgycsőtükrözéstől, és nem is találtam olyat, aki hamar tudna fogadni, ezért alternatív megoldást is keresek. Az lenne a kérdésem, létezik olyan CT, MRI vizsgálat, amellyel egyértelműen megállapítható a húgycső/húgyhólyag egészségessége? Vagy diagnosztizálható vele esetleg daganat, vagy szűkület oka? Ha igen, akkor pontosan melyik vizsgálat, és elég-e a natív, vagy szükséges kontrasztanyag? Esetleg egyéb alternatív vizsgálatok? Köszönöm szépen a segítséget!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a húgycsőszűkület húgycsőtükrözés MRI témában

Tisztelt Kérdező! A vizelet elakadásának a részleteit, egyéb panaszait nem ismertette. Nem mindegy, hogy történt-e esetleg már beavatkozás a húgycsövön, vagy érte-e baleset, egyéb külső káros hatás, esetleg juthatott-e be idegen anyag. A húgyhólyagot elsőként ultrahanggal érdemes megvizsgálni (telt húgyhólyag szükséges hozzá), további képalkotásban valóban az MR jön szóba. A húgycső esetleges szűkületei egyrészt kontrasztanyagos feltöltéses röntgenvizsgálattal (uretro-cisztográfiával) vizsgálhatók, amit urológusok végeznek. A húgycső környezetét leginkább az MR tisztázhatja. Az MR-kontrasztanyag adásának indokoltságát a vizsgálatot végző orvos dönti el, a páciens beleegyezése szükséges. De legjobb volna, ha urológussal beszélné meg a panaszait, aki az Ön számára leginkább alkalmas vizsgálatot tudja javasolni - ha ez az adott esetben a húgycső tükrözését jelenti, akkor lehet, hogy érdemes megbarátkozni a gondolattal és elvégeztetni.

Kérdés: 2020. december 16., 19:48; Megválaszolva: 2020. december 18., 13:11
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Valyon szükséges lehet a...
Daganat gyanú?
sikeres mellkas rtg.
Tisztelt Dr. Úr! Lehet a kérdésem kissé szokatlan finoman kifejezve, de arra lennék kíváncsi, hogy volt 2 melldaganatom 20 év különbséggel, az...