Mit kell tudni a hólyagtréningről hiperaktív hólyag esetében, és hogyan kell azt elvégezni?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna frissítve:

A hólyagtréning lényege, hogy az ember tudatosan törekszik arra, hogy meghatározott időközönként vizeletet ürítsen. Az alapgondolat az, hogy idővel fokozatosan növeljük ezeket az időközöket. Ez a módszer nagyobb hólyagkapacitáshoz és jobb hólyagkontrollhoz vezethet.

Az emberek mintegy 16,5%-át érintheti a hiperaktív hólyag szindróma (overactive bladder syndrome (OAB)) elnevezésű állapot, ami gyakori és sürgető vizelési ingert okoz.

Számos hiperaktív hólyag szindrómában szenvedő ember számára a hólyagtréning az életminőség javításának lehetőségét rejti magában.

A cikk részletesen bemutatja, hogy mi is az a hólyagtréning, hogyan működik, és hogyan kell azt elvégezni, valamint kitér ennek a kezelési lehetőségnek az előnyeire is.

Mi az a hólyagtréning?

A hólyagtréningnek számos más elnevezése is van, többek között „hólyagrehabilitáció”, „húgyhólyag-reedukáció” és „hólyagtorna”. Bár a kutatók még nem állapodtak meg a hólyagtréning egységes definícióját illetően, ez a nem gyógyszeres terápia rendszerint a következő elemeket foglalja magába:

  • az érintett személyek edukálását a húgyhólyag és a vizeletürítés működéséről,
  • a meghatározott időközönként történő vizeletürítésre irányuló tréningprogramot, amely esetében a vizeletürítések közt eltelt időközök idővel fokozatosan növekednek,
  • a pozitív megerősítő programot a gyakorlat fenntartása érdekében.

A hólyagtréning-terápia átlagos időtartama 8-12 hét. Az emberek egyénileg vagy csoportosan vehetnek részt hólyagtréning-terápián.

Hogyan működik a hólyagtréning?

A hiperaktív hólyag szindróma olyan állapot, amelynek következtében az érintett személyek gyakori és sürgető vizelési ingert érzékelnek. Amint azt egy a 2020-as cikk is kifejti, a hólyagtréning több különböző módon is javíthat az adott személy hiperaktív hólyag szindrómájának állapotán:

  • azáltal, hogy segít elterelni a figyelmét a vizelési ingerről,
  • azáltal, hogy segít relaxálni, aminek köszönhetően kevésbé szorong a gyakori vizeletürítés miatt,
  • azáltal, hogy fejleszti az akaraterejét annak érdekében, hogy ritkábban történjen vizeletürítés,
  • azáltal, hogy növeli az érintett személy fiziológiai vizeletvisszatartó kapacitását.

Érdemes megjegyezni, hogy az orvosok a hólyagtréning mellett más terápiákat is javasolhatnak. Ezek között szerepelhetnek más, nem gyógyszeres beavatkozások, például a medencefenéki izmok edzése (például ilyen a hazai Kriston-féle intimtorna, mely külön nőknek, férfiaknak, gyerekeknek is kínál edzéstervet).

Az orvos által javasolt kezelési terv tartalmazhat akár valamilyen gyógyszeres terápiát is.

A hólyagtréning előnyei

A hólyagtréning egyik fontos előnye, hogy nagyon alacsony kockázatú kezelési lehetőség. Természetesen az, hogy a módszer előnyös-e, a hatékonyságától is függ. Tudományos bizonyítékok állnak azonban rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a hólyagtréning javíthatja a hiperaktív hólyag szindróma tüneteit.

Egy 2018-as randomizált kontrollált vizsgálat például 22 és 65 év közötti nők egy olyan csoportját vizsgálta, akik mindannyian hiperaktív hólyag szindrómában szenvedtek.

A vizsgálat során arra kérték ezeket a nőket, hogy egy 12 hetes időszakon keresztül rögzítsék a tüneteik súlyosságát és az életminőségüket. Ezen időszak alatt azok a nők, akik hólyagtréning-terápiában részesültek, a következőket említették:

  • jobb életminőség,
  • ritkább vizelési inger,
  • gyengébb vizelési inger,
  • kevesebb „baleset”.

A hólyagtréning hatékonynak bizonyulhat a vizeletinkontinencia kezelésében is, vagyis amikor valaki nehezen tudja kontrollálni azt, hogy mikor történjen vizeletürítés.

Egy kisméretű pilot kutatás során a hólyagkontroll javulását tapasztalták egy olyan idősebb nőkből álló csoport esetében, akik a hólyagtréninget testedzéssel kombinálták.

Egy 2019-es vizsgálat szintén arra engedett következtetni, hogy a hólyagtréning javíthatja a vizeletinkontinenciát, ha a medencefenéki izmok edzésével együttesen kerül alkalmazásra.

Ugyanakkor mindkét vizsgálatnak nyilvánvaló korlátai voltak. Ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a hatékonyságát, a kutatóknak több kutatást kell elvégezniük a hólyagtréning hiperaktív hólyag szindróma esetén történő alkalmazásával kapcsolatosan.

Hogyan kell elvégezni a hólyagtréninget?

A hólyagtréning gyakorlatai programonként változhatnak. Ennek ellenére azonban létezik néhány közös jellemző. Egy tanulmány ezeket a következőképpen sorolja fel:

  • a nap folyamán rendszeres időközönként vizeletürítés szándékával az illemhelyiség felkeresése,
  • az időközök hosszának apránként történő növelése 5, 10, 15 vagy 20 perces periódusokkal,
  • az illemhelyiség felkeresésének elkerülése, amennyiben nem áll fenn erős vizelési inger,
  • próbáljunk meg várni néhány pillanatot a vizeletürítést megelőzően, az erős vizelési inger ellenére is.

Ezt a programot éjszaka nehezebb lehet betartani. A program nappali gyakorlatként történő megkezdése a legtöbb ember számára célravezetőbb lehet, legalábbis a hólyagtréning kezdeti szakaszában.

Ez is érdekelheti Hiperaktív hólyaggal az ágyban - Tippek a jó alváshoz és szexhez

Mikor konzultáljunk orvossal?

A hiperaktív hólyag szindróma gyakran előforduló állapot, a hatásai ugyanakkor súlyosak lehetnek.

Amint egy 2018-as áttekintés kifejti, a hiperaktív hólyag szindróma egyik tünete a nocturia (éjszakai vizelés), ami azt jelenti, hogy az érintett személy éjszaka felébred vizeletet üríteni. A nocturia megzavarja az illető alvását, ami egy létfontosságú élettani folyamat. Bizonyított, hogy a nocturia a következő egészségügyi problémákhoz vezethet:

  • rossz alvásminőség,
  • alacsonyabb életminőség,
  • depresszió.

Azoknak, akiknél előfordul nocturia, érdemes lehet konzultálni az orvosukkal a hólyagtréningről és más, hiperaktív hólyag szindrómára irányuló kezelésekről. Ugyanez vonatkozik azokra a hiperaktív hólyag szindrómában szenvedő betegekre is, akik nem tapasztalnak nocturiát, mivel akár már a nappali tünetek is zavaróak lehetnek.

A hiperaktív hólyag szindróma gyakori kezelései közé tartozik az életmódváltás, a húgyhólyagot irritáló anyagok (ilyenek például az alkoholos, szénsavas vagy koffeintartalmú italok, a citrusfélék, a paradicsom) kerülése és a gyógyszeres terápia.

Azoknak a húgyhólyagtüneteket tapasztaló betegeknek, akik esetében még nem került sor a diagnózis felállítására, érdemes orvoshoz fordulniuk, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nincs-e fertőzésük, vér a vizeletükben, nem áll-e fenn esetükben valamilyen daganatos megbetegedés vagy nincs-e valamilyen egyéb betegségük.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
Forrás: What to know about bladder training for overactive bladder, and how to do it (MedicalNewsToday)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.