Gyermektervezés téma

A nők zöme tart attól, ha negyven év felett szüli első gyermekét

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-10-06 13:33
A szülész-nőgyógyász szakorvosok állásfoglalása pár esztendeje még az volt, hogy a nőknek ajánlatos első gyermeküket 30 éves korukig világra hozni. Nem egységes álláspont, de már ez az életkor 35 évre tolódott ki.

Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

WEBBeteg - T. Zs., fordító - 2022-04-03 19:03
Termékenység
Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik pozitívan befolyásolhatják a sikeres megtermékenyülést, és amelyek kipróbálásával a vártnál hamarabb sikerülhet a családalapítás.

Bekövetkezhet a vetélés vérzés nélkül is?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - 2022-02-09 11:03
Vetélés
A vetélések döntő többségében az első tünet a vérzés és az alhasi görcs szokott lenni. Azonban nem mindig jelentkeznek panaszok, vagy egészen más jellegű tünetek miatt fordulnak orvoshoz a kismamák.

Teherbe esést segítő tanácsok

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2021-12-28 22:03
Ha egyszer úgy gondoljuk, készen állunk a családalapításra, akkor az utolsó dolog, amire vágyunk, az a várakozás. Bár az időzítés az anyatermészeten múlik, van néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy növeljük a mielőbbi teherbe esés esélyét.

Vállalhatok-e terhességet, ha súlyos migrénem van?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2021-11-19 22:03
A migrén egy rohamokban jelentkező, erős, egyoldali fejfájás. Kezeletlenül a rohamok egyre erősödnek és rontják az életminőséget. Arra azonban az orvosok sokáig nem is gondoltak, hogy a nők egy jelentős része azért mondott le a gyermekáldásról, mert attól tartott, hogy a migrénje árthat a születendő kisbabája egészségének.

Gyermekvállalás Down-szindrómás gyermek után

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-10-03 17:36
Egy Down-szindrómás gyermek születése után az újabb terhességet vállaló szülők általában készek elfogadni az új baba érkezésével fellépő helyzetet, akár Down-szindrómás, akár egészséges lesz. Ugyanakkor számos olyan felmerülő félelem és aggodalom van, mely a legtöbb ilyen szülőben felmerül.

A diagnózis: Down-szindróma - Hogyan dolgozhatják fel a szülők?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2018-05-28 20:09
Szinte elképzelni is nehéz, milyen vegyes érzelmekkel szembesülnek azok a szülők, akiknek gyermeke Down-szindrómával születik. Ilyenkor talán még fontosabb egymás támogatása, mint máskor, azonban sokszor az apa és az anya reakciói teljesen eltérnek egymástól, és az ebből adódó nézeteltérések egyáltalán nem segítenek.

Gyermekvállalás: mennyi időm van még?

EndoCare Endokrinológiai Központ - Dr. Szakács Zoltán, szülész-nőgyógyász - 2018-01-26 11:25
Az orvosok, szociológusok, közgazdászok, pszichológusok mind gyakrabban hívják fel figyelmünket arra, hogy a fejlett országokban az utóbbi egy-két évtizedben egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás kora. Ezért az egyik legfontosabb információ a női szervezet állapotáról az a termékenységet tükröző eredmény, amely személyre szabottan megmutatja, mennyi idő állhat még rendelkezésre a gondtalan teherbeeséshez.

7 tipp a gyorsabb teherbeeséshez

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017-12-29 20:11
Teherbeesés
A családalapítással a döntés meghozatala után senki sem szeret várni, ám a természet sajnos nem mindig így működik. Nagyon sok nő számára nehéz a várakozással teli időszak, mikor meg kell tapasztalnia, hogy nem tud mindent kontrollálni. Ennek ellenére van néhány dolog, amivel elősegítheti a mihamarabbi teherbeesést.

A meddőség jelenlegi helyzete

WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász - 2017-10-24 05:21
Meddőség
A nagy populációkon elvégzett vizsgálatok alapján a legtöbb pár (100-ból kb. 84) esetében, rendszeres nemi élet mellett (hetente két-három alkalom) az első évben bekövetkezik a kívánt terhesség, majd a maradék (16 százalék) felénél a következő évben. Ezen adatok szerint tehát kb. a párok 8 százalékát érinti a szubfertilitás-infertilitás.
Mintegy 20 százalékkal növekedhet a megtermékenyülés valószínűsége az in vitro eljárásoknál és az inszeminációnál egy új magyar módszernek köszönhetően. A Quantbio Kft. által kifejlesztett Prelife-teszt segítségével a méhnyálkahártya állapotáról szerzett ismeretek birtokában megadható a beültetett embrió megtapadására legnagyobb esélyt ígérő időpont.
Nagyon gyorsan telnek az évek, már 37 éves leszek ebben az évben. Két éve házas vagyok, van gyerekem, aki 6 éves lesz, de nem a férjemtől, és most szeretnénk egy közös babát is. - N. és férje most a hatodik beültetésen vannak túl a lombikbébi programban. Történetükön keresztül a mesterséges megtermékenyítéssel járó küzdelmes időszakba tekinthetünk be.

Hány évesen vállaljunk gyermeket?

Red Lemon Media - 2016-05-18 11:25
Napjaink életvezetési tudatosságát komolyan áthatja a gyermektervezés kérdésköre, amely során beszélhetünk pszichológiai, egzisztenciális és biológiai szempontokról - ezek figyelembe vétele nélkülözhetetlen a tervezés első fázisában. A meghatározó külső körülményeken túl a legfontosabb aspektus azonban az, hogy a női szervezet mikor áll legjobban készen a várandósságra.
Egy rövid történet arról, hogy az endometriózis miért nem jelent automatikusan meddőséget. Az endometriózisban a méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetőben, a petefészek falában, vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be. Ritkán az endometrium a kismedencét is elhagyhatja.

Péterfy Bori: ösztönösen letettem a cigarettát, figyeltem arra, miként élek

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2013-08-31 09:41
Tíz százalék körüli a 38 év felett szülő nők aránya – derül ki a Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adataiból. Minél később szül egy nő, annál nagyobb lehet a szövődmények aránya, de ha a kitolódott gyermekvállalásra tudatosan készülnek, csökkenthető a kockázat.

Lehet, hogy nem lehet gyerekem, honnan tudhatom?

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2018-01-24 21:06
Jónapot, Régebb óta kondizok, lassan 4 éve És táplálék kiegészítőket is szedek.Huzamosabb ideje.Tomegnovelot és Fehérje port.Néhány kihagyásokkal! Viszont ott tartunk hogy gyereket akarunk lassan a barátnőmmel és félek attól hogy nem lehet gyerekem.

hormonok 42

Orvos valaszol - Dr. Tekse István - 2015-11-18 08:33
Tisztelt Doktor úr! Februárban volt egy nem fejlődő terhességem aminek már az első hetekben vége lett. Aztán egy hónapig szedtem fogamzásgátlót, ami alatt gyakran vérezgettem. Júniusban HPV NA-t azonosítottak isoprimosine kúrát kaptam, három hónap

Gyermekvállalás elötti diétázás

Orvos valaszol - Dr. Tekse István - 2014-06-13 19:39
A kérdésem az lenne, miután igen túlsúlyos vagyok és diétázni szeretnek, körülbelül fél éve nem védekezünk, mert babát szeretnénk, befolyásolja-e a diétázás a teherbe esés lehetőséget? Vagy lehet, hogy pont a túlsúly miatt nem esek olyan könnyen teh

Sjörgen szindróma és gyermekvállalás

Orvos valaszol - Dr. Tekse István - 2014-05-16 10:14
Kedves Doktor Úr / Doktornö! Szeretnék pár kérdest feltenni Önnek, m sajnos ahova tartozom kórházba semmit nem segitettek.Nálam 2011-ben kezdödtek a panaszok höemelkedéssel, állandó fáradsággal, orvostól orvosig jártam, semmit nem találtak es 2 év

Mikor vállalhatok újabb gyermeket?

Orvos valaszol - Dr. Tekse István - 2014-03-29 14:29
Kérdés: Tisztelt Doktor Úr/Nõ. Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2013. novemberében szültem császármetszéssel.Iker terhes voltam az egyik gyermekem 28hetes korában elhalt sajnos, de még akkor bent tartották õket így 35 hétre született a fiam. Azt

Pajzsmirigy - Babaproject

Orvos valaszol - Dr. Fáklya Mónika - 2014-03-04 15:59
Tisztelt Doktor Úr, A véleményét, tanácsát szeretném kérni. Babát terveznénk, és mivel a nővéremnek pajzsmirigy alulműködése volt, így biztonságképp én is megnézettem. A következő értékeim lettek: TSH: 2.85; FT3: 4.72; FT4: 13.85; ATPO: 487; C