• Gyermekvállalás Down-szindrómás gyermek után

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter

    Egy Down-szindrómás gyermek születése után az újabb terhességet vállaló szülők általában készek elfogadni az új baba érkezésével fellépő helyzetet, akár Down-szindrómás, akár egészséges lesz. Ugyanakkor számos olyan felmerülő félelem és aggodalom van, mely a legtöbb ilyen szülőben felmerül.

    A leggyakoribb félelmek

    • Félelem attól, hogy egy újabb, orvosi ellátásra szoruló gyermekük születik.
    • Félelem attól, hogy a Down-szindrómával járó egészségügyi állapotok szenvedést fognak okozni a gyermeknek és a családnak.
    • Félelem attól, hogy újra kell szervezniük az életüket, hogy két sajátos szükségletekkel rendelkező emberről gondoskodjanak, illetve az ezzel járó kihívásoktól.
    • Félelem a társadalom, család és barátok ítéletétől.
    • Aggodalom a család anyagi stabilitásának elvesztésétől, illetve a személyes álmok feladása miatt, hogy megfelelő ellátást biztosíthasson gyermekeinek.
    • Aggodalom amiatt, hogy az érzelmi stressz veszélyezteti a család személyes kapcsolatait, beleértve a házastársak közöttit is.
    • Aggodalom amiatt, milyen oktatási, egészségügyi ellátáshoz fog a gyermek hozzájutni.
    • Aggodalom a család életminősége miatt, beleértve a többi gyereket is, akiknek esetleg fel kell adni a saját igényeiket, és meg kell tanulniuk megérteni, hogy a testvérük különleges ellátást és több figyelmet igényel.

    Hirdetés

    Ezek a félelmek nagyon sok szülőben ott vannak, mégsem dönt mindenki a genetikai teszt mellett. A Down-szindróma kiszűrésének legbiztosabb módja még mindig a magzatvízvizsgálat, ám vannak szülők, akik számára az ezen való részvétel nem csak az azzal járó vetélési kockázat miatt kellemetlen, hanem azok miatt az ítélkező ismerősök miatt is, akik úgy vélik, a tesztet azért csináltatják meg, hogy eldöntsék, megtartják-e a terhességet vagy sem. Noha sok esetben ez igaz, vannak olyanok is, akik számára az amniocentézis egy eszköz, mely segít abban, hogy megismerjék, mi vár rájuk, és felkészüljenek rá.

    Bővebben A Down-szindróma szűrési lehetőségeiről

    Hogyan nézzen szembe a félelmekkel?

    Az érett, felelősségteljes felkészülés a terhességre a legjobb módja annak, hogy felkészüljenek a gyermek érkezésére, akár egészséges, akár speciális igényű a baba.

    Annak megfontolása és eldöntése, hogy vállalják-e a Down-szindróma szűrését szolgáló genetikai tesztet vagy sem, a pár intim döntése - kérjék meg a családtagokat, hogy tartsák tiszteletben ezt!

    Ne feledje, még abban az esetben, ha a genetikai rendellenességek kiszűrésére az amniocentézis mellett döntenek sem garantált a tökéletes szülői tapasztalat. Ez a fő oka annak, hogy a gyermekvállalásnak a feltétel nélküli szeretetre való elköteleződésnek kellene lennie.

    Egy Down-szindrómás gyermek sok új dologra tanítja a szüleit, családtagjait

    Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy meg kell tanulniuk egy új, sűrű napirend szerint élni, mely terápiákkal és orvosi vizsgálatokkal van tele.

    Sok szülő számára egy Down-szindrómás gyermek után a következő terhességnél azért is fontos a genetikai vizsgálat, hogy időben megtudják, gyermekük beteg-e vagy sem. Amennyiben a baba beteg, és a megtartása mellett döntenek, ez segít felkészülni a jövőre, ha pedig egészséges, nyugalmat és békét nyújt a várandósság hátralévő hónapjaira.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító, verywell.com
    Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita pszichiáter, pszichoterapeuta

    Módosítva: 2019.06.09 15:06, Megjelenés: 2018.06.30 09:14
   • Cikkajánló

    Limfocita

    Limfocita

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    Mennyi a normál értéke? Mi okozhat ennél alacsonyabb vagy magasabb értéket?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Minden negyedik házaspárt érint a meddőség Magyarországon

    A meddőség minden negyedik házaspárt érint Magyarországon mondta Ratkó Tünde szülésznő.

    Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

    Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

    Meddőségi kezelés - első kézből

    Az Együtt könnyebb Női Egészségért Alapítvány endometriózis világnapi (márc. 30-i) rendezvényén, érintettsége miatt, Pataki Zita volt a háziasszony, aki a sorstársaknak őszintén beszélt betegségéről, a meddőség elleni harcáról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Hogy lesz így párom?
    Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások