Milyen vizsgálatok segítik a hólyagrák felismerését?

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A hólyagdaganatok előfordulása az utóbbi években világszerte növekvő tendenciát mutat. Hazánkban évente mintegy 3000 új eset fordul elő, melyek nagyobb része rosszindulatú. Kialakulásuk legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás.

Az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) előrejelzése szerint 2023-ban több mint 80.000 embernél fognak hólyagrákot diagnosztizálni. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen vizsgálatokat végeznek a szakemberek a betegség felismerésének érdekében, valamint útmutatást adunk, hogy mire lehet számítani a diagnózis után.

A betegek egy részének vannak tünetei, azonban a hólyagrák diagnózisára egy rutinvizsgálat során is fény derülhet. Abban az esetben, ha a beteg beszámolója alapján felmerül a hólyagrák gyanúja, a kezelőorvos az alábbi vizsgálatokat rendelheti el:

1. Vizeletvizsgálat

A vizelet középsugarából gyűjtött mintából az alábbi vizsgálatokat végzik a laborban:

  • Citológia: a vizelet mikroszkópos vizsgálata során daganatos, illetve rákmegelőző állapotban levő sejteket keresnek. A negatív eredmény nem jelent 100%-os daganatmentességet!
  • Tenyésztés: a vizeletmintában esetlegesen előforduló gombák és baktériumok kimutatására szolgál. A vizelet speciális táptalajra kerül, majd több nap várakozás után a megjelenő telepek alapján meghatározzák a mikroorganizmusok fajtáját és mennyiségét. A vizsgálat segít kizárni az egyéb, nem rákos eredetű folyamatokat (mint a húgyúti fertőzések).
  • Tumormarker teszt: a daganatos sejtek által termelt specifikus anyagok (különböző fehérjék, hormonok) vizsgálatára szolgál. Többféle vizeletmarker teszt létezik, amelyekről orvosa bővebb felvilágosítással tud szolgálni.

2. Hólyagtükrözés (cisztoszkópia)

A hólyagrák kivizsgálásának egyik legfontosabb eszköze. A helyi érzéstelenítésben végzett vizsgálat során az urológus egy vékony, megvilágított csövet (cisztoszkópot) vezet a húgycsőbe, hogy belülről láthassa a húgyhólyag, valamint a húgycső falát. Előtte az orvos sóoldattal tölti fel a hólyagot, hogy teljesebb képet nyerhessen az esetleges rendellenes szövetekről, egyenlőtlenségekről, kitüremkedésekről, csomókról, illetve elzáródásokról. A cisztoszkópia általában fájdalommentes vizsgálat és nem igényel kórházi bentfekvést.

3. Biopszia

Amennyiben a hólyagtükrözés során az orvos elváltozást fedez fel, mintavétel (biopszia) válik szükségessé. A szövetminta patológiai laboratóriumba kerül, ahol azt mikroszkóp alatt megvizsgálják, hogy megerősítsék vagy kizárják a daganat jelenlétét. A biopszia egyaránt alkalmas a tumor előrehaladottságának megállapítására is, amely aztán meghatározza a jövőbeni terápiás lehetőségeket. A daganat eltávolítása a húgycsövön keresztül, endoszkópos módszerrel történik (ez az úgynevezett transzuretrális rezekció). Ennek során nem csupán maga a tumor kerül kimetszésre, hanem a környező szövet egy része is: így megállapítható, hogy a daganat átterjedt‑e a hólyagfal izomrétegébe. A hólyagdaganatot ezután a stádiuma, az altípusa, valamint a daganatsejtek agresszivitásának foka szerint osztályozzák.

Bővebben A húgyhólyagdaganatokról és szövettani típusaikról

4. Képalkotó eljárások

Ha a daganatot nem ismerik fel időben, a rákos sejtek testszerte szétszóródhatnak. Ezekben az esetekben képalkotó eljárások segítségével feltérképezhetők a megnagyobbodott nyirokcsomók, illetve a daganatos elváltozások a beteg szerveiben és szöveteiben. A képalkotó vizsgálatokra telt hólyaggal ajánlott menni.

  • Kontrasztanyagos CT: a húgyvezetékről, a -hólyagról, a vesékről és a közeli nyirokcsomókról, továbbá a daganat elhelyezkedéséről, alakjáról, méretéről és terjedéséről is nyújt információt.
  • Intravénás pyelogram (IVP): kontrasztanyag befecskendezése után röntgenfelvételek készülnek, melyen láthatóvá válnak a vizeletkiválasztó rendszerben levő elváltozások.
  • Ultrahang: segítségével meghatározható a daganatok mérete és elhelyezkedése.
  • MRI: a mágneses rezonancia vizsgálat részletes képet ad a test lágy szöveteiről: megmutatja, hogy a daganat milyen mélyen nyúlik be a hólyagba, és hogy adott-e áttétet a közeli szövetekben vagy nyirokcsomókban.
  • Csontszcintigráfia (csont-izotópvizsgálat, csontscan): nagyon érzékeny módszer, hamarabb képes jelezni a csontfolyamatok kóros elváltozásait, mint a röntgensugár.
  • Mellkasröntgen: annak megállapítására szolgál, hogy a daganat átterjedt-e a beteg tüdejére. Ennek pontos megállapításához elengedhetetlen a CT-vizsgálat is.

Amennyiben az orvos megerősíti a hólyagrák diagnózisát, egyéb vizsgálatok következnek a daganat kiterjedésének és előrehaladottságának megállapítása érdekében. A hólyagrák kezelhető és korai stádiumban gyakran – eltávolítással – gyógyítható. A kapott eredményeket kezelőorvosa elmagyarázza Önnek, megválaszolja a felmerülő kérdéseket, illetve átbeszélik a kezelési tervet is.

Mint egyéb daganattípusoknál is, itt is a korai felismerés a sikeres kezelés kulcsa, ugyanakkor hólyagrák esetében gyógyulás a későbbi stádiumokban is lehetséges. Legtöbb esetben az első és egyetlen tünet a vizeletben megjelenő vér, azonban egyéb húgyúti panaszok is célzott kivizsgálást igényelhetnek. Kerüljük az öndiagnózist, panasz esetén mihamarabb forduljunk szakorvoshoz!

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Forrás: How do doctors diagnose bladder cancer? (Medical News Today), Diagnostic Cystoscopy (YouTube)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Dr. Hajós György, urológus
Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus
Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.