• Gyermekvállalás Down-szindrómás gyermek után

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter

    Egy Down-szindrómás gyermek születése után az újabb terhességet vállaló szülők általában készek elfogadni az új baba érkezésével fellépő helyzetet, akár Down-szindrómás, akár egészséges lesz. Ugyanakkor számos olyan felmerülő félelem és aggodalom van, mely a legtöbb ilyen szülőben felmerül.

    A leggyakoribb félelmek

    • Félelem attól, hogy egy újabb, orvosi ellátásra szoruló gyermekük születik.
    • Félelem attól, hogy a Down-szindrómával járó egészségügyi állapotok szenvedést fognak okozni a gyermeknek és a családnak.
    • Félelem attól, hogy újra kell szervezniük az életüket, hogy két sajátos szükségletekkel rendelkező emberről gondoskodjanak, illetve az ezzel járó kihívásoktól.
    • Félelem a társadalom, család és barátok ítéletétől.
    • Aggodalom a család anyagi stabilitásának elvesztésétől, illetve a személyes álmok feladása miatt, hogy megfelelő ellátást biztosíthasson gyermekeinek.
    • Aggodalom amiatt, hogy az érzelmi stressz veszélyezteti a család személyes kapcsolatait, beleértve a házastársak közöttit is.
    • Aggodalom amiatt, milyen oktatási, egészségügyi ellátáshoz fog a gyermek hozzájutni.
    • Aggodalom a család életminősége miatt, beleértve a többi gyereket is, akiknek esetleg fel kell adni a saját igényeiket, és meg kell tanulniuk megérteni, hogy a testvérük különleges ellátást és több figyelmet igényel.

    Hirdetés

    Ezek a félelmek nagyon sok szülőben ott vannak, mégsem dönt mindenki a genetikai teszt mellett. A Down-szindróma kiszűrésének legbiztosabb módja még mindig a magzatvízvizsgálat, ám vannak szülők, akik számára az ezen való részvétel nem csak az azzal járó vetélési kockázat miatt kellemetlen, hanem azok miatt az ítélkező ismerősök miatt is, akik úgy vélik, a tesztet azért csináltatják meg, hogy eldöntsék, megtartják-e a terhességet vagy sem. Noha sok esetben ez igaz, vannak olyanok is, akik számára az amniocentézis egy eszköz, mely segít abban, hogy megismerjék, mi vár rájuk, és felkészüljenek rá.

    Bővebben A Down-szindróma szűrési lehetőségeiről

    Hogyan nézzen szembe a félelmekkel?

    Az érett, felelősségteljes felkészülés a terhességre a legjobb módja annak, hogy felkészüljenek a gyermek érkezésére, akár egészséges, akár speciális igényű a baba.

    Annak megfontolása és eldöntése, hogy vállalják-e a Down-szindróma szűrését szolgáló genetikai tesztet vagy sem, a pár intim döntése - kérjék meg a családtagokat, hogy tartsák tiszteletben ezt!

    Ne feledje, még abban az esetben, ha a genetikai rendellenességek kiszűrésére az amniocentézis mellett döntenek sem garantált a tökéletes szülői tapasztalat. Ez a fő oka annak, hogy a gyermekvállalásnak a feltétel nélküli szeretetre való elköteleződésnek kellene lennie.

    Egy Down-szindrómás gyermek sok új dologra tanítja a szüleit, családtagjait

    Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy meg kell tanulniuk egy új, sűrű napirend szerint élni, mely terápiákkal és orvosi vizsgálatokkal van tele.

    Sok szülő számára egy Down-szindrómás gyermek után a következő terhességnél azért is fontos a genetikai vizsgálat, hogy időben megtudják, gyermekük beteg-e vagy sem. Amennyiben a baba beteg, és a megtartása mellett döntenek, ez segít felkészülni a jövőre, ha pedig egészséges, nyugalmat és békét nyújt a várandósság hátralévő hónapjaira.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító, verywell.com
    Lektorálta: Dr. Pálvölgyi Rita pszichiáter, pszichoterapeuta

    Legutóbb frissült: 2018.06.05 20:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan mondja el idősebb gyermekének, hogy a kistestvére Down-szindrómás?

    Az újszülött Down-szindrómával való diagnosztizálásának sokkoló híre után azokra a szülőkre, akiknek nagyobb gyermekük is van, még egy fontos, nehéz feladat vár. Elmagyarázni idősebb gyermeküknek, hogy a kistestvére Down-szindrómával fog együtt élni.

    Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

    Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik pozitívan befolyásolhatják a sikeres megtermékenyülést, és amelyek kipróbálásával a vártnál hamarabb sikerülhet a családalapítás.

    A diagnózis: Down-szindróma - Hogyan dolgozhatják fel a szülők?

    Szinte elképzelni is nehéz, milyen vegyes érzelmekkel szembesülnek azok a szülők, akiknek gyermeke Down-szindrómával születik. Ilyenkor talán még fontosabb egymás támogatása, mint máskor, azonban sokszor az apa és az anya reakciói teljesen eltérnek egymástól, és az ebből adódó nézeteltérések egyáltalán nem segítenek.

    Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

    Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

    Magyar találmány forradalmasíthatja a meddőségkezelések sikerességét világszerte

    Mintegy 20 százalékkal növekedhet a megtermékenyülés valószínűsége az in vitro eljárásoknál és az inszeminációnál egy új magyar módszernek köszönhetően. A Quantbio Kft. által kifejlesztett Prelife-teszt segítségével a méhnyálkahártya állapotáról szerzett ismeretek birtokában megadható a beültetett embrió megtapadására legnagyobb esélyt ígérő időpont.

    A Down-szindróma

    A Down-szindróma súlyos fejlődési rendellenességgel járó betegség, melynek hátterében hibás sejtosztódás áll. A várandósság ideje alatt van lehetőség a betegség szűrésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.