A női húgyhólyag mikrobiomja

szerző: D. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent: 2022.11.11.

Az emberi testben legalább annyi, de inkább több mikroorganizmus él, mint amennyi sejtből testünk felépül. A test különböző részein különböző ezen mikroorganizmusok összetétele, mások élnek a bőrünkön, és mások a beleinkben, vagy a hüvelyben. Mikrobiomnak nevezzük a különböző mikroorganizmusok adott biológiai környezetre jellemző, viszonylag állandó összetételű csoportját.

Az egészséges szervezet működését nagymértékben befolyásolja a megfelelő összetételű mikrobiom, hiszen a mikrobiom tagjai segítenek a kórokozók megállításában, és támogatják az immunrendszer működését.

A húgyhólyag mikrobiomja

Hagyományosan a húgyhólyagot egy steril helynek tekintettük az emberi szervezetben, és hosszú ideig a vizeletből kimutatható kórokozók egyúttal húgyúti fertőzést is jelentettek.

Az utóbbi időszakban a diagnosztikai eljárások jelentős fejlődésének köszönhetően a húgyhólyag mikrobiomja is fokozatosan azonosítható lett. Ugyanakkor nem volt egyszerű beazonosítani a normál mikrobiom tagjait, hiszen a mintavételt kifejezetten megnehezíti - különösen nők esetében - a hüvely és a jellegzetes hüvelyflóra a közelsége, illetve a húgycső kivezető nyílása közvetlenül a bőr mikrobiomjával is összeköttetésben van.

A húgyhólyag mikrobiomja jelentősen különbözik a test többi részén található mikrobiomtól, hiszen sokkal kisebb számú és sokkal kevesebb típusú mikroorganizmus van jelen egy folyamatosan tisztuló környezetben.

A húgyhólyagban jelen lévő mikroorganizmusok összetételét befolyásoló tényezők

A női húgycső közvetlen környezetében található a hüvely nyílása is, és a külső nemi szervek fedik mindkettőt. A normál hüvelyflórát alkotó mikroorganizmusok kis része igen kis számban a húgyhólyag mikrobiomjában is megtalálható. Ilyen például a védő szerepet betöltő Lactobacillusok néhány típusa, de kimutatható a Gardnerella nevű baktérium is, aminek néhány törzse felelős a visszatérő hüvelyi fertőzések kialakulásáért is.

Vannak olyan tanulmányok is, melyek egyértelmű kapcsolatot mutattak ki a bélflóra és a húgyhólyag flórája között, ahonnan viszont számos betegséget okozó mikroorganizmus származik.

Mi történik, amikor felborul a húgyhólyag mikrobiomjának egyensúlya?

A leginkább nyilvánvaló következmény a húgyúti fertőzések kialakulása. A kiváltó kórokozó gyakran a hüvelyből származik, emellett a korábban említett bélflóra tagjai is sokszor okozhatják a kellemetlen betegség kialakulását.

A fertőzések mellett a mikrobiom összetételének megváltozása szerepet játszhat a vizeletvisszatartási nehézségek kialakulásában is. Van olyan baktérium, ami a jelenlétével csökkenti a húgyhólyag izomösszehúzódási képességét, így az akaratlan vizeletvesztés előfordulását, míg más baktériumok fokozhatják az izomsejtek aktivitását, így ezen izmok kontrollálása nehezebb lesz, és vizelet inkontinencia alakulhat ki.

A fentiek mellett vizsgálják a húgyhólyag mikrobiomjának a szerepét a veseátültetés utáni komplikációk esetében, és a húgyhólyag különböző működési rendellenességeinek létrejöttében is.

Mit tehet egy nő, amivel a húgyhólyag mikrobiomját támogathatja?

A húgyhólyag mikrobiomjának az egyik legfontosabb tulajdonsága, amit említettük a cikk elején is, az, hogy abban csak igen kis számban vannak jelen mikroorganizmusok, ellenben kórokozók is folyamatosan jelen lehetnek mellettük. A kis szám egyik fontos oka igen egyszerű. A húgyhólyag tisztulása folyamatos, hiszen a rendszeres vizeletürítéssel a mikroorganizmusok jó része is folyamatosan távozik. Ezt a folyamatot könnyedén támogathatjuk megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztással és emellett a vizelet szükség szerinti rendszeres ürítésével. Amennyiben megoldható, vizelési inger esetén nem érdemes visszatartani az ürítést, hiszen a pangó vizeletben könnyedén szaporodásnak indulhat bármelyik kórokozó, felborulhat a mikrobiom.

A fentiek mellett igen fontos az egészséges hüvelyi mikrobiom támogatása is, azért, hogy a húgyhólyagban megjelenő hüvelyi mikroorganizmusok ne okozhassanak húgyúti fertőzéseket.

A fentiek segíthetnek abban, hogy egyszerű, kis lépésekkel vigyázzunk a szervezetünk egészségére.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Nyitott húgyhólyag és az aktív sport

A nyitott hólyag (extrophia vesicae urinariae) egy fejlődési rendellenesség, amely a fiú és leány magzatokban egyaránt előfordul. 50 000 szülésre...

Hogyan gyógyítható az éjszakai bepisilés?

Az éjszakai bepisilés (enuresis nocturna, EN) kezelésével megelőzhetők a betegség következményei: a szorongás, az önbizalomhiány, a családon...

Bepisil, becsepeg, rohan a WC-re - Gyermekkori húgyhólyagműködési zavarok

Egy csecsemő gyakran és kis mennyiségű vizeletet ürít. Elég kibontani a pelenkát és hűvösebb levegő éri a bőrét, vagy megcirógatjuk, és akár...

Betegségre utalhat a vizelet jellege

A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem...

Húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás

A húgyhólyaghurut jellegzetes tünetekkel jár: hidegrázás, láz, alhasi fájdalom mellett jellemző a gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár...

Az urológiai szervek sérülései (vesék, húgyvezeték, húgyhólyag)

Az urológiai szervek sérülései (traumái) ismertetése előtt érdemes tisztázni azok elhelyezkedését. A leggyakoribbak a vesék sérülései, és azok...

A felfázás hideg időben is elkerülhető

A hideg hónapokban a leggyakoribb panaszok egyike a felfázásból adódó gyakori vizelési inger, alhasi fájdalommal. Főleg a nőknél gyakori probléma...

Húgyúti fertőzések gyermekkorban

A húgyúti fertőzések gyermekkorban a második leggyakrabban előforduló bakteriális fertőzések. Ezek közé soroljuk a húgyhólyaggyulladást és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.