• Gyermekvállalás Down-szindrómás gyermek után

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter

    Egy Down-szindrómás gyermek születése után az újabb terhességet vállaló szülők általában készek elfogadni az új baba érkezésével fellépő helyzetet, akár Down-szindrómás, akár egészséges lesz. Ugyanakkor számos olyan felmerülő félelem és aggodalom van, mely a legtöbb ilyen szülőben felmerül.

    A leggyakoribb félelmek

    • Félelem attól, hogy egy újabb, orvosi ellátásra szoruló gyermekük születik.
    • Félelem attól, hogy a Down-szindrómával járó egészségügyi állapotok szenvedést fognak okozni a gyermeknek és a családnak.
    • Félelem attól, hogy újra kell szervezniük az életüket, hogy két sajátos szükségletekkel rendelkező emberről gondoskodjanak, illetve az ezzel járó kihívásoktól.
    • Félelem a társadalom, család és barátok ítéletétől.
    • Aggodalom a család anyagi stabilitásának elvesztésétől, illetve a személyes álmok feladása miatt, hogy megfelelő ellátást biztosíthasson gyermekeinek.
    • Aggodalom amiatt, hogy az érzelmi stressz veszélyezteti a család személyes kapcsolatait, beleértve a házastársak közöttit is.
    • Aggodalom amiatt, milyen oktatási, egészségügyi ellátáshoz fog a gyermek hozzájutni.
    • Aggodalom a család életminősége miatt, beleértve a többi gyereket is, akiknek esetleg fel kell adni a saját igényeiket, és meg kell tanulniuk megérteni, hogy a testvérük különleges ellátást és több figyelmet igényel.

    Hirdetés

    Ezek a félelmek nagyon sok szülőben ott vannak, mégsem dönt mindenki a genetikai teszt mellett. A Down-szindróma kiszűrésének legbiztosabb módja még mindig a magzatvízvizsgálat, ám vannak szülők, akik számára az ezen való részvétel nem csak az azzal járó vetélési kockázat miatt kellemetlen, hanem azok miatt az ítélkező ismerősök miatt is, akik úgy vélik, a tesztet azért csináltatják meg, hogy eldöntsék, megtartják-e a terhességet vagy sem. Noha sok esetben ez igaz, vannak olyanok is, akik számára az amniocentézis egy eszköz, mely segít abban, hogy megismerjék, mi vár rájuk, és felkészüljenek rá.

    Bővebben A Down-szindróma szűrési lehetőségeiről

    Hogyan nézzen szembe a félelmekkel?

    Az érett, felelősségteljes felkészülés a terhességre a legjobb módja annak, hogy felkészüljenek a gyermek érkezésére, akár egészséges, akár speciális igényű a baba.

    Annak megfontolása és eldöntése, hogy vállalják-e a Down-szindróma szűrését szolgáló genetikai tesztet vagy sem, a pár intim döntése - kérjék meg a családtagokat, hogy tartsák tiszteletben ezt!

    Ne feledje, még abban az esetben, ha a genetikai rendellenességek kiszűrésére az amniocentézis mellett döntenek sem garantált a tökéletes szülői tapasztalat. Ez a fő oka annak, hogy a gyermekvállalásnak a feltétel nélküli szeretetre való elköteleződésnek kellene lennie.

    Egy Down-szindrómás gyermek sok új dologra tanítja a szüleit, családtagjait

    Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy meg kell tanulniuk egy új, sűrű napirend szerint élni, mely terápiákkal és orvosi vizsgálatokkal van tele.

    Sok szülő számára egy Down-szindrómás gyermek után a következő terhességnél azért is fontos a genetikai vizsgálat, hogy időben megtudják, gyermekük beteg-e vagy sem. Amennyiben a baba beteg, és a megtartása mellett döntenek, ez segít felkészülni a jövőre, ha pedig egészséges, nyugalmat és békét nyújt a várandósság hátralévő hónapjaira.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító, verywell.com
    Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita pszichiáter, pszichoterapeuta

    Módosítva: 2019.06.09 15:06, Megjelenés: 2018.06.30 09:14
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    WEBBeteg - MTI, hirado.hu

    Szájmaszkot a fertőzött betegeknek kellene viselniük, és nem az egészségeseknek.

    2019-nCoV és influenza

    2019-nCoV és influenza

    F. Zs., fordító

    Miben hasonlít és miben különbözik az új koronavírus az influenzától?

    Teherbeesést segítő tanácsok

    Ha egyszer úgy gondoljuk, készen állunk a családalapításra, akkor az utolsó dolog, amire vágyunk, az a várakozás. Bár az időzítés az anyatermészeten múlik, van néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy növeljük a mielőbbi teherbeesés esélyét.

    Ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és beavatkozások

    Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt, jelenleg is finanszírozott gyógyszerek és meddőségi beavatkozások - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

    Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

    Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Érzékeny a bőre?
    Megfelelő kozmetikumok segítségével sokat tehet bőre egészségéért és szépségéért.
    Ezerarcú PMS
    Az alábbi tanácsok egyszerűen segíthetnek a tünetek enyhítésében.
    Elkerülnéd az antibiotikumot?
    Saját magunk is alkalmazhatunk bizonyos intézkedéseket a felfázás megelőzésére.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások